Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Wczoraj zauważyłem na ścianach fundamentowych 3 pęknięcia, które przebiega pionowo przez wszystkie bloczki. Na tą chwilę nie zauważyłem aby ława była pęknięta, Pęknięcie oczywiście jest po całej szerokości bloczków. Poniżej dodaje zdjęcie z wyrysowanymi pęknięciami.

fundament1.jpg

Dodam, ze błędy jakie zauważyłem to ława za wąska powinna być 60 cm, a ma 45-50 cm w zalezności od miejsca. Na działce mam dosyć duży spad. z jednej strony ława fundamentowa jest zalana na około 1 metra od poziomu terenu, lecz z drugiej strony fundamentu czubek ławy fundamentowej jest tylko 20 cm od poziomu terenu. Analogicznie z jednej strony wystają 2 bloczki na wysokość terenu z drugiej około 7 bloczków. Właśnie na tej stronie są pęknięcia.

Nie wiem co dalej robić z tym fundamentem, pęknięcia powstają, a jeszcze niema ani zasypanego fundamentu od wewnątrz ani od zewnątrz, co będzie jak zaczną stawiać ściany.

Fundament był zrobiony w tamtym roku w październiku.

Grunt to piasek, lecz badania geotechniczne nie były wykonywane.

Kierownik budowy nie widział jeszcze tych pęknięć, lecz do samej ławy powiedział, że przy tym gruncie i wielkości budynku nie będzie żadnych problemów. Tylko powiedział, że tą jedną stronę gdzie fundament jest za płytko trzeba będzie podsypać na zewnątrz minimum 3 metry od ściny i na wysokość równej drugiej stronie.

Projekt domku to z71

Pozdrawiam

fundament.jpg

Edytowane przez michalwitczak
Zmiana grafiki

Nie wiem co dalej robić z tym fundamentem, pęknięcia powstają, a jeszcze niema ani zasypanego fundamentu od wewnątrz ani od zewnątrz, co będzie jak zaczną stawiać ściany.

1.Murowałeś ze świeżych bloczków ? - możliwe takie pęknięcia

2.Zimowałeś prawie odkryte ławy ? - grunt pod lawą to nie tylko czysty piach i go trochę podniosło.

Albo oba punkty.

Wygląda na to, że osiadł prawy dolny narożnik z rysunku (zakładam, że jest to także ten najbardziej "odkryty"), najprawdopodobniej z powodu wysadzinowego działania gruntu podczas zimy.

Problem jak najbardziej do ogarnięcia, ale będziesz musiał zainwestować w dodatkowe wzmocnienie, przed zalaniem poziomu "zero" - obojętnie, czy będzie to strop czy płyta betonowa i dopilnować staranności jego wykonania.

Temat nr dwa - poziom posadowienia fundamentów musisz dostosować do odpowiedniej strefy klimatycznej, czyli czeka Cię zasypywania ścian fundamentowych przed kolejna zimą. 50-60cm poniżej poziomu terenu to trochę mało.

I temat nr trzy -pytanie na czym stoi ława, bo jeżeli w części na humusie lub czymś równie nienośnym (a tak mogło się zdarzyć od strony gdzie ława jest najbardziej "wystająca", to też średnio, ale też do naprawy

Tak czy inaczej pogoń swojego kierownika o oceny co się stało, a jak będzie się migał przed udzieleniem odpowiedzi poszukaj jej u osoby bardziej kompetentnej. Naprawa na tym etapie będzie łatwiejsza i tańsza niż na kolejnych.

Temat nr dwa - poziom posadowienia fundamentów musisz dostosować do odpowiedniej strefy klimatycznej, czyli czeka Cię zasypywania ścian fundamentowych przed kolejna zimą. 50-60cm poniżej poziomu terenu to trochę mało.

Ława fundamentowa ma 50 cm wysokości + ziemia na 5 bloczków to razem będzie ponad 100 cm, chyba, że Cię źle zrozumiałem.

I temat nr trzy -pytanie na czym stoi ława, bo jeżeli w części na humusie lub czymś równie nienośnym (a tak mogło się zdarzyć od strony gdzie ława jest najbardziej "wystająca", to też średnio, ale też do naprawy

Jest piach ponieważ humusu to tylko 20/30 cm a poniżej piach.

Tak czy inaczej pogoń swojego kierownika o oceny co się stało, a jak będzie się migał przed udzieleniem odpowiedzi poszukaj jej u osoby bardziej kompetentnej. Naprawa na tym etapie będzie łatwiejsza i tańsza niż na kolejnych.

W tym tygodniu będzie na budowie to musi ocenić.

P.s A jak myślicie o szerokości ław, że są węższe nić w projekcie o te 10 - 15 cm.

