Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w najbliższych dniach muszę pokryć mały dach o powierzchni 38m2. Zamierzam użyć blachodachówki. Mam w związku z tym kilka pytań. Jest to najprostszy dach dwuspadzisty krokwiowy z deską kalenicową na szczycie, okap z przodu jest wypuszczony na łatach. Podbitkę chciałbym przymocować pod krokwiami. Nie bardzo wiem jak sobie poradzić z tym właśnie okapem, ponieważ jeżeli mocowałbym podbitkę z boku domku pod krokwie to z przodu wychodzi mi schodek bo okap z przodu nie będzie miał grubości krokwi. Nigdy tego nie robiłem, ale mam dużo samozaparcia i trochę zdolności w rękach. Plan mam taki najpierw okuć deskę podrynnową potem nakryć całość blachodachówką, następnie okucie boku okapu i na koniec gąsiory. Chcę zrobić to najprostszym sposobem bez żadnych nowoczesności, a zarazem dobrym. Czy mój plan jest dobry? Czy blacha na szczycie ma się dotykać pod gąsiorem? Łaty mam bite co 35cm mierzone od góry jednej łaty do góry drugiej łaty, więc blachę muszę dobrać pod rozstaw łat.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/200953-krycie-ma%C5%82ego-dachu-blachodach%C3%B3wk%C4%85/

Nie wiem co to ma być okap wypuszczony na łatach ale jak już masz takie cuda to po dokręcaj tak by wyrównać do wysokości krokwi. W kalenicy blacha nie może ,,dotykać się,, musi być wentylacja, taśma kalenicowa z wentylacją naklejona.Hmm a z tego co wiem to dobiera się rozstaw łat pod blachę a nie blachę pod rozstaw łat;)dziwne ale ok. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/200953-krycie-ma%C5%82ego-dachu-blachodach%C3%B3wk%C4%85/#findComment-6834573