Grzegorz_bdg 17.05.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Witam, Mam zamiar położyć deski drewniane na legarach na balkonie. Aktualnie na balkonie położone są płytki ceramiczne, które pozostaną pod podłogą drewnianą. Pytanie, czy legary mogę kłaść bezpośrednio na płytki, czy potrzebna jest jakaś izolacja ? Balkon ma odpowiedni spad. Legary będą położone zgodnie ze spadem. Wszystko mam już zaimpregnowane, zaolejowane, pozostał montaż pozdrawiam i dziękuję za pomoc Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_bdg 20.05.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czy ktoś pomoże w temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 20.05.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 poluz paski papy pod belki , zabezpieczy to je przed wnikaniem wody . Najlepiej jak belki beda ok. 1 cm nad podloga , beda wtedy z kazdej strony wentylowane co znaczaco wydluzy ich zywotnosc . Bardzo dobrym pomyslem jest zrobienie konstrukcji z drzewa Bankiraj , idealne na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_bdg 20.05.2015 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 czyli grube paski papy (1cm) pod legary?nie będą się"ugniatać" z czasem ?papę na całej długości pod legarem ? czy pozostawić szczeliny między papą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 20.05.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 pape tylko wtedy jezeli belka lezy bezposrednio na plytkach . jezeli jest uniesiona nie trzeba zadnej papy , wystarcza dystansy co 50 cm . mozna uzyc klockow plastikowych do wstawiania okien o gr. 1 cm . nalezy terz pamietac zeby uzyc srub nierdzewnych najlepiej na gwiazdke i przed wkreceniem nawiercic deske zeby nie pekala ( nie musi odrazu , moze zaczac pekac przy gwaltownych zmianach temperatury , lub jak zmokna i zaczna peczniec ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_bdg 21.05.2015 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Wkręty, oczywiście, mam specjalne do desek tarasowych . Legary nie będą uniesione, będą bezpośrednio na płytkach ceramicznych. Dlatego pójdę w opcję z papą. Jeszcze się zapytam, jaki typ papy ? Kupić mogę np. w leroy merlin, sprawdziłem ofertę na www ( http://www.leroymerlin.pl/szukaj-produkty,el50.html?q=papa ) i maja duży wybór. Nie wiem co będzie dobre, bo się zwyczajnie nie znam na papach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 21.05.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Każda papa bedzie dobra nie bierz drogiej termozgrzewalnej bo to nie ma sensu i tak nie będziej jej traktował palnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 21.05.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam Pod legary "mata gumowa- czarna" pocięta na kwadraty np.: 10cmx10cm. ułożona w odstępie 40-50cm. pod legarem. Guma będzie bardziej stabilna na płytkach ceramicznych od papy, i napewno cichsza podczas chodzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honer 07.07.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Podepnę się pod temat.Czy legary należy przykręcić do posadzki z płytek gresowych czy wystarczy położyć je i skręcić z deskami?Boję się czy przy przykręcaniu ich do posadzki nie naruszę izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_bdg 07.07.2015 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Dałem dwie warstwy papy (razem około 6mm) na całej długości każdego legara.Nic nie mocowałem do posadzki, wszystko trzyma grawitacja. Całość waży dość sporo (13m2), nic nie hałasuje i nic się nie przemieszcza. Polecam wiercić otwory pod każdy wkręt, tam gdzie ich nie zrobiłem (z lenistwa) widać małe pęknięcia i pewnie deski będą do wymiany za jakiś czas, ale tym się nie przejmuję, bo to chwila. Trochę roboty ze wszystkim było, szczególnie olejowanie, bo musiałem to zrobić przed montażem na balkonie. Dużo cięcia, wiercenia i wkręcania (około 600 wkrętów). Ale teraz jest miło na boso na balkonie. Balkon przechodzi kolejne metamorfozy, jeszcze dużo pracy przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts