trzcionek 17.05.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Zastanawiam się co wybrać:Porotherm 25 PW czy E3 lub Termoton lub Mega-Max bo parametrami wszystko wygląda podobnie. Analizował ktoś temat głębiej? Co je różni?Co wybrać? Znalazłem że Porotherm E3 jest w grupie konstrukcyjnej (grupa elementów murowych) 3. Może mi wyjaśnić ktoś czego to dotyczy? Edytowane 17 Maja 2015 przez trzcionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcuss85 20.05.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Miałem podobny dylemat. Wziąłem Cerpola mega max ponieważ bardzo go zachwalali, że pustak równy i mniej kruchy niż np leier. Jestem zadowolony bo jest tańszy o 0.70 gr, na sztuce w porównaniu z Porothermem,nie ma w ogóle odpadów, ale mimo wszystkich pochwał jakie zebrał to napewno nie jest w 100% równy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 20.05.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Najtańszy będzie najprawdopodobniej Porotherm 25 E3, czyli pustak o nieco mniejszej zawartości materiału ceramicznego, a przez to z nieco mniejszą nośnością i izolacyjnością termiczną i akustyczną i większą kruchością. Ja brałem tego pustaka na dwie ściany zewnętrzne garażu (w obrysie budynku). Polecam, ale przed zakupem warto obejrzeć sobie pustaki w składzie, bo rzeczywiście kruszą się trochę bardziej niż zwykła 25-tka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 21.05.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 witam ja rowniez zamowilem porotherm 25 E3 za kilka dni zaczynam stawiac sciany wiec napisze jak sie z tego bedzie murowalo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 21.05.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Ja budowałem z Termotona 25 i złego słowa o nim nie powiem . cena super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzcionek 21.05.2015 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Tak mi po głowie chodzi ten Mega-Max albo Porotherm E3. Zapytam wykonawcy co o tym sądzi.Maxus79 czekam na opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 21.05.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 ok w poniedzialek zaczynam sciany wiec napisze co i jak cena jaka zaplacilem za sztuke poro E3 to 3,70 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 28.05.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 ok w poniedzialek zaczynam sciany wiec napisze co i jak cena jaka zaplacilem za sztuke poro E3 to 3,70 zl Ja mam z E3 wymurowaną ścianę narożną garażu (garaż jest w bryle budynku). Nie było z tymi cegłami żadnych problemów, są tańsze od zwykłych 25-tek o kilkanaście procent. Wizualnie różnicy nie ma dużej - pustaki wydają się być trochę jaśniejsze i mają cieńsze żebra w środku. Parametry też jakoś szczególnie nie odbiegają od klasycznego pustaka. Moim zdaniem jest to sensowne rozwiązanie, szczególnie przy łączeniu z innymi technologiami Porothermu. Co do nośności to znam człowieka, który całe pierwsze piętro wymurował z pustaków E3 i nic a nic mu się nie stało - ścianę kolankową zrobił potem bez żadnych problemów. Co do ceny, to ja płaciłem na pewno mniej niż 3,70 za pustak E3. Z tego co pamiętam było to coś w granicach 3,20. Transport był w cenie, więc koniec końców cena wyszła naprawdę dobra. Generalnie polecam "e-trójki" wszystkim inwestorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 30.05.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 witam moge powiedziec ze E3 jest troche nierowny niewiem jak zwykly poro bo z tego jeszcze nie murowalem ale ogolnie jest ok jest muowany na tradycyjnej zaprawie wiec male nierownosci nie sa tu problemem rowniez polecam E3 po co przeplacac sciana to tylko konstrukcja a za ocieplenie bedzie i tak styropian odpowiadal wiec konstrukcje lepiej zrobic z tanszegomaterialu a roznice lepiej wpakowac w lepsze ocieplenie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts