Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uzupełnienie zbrojenia pod oknami

Recommended Posts

Witam

Właśnie buduje dom parterowy, ekipa wymurowała już wszystkie ściany nośne i zaczynają szalować nadproża, podciągi i strop - będzie to jeden wspólny monolit (wylewane wszystko na raz.) Buduje z SOLBETU 24 P+W odm.. 600, W projekcie mam kilka dużych okien. Z tego co zauważyłem ekipa nie dała zbrojenia pod oknami. Podobno technika budowy z BK tego wymaga. Czy jest możliwość uzupełnienia tego przez wykonanie bruzdy głębokości 3-5cm na zewnętrznej i wewnętrznej stronie BK na linii sklejenia warstw bloczka pod oknem i zatopienie tam pręta FI8? Czy taka technika będzie ok?

nie przejmuj się tym bo i tak już po ptakach, a u znajomych przy odmianie 600 i również przy pionowym spoinowaniu nic nie pęka pod oknami bez zbrojenia. Ja też nie dawałem zbrojenia pod oknami, ale pionowe spoiny klejone - pustak również P+W.

Zgłoś się do producentów że się mylą zalecając zbrojenie podokienne bo u Ciebie nie pękło (jeszcze).

Pionowa spoina nie ma tu nic do rzeczy.

Czyli po postawieniu ścian nie ma możliwości dozbrojenia strefy podokiennej, jedyne wyjście to rozebranie ścian przy oknach i dozbrojenie płaszczyzny poziomej bloczka.

Nie zrobisz tego na szczelnie, raczej się już nie uda. Jak się zarysuje ściana to zatopisz siatkę w tynku i zapomnisz. To nie są rysu które zagrażają budynkowi.

Zawsze uważałem, że ściana pęka pod oknem a nie obok... skoro pękają OBOK okna to po co zbrojenie POD oknem? Obok drzwi nie pęka a zbrojenia pod nimi nie ma.

Widziałeś takie pęknięcia? Czy tak piszesz aby tylko pisać ? Pęka od rogu okna w dół czasem lekko skośnie nie pod okno a wzdłuż szpaletu czyli OBOK okna. A zbrojenie ma wchodzić w ścianę obok otworu okiennego. Nie widziałem aby pękał podokiennik np w połowie otworu.

A dlaczego drzwi nie pękają - wykombinuj sam.