Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cement do murowania pustaków i ław fundamentowych

Grzechuso

Recommended Posts

Czy jak kupię cement Cement II 32,5 R ODRA OPOLE (http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cementy/cement-ii-32-5-r-odra-opole,p169320,l352.html), to będzie to dobry zakup pod ławy i murowanie pustaków, czy polecacie coś innego, lepszego? Obecnie kupiłem 10 worków, ale zajrzałem w internet i opinie są podzielone, więc pytam. Z góry dzięki.

Czy jak kupię cement Cement II 32,5 R ODRA OPOLE (http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cementy/cement-ii-32-5-r-odra-opole,p169320,l352.html), to będzie to dobry zakup pod ławy i murowanie pustaków, czy polecacie coś innego, lepszego? Obecnie kupiłem 10 worków, ale zajrzałem w internet i opinie są podzielone, więc pytam. Z góry dzięki.

wiele razy robiłem z tego cementu posadzki, robiłem blok ok 1700m2 z tego cementu i nie było żadnego problemu z nim. Kwestia dobrania odpowiednich proporcji.

teraz jest ciepło i bedzie coraz bardziej a to cement II 32,5 więc może być, chodz sam jak polecam cement to lafarge standard II, cemex niebieski II, warta super II, na tych cementach najczęściej robie latem i nigdy nie było problemu

Dla 42,5 czy 52,5 tak samo ujmuje się cementu albo dodaje więcej piasku i wapna - wyjdzie na to samo...

Przy okazji ten cement to dokładnie:

Cem II portlandzki wieloskładnikowy

B - o zawartości składników mineralnych (nie klinkieru) od 21 do 35%

M- oznaczenie specyficzne dla cementów, w których nie dominuje żaden składnik (komentarz mój: tam jest wszystko)

(V - z czego najwięcej jest popiołu lotnego krzemionkowego

-LL) i kamienia wapiennego mielonego o zawartości węgla poniżej 0,2%

R - w teorii szybkie przyrosty wytrzymałości (jak na taki śmietnik)