lukasz1006 16.05.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 WitamWłaśnie buduje dom parterowy, ekipa wymurowała już wszystkie ściany nośne i zaczynają szalować nadproża, podciągi i strop - będzie to jeden wspólny monolit (wylewane wszystko na raz.) Buduje z SOLBETU 24 P+W odm.. 600, W projekcie mam kilka dużych okien. Z tego co zauważyłem ekipa nie dała zbrojenia pod oknami. Podobno technika budowy z BK tego wymaga. Czy jest możliwość uzupełnienia tego przez wykonanie bruzdy głębokości 3-5cm na zewnętrznej i wewnętrznej stronie BK na linii sklejenia warstw bloczka pod oknem i zatopienie tam pręta FI8? Czy taka technika będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 17.05.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Nic to nie da. Pręty powinno się zatopić w betonie wewnatrz warstwy pod oknem. Najlepiej fi12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 17.05.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 nie przejmuj się tym bo i tak już po ptakach, a u znajomych przy odmianie 600 i również przy pionowym spoinowaniu nic nie pęka pod oknami bez zbrojenia. Ja też nie dawałem zbrojenia pod oknami, ale pionowe spoiny klejone - pustak również P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.05.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Jak jest w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.05.2015 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 W projekcie jest Porotherm i nie ma informacji o zbrojeniu pod oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.05.2015 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Czyli po postawieniu ścian nie ma możliwości dozbrojenia strefy podokiennej, jedyne wyjście to rozebranie ścian przy oknach i dozbrojenie płaszczyzny poziomej bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.05.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 nie przejmuj się tym bo i tak już po ptakach, a u znajomych przy odmianie 600 i również przy pionowym spoinowaniu nic nie pęka pod oknami bez zbrojenia. Ja też nie dawałem zbrojenia pod oknami, ale pionowe spoiny klejone - pustak również P+W. Zgłoś się do producentów że się mylą zalecając zbrojenie podokienne bo u Ciebie nie pękło (jeszcze). Pionowa spoina nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.05.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Czyli po postawieniu ścian nie ma możliwości dozbrojenia strefy podokiennej, jedyne wyjście to rozebranie ścian przy oknach i dozbrojenie płaszczyzny poziomej bloczka. Nie zrobisz tego na szczelnie, raczej się już nie uda. Jak się zarysuje ściana to zatopisz siatkę w tynku i zapomnisz. To nie są rysu które zagrażają budynkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.05.2015 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Zostawie tak jak jest, przed tynkami położę siatkę na klej, i na to tynk. Czy wielkość okien ma znaczenie na rysowanie ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 21.05.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Zgłoś się do producentów że się mylą zalecając zbrojenie podokienne bo u Ciebie nie pękło (jeszcze). Pionowa spoina nie ma tu nic do rzeczy. Pionowa spoina nie ma nic do rzeczy? Widzę, że dowcipniś z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 24.05.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Ja dawałem po dwa pręty fi 6 o długości + 50 cm na stronę względem okna. Serio powinno być fi 8 lub 12 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.05.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Pionowa spoina nie ma nic do rzeczy? Widzę, że dowcipniś z Ciebie Spoina pionowa nie ma wpływu na to czy bloczki pękną obok okna czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 25.05.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Spoina pionowa nie ma wpływu na to czy bloczki pękną obok okna czy nie. Zawsze uważałem, że ściana pęka pod oknem a nie obok... skoro pękają OBOK okna to po co zbrojenie POD oknem? Obok drzwi nie pęka a zbrojenia pod nimi nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.05.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Zawsze uważałem, że ściana pęka pod oknem a nie obok... skoro pękają OBOK okna to po co zbrojenie POD oknem? Obok drzwi nie pęka a zbrojenia pod nimi nie ma. Widziałeś takie pęknięcia? Czy tak piszesz aby tylko pisać ? Pęka od rogu okna w dół czasem lekko skośnie nie pod okno a wzdłuż szpaletu czyli OBOK okna. A zbrojenie ma wchodzić w ścianę obok otworu okiennego. Nie widziałem aby pękał podokiennik np w połowie otworu. A dlaczego drzwi nie pękają - wykombinuj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts