Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solbet 600 płyta gk?

Recommended Posts

Witam.

Otóż ściany postawione z solbetu 600 i będą ocieplone styropianem 15cm. Pytanie brzmi czy jeżeli zastosuje w środku suchą zabudowę na ściany z płyt gk nie będzie wilgoci? Zaznaczam że fundament jest ocieplony i zaizolowany. Zależy mi na tanich kosztach. Płyty mogę położyć ze znajomym. A tynki maszynowe drozej wychodzą. A mam ograniczony budżet niestety.

Witam.

Otóż ściany postawione z solbetu 600 i będą ocieplone styropianem 15cm. Pytanie brzmi czy jeżeli zastosuje w środku suchą zabudowę na ściany z płyt gk nie będzie wilgoci? Zaznaczam że fundament jest ocieplony i zaizolowany. Zależy mi na tanich kosztach. Płyty mogę położyć ze znajomym. A tynki maszynowe drozej wychodzą. A mam ograniczony budżet niestety.

nie, nie bedzie przy zalozeniu ze to dom mieszkalny

Kotłownia jest dostawiona do domu. Tzn jest do niej wejście na zewnątrz i z korytarza komin jest w kotłowni do pieca. A co do komina wentylacyjnego. Gościu nie zrobił. Tzn kupiłem dom od niego za okazyjne cenę stan surowy zamknięty z posadzkami. Napewno będę robił komin wentylacyjny do okapu. Ale czy to starczy? Myślałem ze jak będę robił do okapu to podwójny który będzie jeden do okapu a drugi jako wentylacyjny. Czy macie jakieś inne rady?

Odpuść te kominy wentylacyjne, jeżeli będziesz miał tylko w jednym pomieszczeniu, tzn. że dom ma ZERO wentylacji i grzyb murowany.....zamiast tracić kasę na te kominy wentylacyjne....Zrób wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła - nawet z najtańszym rekuperatorem LUNA, koszty podobne, nie dość, że bardziej komfortowo to jeszcze będzie ekonomiczniej....

Niestety nie wiem jak edytować wyżej wiadomość. Myślałem jeszcze nad tym by zrobić wentylację mechaniczna. Tzn komin z nasada na komin. A komin był by zrobiony tak że poprowadzony z ściany z podasz na dół i podrodze kratki wentylacyjne tzn jedna na podasz druga na parterze. Tylko czy dwie takie kratki starcza? Czy musiały by być w jakiś konkretnych pomieszczeniach? Jaka ilosc?Na dole salon z aneksem kuchennym i łazienka i korytarz a na górze będą dwa pokoje. A może dać w każdym oknie wywietrznik?? Edytowane przez Kyubi