Co do betonu na ławę to zamiast c20 zamówiłem c25 bo nie było aż takiej różnicy w cenie.

brak Opinii geotechnicznej, posadowienie powyżej strefy przemarzania gruntu ... to jak to ma się udać ?

typowy przykład oszczędzania na projekcie, ( w tym przypadku tzw "adaptacji" tj. wykonania Projektu Budowlanego )

... nic dodać, nic ująć.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

lecz z drugiej strony fundamentu czubek ławy fundamentowej jest tylko 20 cm od poziomu terenu. Analogicznie z jednej strony wystają 2 bloczki na wysokość terenu z drugiej około 7 bloczków. Właśnie na tej stronie są pęknięcia.

Ława fundamentowa ma 50 cm wysokości + ziemia na 5 bloczków to razem będzie ponad 100 cm, chyba, że Cię źle zrozumiałem.

Może się zdecyduj na jakiej głębokości masz ławę tam gdzie ściana pękła na -50-60 od terenu czy na ponad 100.

brak Opinii geotechnicznej,

Nie jest tak tragicznie, mamy ty prawdopodobnie przypadek I kategorii geotechnicznej, ale jest skarpa - należałoby dokładniej przeanalizować warunki posadowienia i.....

brak posadowienie powyżej strefy przemarzania gruntu [...]

typowy przykład oszczędzania na projekcie, ( w tym przypadku tzw "adaptacji" tj. wykonania Projektu Budowlanego )

to jest problemem - typówka, czyli zwykła książka budynku, była raczej na teren płaski, a wylądowała na skarpie i wszyskto wskazuje na to, że nikt nie pofatygował się, aby rozsądnie zmienić warunki posadownie pod nową sytuację (skarpa). NIESTETY!!

Prawidłowo posadowiona i wykonana ława o wysokości 50cm i planowanej szerokości 60cm (faktycznie wykonanej 45-50cm) nie miała prawa spowodować takich uszkodzeń.

Nie jest tak tragicznie, mamy ty prawdopodobnie przypadek I kategorii geotechnicznej, ale jest skarpa - należałoby dokładniej przeanalizować warunki posadowienia i.....

to jest problemem - typówka, czyli zwykła książka budynku, była raczej na teren płaski, a wylądowała na skarpie i wszyskto wskazuje na to, że nikt nie pofatygował się, aby rozsądnie zmienić warunki posadownie pod nową sytuację (skarpa). NIESTETY!!

Prawidłowo posadowiona i wykonana ława o wysokości 50cm i planowanej szerokości 60cm (faktycznie wykonanej 45-50cm) nie miała prawa spowodować takich uszkodzeń.

... ja to widzę w ten sposób :

" projekt " z kosmosu ( z katalogu ) trafia na działkę. Adaptacja ( opracowanie PB ) wykonywana w cenie dumpingowej ( zazwyczaj ) bez ujmowania podstawowych danych do projektowania :)

... pisze może trochę nie-fajnie, ale z takimi przypadkami się spotykam i są one konsekwencją oszczędności nie tam gdzie jest to możliwe.

Oczywiście, wszystko ( prawie ) da się naprawić - tylko pytanie jakim kosztem i czy nie lepiej od razu dobrze zaprojektować obiekt i realizować go zgodnie z nim ?

pozdrawiam

brak Opinii geotechnicznej, posadowienie powyżej strefy przemarzania gruntu ... to jak to ma się udać ?

... nic dodać, nic ująć.

Projekt był adoptowany, przynajmniej za to zapłaciłem ! Ja jako inwestor nie dopilnowałem, lecz nie znam się na tych rzeczach.

jajmar

Może się zdecyduj na jakiej głębokości masz ławę tam gdzie ściana pękła na -50-60 od terenu czy na ponad 100.

ława fundamentowa kończy się 20 cm od poziomu gruntu, lecz zaczyna 70 cm ponad grunt. 100 cm to chodziło mi że będzie trzeba zasypać aby było minimum 100 cm poniżej gruntu.

P.s Czyli jak myślicie lepiej rozbierać czy wzmacniać ?? Bo teraz dużego tragicznie kosztu nie było, lecz jak już będą ściany czy strop i okaże się, że będzie trzeba coś z fundamentem robić to koszty nie do przyjęcia, niestety.

... ja to widzę w ten sposób :

" projekt " z kosmosu ( z katalogu ) trafia na działkę. Adaptacja ( opracowanie PB ) wykonywana w cenie dumpingowej ( zazwyczaj ) bez ujmowania podstawowych danych do projektowania :)

... pisze może trochę nie-fajnie, ale z takimi przypadkami się spotykam i są one konsekwencją oszczędności nie tam gdzie jest to możliwe.

Oczywiście, wszystko ( prawie ) da się naprawić - tylko pytanie jakim kosztem i czy nie lepiej od razu dobrze zaprojektować obiekt i realizować go zgodnie z nim ?

pozdrawiam

Witam Projektant u nas w miejscowości 1 z najlepszych - podobnież nie wiem jakie są ceny ale za adaptację zapłaciłem 1500 zł. Budowlaniec z okolicy, same pochwały - lecz po fundamentach go wyrzuciłem bo już wtedy zalał za wąską ławę a dla mnie to nie do przyjęcia. Teraz te pęknięcia - masakra.

