Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo cieka ściana w lazience

Recommended Posts

Witam,

chce zrobić ścianę w łazience i mam problem bo jest grubość nie może być większa niż 31mm.

Na ścianie maja być przyklejone kafle i wmurowana mala półka do postawienia szamponu, mydła itp.

Myślałem o 4 sposobach i proszę o opinie który będzie najlepszy (najsztywniejszy i najbardziej wytrzymały:

1. Rama z profili stalowych 15x15x2, ewentualnie 20x20x2. Profile pionowe co 0,5m usztywnione profilami poprzecznymi na dole, środku i górze.

Do tego przykręcona płyta kartonowo gipsowa o grubości 11 lub 16mm w zależności od grubości konstrukcji.

2. Płyta OSB 20mm przykręcona do kątowników przy podłodze i przy suficie. Do niej przykręcona płyta kartonowo gipsowa.

3. Płyta OSB 30mm przykręcona do kątowników przy podłodze i przy suficie.

4. Jak w pkt. 1 tylko zamiast płyty kartonowo gipsowej dać OSB.

Dzięki, a jaka musi być minimalna grubość tej płyty żeby ściana była sztywna i utrzymała te kafle (zakładając że płyta jest mocowana tylko do kątowników na gorze i na dole bez żadnej konstrukcji) ? Jest to jakoś określone czy każdy robi na oko ?

Bo pisałem że maksymalnie mogę dać płytę 30mm, ale jak można cieńszą to byłoby dla mnie lepiej :)

Zapomniałem wcześniej napisać... ściana ma mieć szerokość 180cm przy czym pierwsze i ostatnie 60cm ma być całe od dołu do góry, a po środku otwór "drzwiowy" i tylko kawałek ściany nad otworem.

Edytowane przez Pixem

Zapomniałem wcześniej napisać... ściana ma mieć szerokość 180cm przy czym pierwsze i ostatnie 60cm ma być całe od dołu do góry, a po środku otwór "drzwiowy" i tylko kawałek ściany nad otworem.

To kafle będą się trzymały do pierwszego trzaśnięcia drzwiami, czyli jeden przeciąg i ..... już

Kiedyś zrobiłem ścianę z 3 warstw płytek. Najpierw skleiłem dwie warstwy, przy czym jedna była ładna, bo miała być widoczna, druga to jakieś gresy z wyprzedaży po 7 zł za m2. Po sklejeniu dałem siatkę zatopioną w kleju na te byle jakie płytki, po czym do nich przykleiłem trzecią warstwę płytek, która stanowi ładne lico z drugiej strony. Ściana stoi do dziś, ma szerokość 90 cm. U Ciebie jest inna konstrukcja, więc może być różnie...;) Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Ok, czyli jak dobrze rozumiem to mam dwie możliwości:

1. Według SO-JER wystarczy dać OSB 24 + siatkę i na to kleić kafle... SO-JER czy po tym jak dodałem rysunek podtrzymujesz to zdanie ?

2. Według Kominki Piotr Batura wystarczy sam k-g... pytanie tylko jakiej grubości maja być te dwie płyty i czy zamiast dawać np. 2x12mm to nie lepiej dać 1x24mm ?