Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość stropu ackermana

Recommended Posts

Ma dom z lat 80-tych ze stropami ackermana. Planuję postawić piec na piętrze. Piec ciężki, do budowy będzie użyte około 100 szt. cegieł szamotowych, maksymalnie 400szt cegieł tradycyjnych poniemieckich, tynk gliniany do 400kg.

Rozłożone to będzie MNIEJ WIĘCEJ (jeszcze się będzie to ustalać) 1,8x1,3m.

Nie znam się na stropach. Moje pytanie brzmi:

Czy to się nie zawali na parter? :)

Dla większości stropów w mieszkaniach to 150 kg/m2 (poza ciężarem stropu)

Co innego budować strop wiedząc o piecach co innego dokładać to do istniejącego stropu.

Pisze o 400 cegłach to masz x3,5 =1400kg a do tego tynk, szamot i zaprawa (300-400kg), na pow 1,8x1,3=2,34m2

Masz ~2 tony na 2,3m2 =870kg/m2

Dla większości stropów w mieszkaniach to 150 kg/m2 (poza ciężarem stropu)

Co innego budować strop wiedząc o piecach co innego dokładać to do istniejącego stropu...

OK, ale wracając do tego co pisałem wcześniej, tam gdzie stały te piece kachlowe strop nie był niczym wzmocniony. Podobna sytuacja z łazienką i ciężką wanną (80kg) + cegły obudowy + kafelki +woda i to wszystko na tym samym drewnianym stropie z lat trzydziestych (może dwudziestych) i jeszcze wylewka z płytkami podłogowymi. Nic stropowi nie ma.

Czy przypadkiem te 150kg/m2 przy bądź co bądź stropie żelbetowym to trochę nie za mało?

Czy przypadkiem te 150kg/m2 przy bądź co bądź stropie żelbetowym to trochę nie za mało?

Zapytałeś ile przenoszą stropy napisałem. Nie chcesz wierzyć nie musisz. Chcesz wiedzieć ile przeniesie Twój konkretny strop zleć ekspertyzę dostaniesz dokładne analizy.

Ja dodam jeszcze ze wszystko zalezy od miejsca podparcia stropu.

Wiecej wytrzyma strop w poblizu sciany nosnej niz z dala od niej

Piec będzie oczywiście przytulony do komina, a z drugiej strony do ściany działowej.

Zastanawiałem się nad łopatologicznym rozwiązaniem problemu: przymocować do komina stalowe uchwyty podtrzymujące (trójkątne) z długim ramieniem. Część dwóch ścian pieca by się wokół nich obmurowało.

Poza tym 150kg/m2 to praktycznie dwóch chłopa stojących obok siebie i już jest zagrożenie zawaleniem stropu?

Poza tym 150kg/m2 to praktycznie dwóch chłopa stojących obok siebie i już jest zagrożenie zawaleniem stropu?

Czytaj ze zrozumieniem, 150kg/m2 czyli nie 2 chłopów na strop tylko 2 na m2 , na 10m2 pokój 20 chłopa itd. Tyle wytrzyma ale 3 , 30 300 na 100m2 nie musi wytrzymać.

Czytaj ze zrozumieniem, 150kg/m2 czyli nie 2 chłopów na strop tylko 2 na m2 , na 10m2 pokój 20 chłopa itd. Tyle wytrzyma ale 3 , 30 300 na 100m2 nie musi wytrzymać.

Jest jeszcze opcja budowania tego pieca poprzez stawianie cegieł pionowo. Zmniejszy to znacząco ich ilość, a co za tym idzie masę.

Niestety pogorszą się właściwości grzejne.