Witam Projektant u nas w miejscowości 1 z najlepszych - podobnież nie wiem jakie są ceny ale za adaptację zapłaciłem 1500 zł. Budowlaniec z okolicy, same pochwały - lecz po fundamentach go wyrzuciłem bo już wtedy zalał za wąską ławę a dla mnie to nie do przyjęcia. Teraz te pęknięcia - masakra.

nie będę żle pisał o projektantach ( :) ) ale jeśli ktoś podejmuje się wykonania Projektu Budowlanego wielobranżowego w cenie pralki automatycznej, czy też drzwi wejściowych do budynku ... :bash: to nie mi, ale Inwestorom powinno zapalić się " czerwone światełko " oznaczające " wzmożoną czujność "

- proponuje zapukać do projektanta o wyjaśnienie

Czyli jak myślicie lepiej rozbierać czy wzmacniać ?? Bo teraz dużego tragicznie kosztu nie było, lecz jak już będą ściany czy strop i okaże się, że będzie trzeba coś z fundamentem robić to koszty nie do przyjęcia, niestety.

Ja CI nie odpowiem, bo tego nie widziałem, prawdopodobnie da się naprawic niewielkim kosztem, ale skorzystaj z porad kogoś na miejscu - kogoś z odpowiednią wiedzą.

ława fundamentowa kończy się 20 cm od poziomu gruntu, lecz zaczyna 70 cm ponad grunt. 100 cm to chodziło mi że będzie trzeba zasypać aby było minimum 100 cm poniżej gruntu.

Jak zasypiesz będziesz liczył zasypane, na razie jest za mało jak mogło to wysadziło.

Tylko czy jeszcze Koledzy nie pracują nad już martwym niedźwiedziem,...

bo mnie brak szerokości tych "rys" bo może jest tak 1mm robi za cały szum ..

Na tym etapie nie powinno byc nawet pół milimetra, jeżeli zostały wykonane po bożemu. Jak się pojawiły to należy określic dlaczego. Przecież, te fundamenty jeszcze nic nie noszą, przy ich wysokości 50cm!!! Nasuwa się pytanie czym i jak były zbrojone.

Tylko czy jeszcze Koledzy nie pracują nad już martwym niedźwiedziem,...

bo mnie brak szerokości tych "rys" bo może jest tak 1mm robi za cały szum ..

Na pustakach jest 0,5 maksymalnie 1 mm. nie ma dużej przerwy, od strony gdzie pomalowane jest izolbetem prawie ich w ogóle nie widać - nie rozszczelniło go, może w 1 miejscu na około 2 cm izolbet od pękł bo pustak się delikatnie odkruszył.

Ale, przecież mój dom nie ma ław w ogóle zbrojonych...:bash: teściów też nie ma tego rarytasu w postaci zbrojenia. Środkowe zdjęcie 2m ściana oporowa o rozpiętości 5,5m bez zakotwienia w gruncie. To jak by mała zagadka, jakim cudem się trzyma 77lat, jeszcze sanacyjny beton.

Oczywiście wspominany dom to nie ten, ten jest do remontu..

Jedyne wyjście teraz, to obciążenie próbne fundamentu i obserwacja czy rysy zwiększają swój rozstaw i o ile .. przynajmniej oszacować od jakiej siły jakie ugięcie. (wersja dla chcącego).

Uważam że klasa zaprawy użyta do tego "murowania" może odpowiedzieć na wiele zagadek.

Bloczki B20 .. a zaprawa ? M5 ?

Do tynkowania ? no fakt w tedy potrzeba trochę wapna polepsza przyczepność zaprawy.

Po tym jak trzyma beton, jak "zaprawa" nie potrzeba nikogo przekonywać.

Kształt tych rys też był by ważny.

spękanie.jpg

beton1938.jpg

pęknięcie .jpg

Edytowane przez מרכבה

jak głęboko masz ten piasek pod ławą? jak więcej niż 1m to nie powinno wysadzić. jak jest jakaś glina to częsty błąd, nie przykrycia ław na zimę.

jak piasek to głęboko to może wykopali za głęboko pod ławy i później zasypywali bez zagęszczenia?

teraz najlepiej (najtaniej) - zrobić badania gruntu, przeliczyć porządnie fundamenty czy te 45cm szerokości wystarczy, w razie czego dać jak najlżejsze materiały, żeby wystarczyło. zawsze to będzie taniej niż rozbierać. jeśli nie ma tragedii z gruntem (nie daj boże jakiś torf 0,5m pod ławą?) to powinno dać się to jakoś załatwić.

zapytaj tego co robiła adaptację na jakiej podstawie dobrał szerokości ław i jaki miał zapas bezpieczeństwa nośności

Edytowane przez zibuch