Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nielegalnie rozebrany mój taras

maxima12

Recommended Posts

Witam,

mieszkam ze współwłaścicielem ,który wniósł do sądu kilka lat temu wniosek o zniesienie współwłasności - podział domu jednorodzinnego dwulokalowego na 2 osobne nieruchomości zabudowane.

Podział nie spełnia mpzp, ,okazuje się też - że i u.g.n... wnioskodawca pomysłu podziałowego nie przyjmuje tego do wiadomości:bash:

Ale nie to jest moim problemem - zaczął się sam rządzić na nieruchomości, kilka dni temu wyszłam do pracy po dwutygodniowej chorobie, i w tym czasie wyburzył mi taras 12 m2 , trwale związany z gruntem i budynkiem, wysoki na 1,5 m /mamy wysokie piwnice/. Taras był od strony południowej, teraz nie mogę wyjść na tamtą stronę domu, pomijając fakt, że mój dom traci walory użytkowe ...

Zadzwoniłam po policję, spisali notatkę, okazało się że współwłaściciel nie ma na to pozwolenia. Zgłosiłam sprawę do pinb -potwierdzili samowolę budowlaną.

Jak znam go, to nawet jeśli pinb nakaże przywrócenie stanu pierwotnego / taras był w terenie i na mapach od 1958 r/ - będzie sprawę przeciągał twierdząc, "że będzie podział"... Wymyślił sobie, że to z mapy rozbudowy domu tak ... wynika, ze tarasu ma nie być, linia podziału ma być po ścianie budynku "Starego " , gdzie są okna...Ściana wymagana do podziału jest tylko na połowie ścian budynku starego.

Przy takim jego podejściu, to bez żadnej decyzji jutro mogę mieć zamurowane okna:evil:, jak tylko wyjdę z domu...

Jak się zabezpieczyć przed tym ? może zgłosić proceder do sądu znoszącego współwłasność?