Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wracam z pytaniem bo w tym tyg. muszę dokonać zakupu.

rozważam 3 opcje.

Mój instalator odradza mi mały kocioł junkersa - ceraput

Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C

Twierdzi że jest za mały dla mnie.

Mam domek 140 m, z tego 122 powierzchni mieszkalnej ( reszta to garaż i kotłownia, grzejnik tam tylko złamie temp na plus ).

w domku 8 grzejników, łazienkowa drabinka i 2 podłogówki - w kuchni/wiatrołapie na dole i na górze w łazience.

Mieszka 4 osoby - 2 dorosłych i dwoje dzieci. zbiornik na CWU będzie ok 120 l.

DOm w budowie, będzie ciepły. podłoga 15 cm styro, ściany 15 cm grafitowy styro, sufit - 30 cm wełny 0.033.

Do tego będzie kominek z DGP z wentylatorem---

Rozważam:

Junkers ceraput smart 3- 14 kw

imergas victrix x 24 2l

dietrich mca 15

i ariston - który mi poleca - ariston genus evo premium 24 - ma modulacje 1:10 więc da radę ( chyba ) i na małej i na większej mocy działać.

CO o nich ( zwłaszcza tym ostatnim ) powiecie ?

Do tej por po lekturze i dyskusji skłaniałem się ku temu junkersowi, teraz już nie wiem....

proszę o pomoc.

Mój instalator odradza mi mały kocioł junkersa - ceraput

Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C

Twierdzi że jest za mały dla mnie.

Mam domek 140 m, z tego 122 powierzchni mieszkalnej ( reszta to garaż i kotłownia, grzejnik tam tylko złamie temp na plus ).

w domku 8 grzejników, łazienkowa drabinka i 2 podłogówki - w kuchni/wiatrołapie na dole i na górze w łazience.

jak najszybciej zmień instalatora. Ten się ewidentnie nie zna, co źle wróży na przyszłość...

może być duży, będzie grzany do niższej temp, tak żeby nie mieszać w kranie z zimną, zamiast solarów proponuje fotowoltaikę podpietą pod grzałkę, prosty układ bez pompy, rur, wymian glikolu, nic się nie przegrzeje, wystarczy termostat

PS możesz dać do cwu 160 litrów a pod fotowoltaikę dać bufor jak do co i pompkę do przeładowania, wredy ten bufor możesz grzać do 90-95 stopni a cwu nie grzeje się powyżej 60 stopni ze wzgledu na kamień, czasami sie ogranicza do 55

Edytowane przez BrodowskiG

wczoraj w sklepie polecali mi zamiast zbiornika dużego - zestaw ze zbiornikiem warstwowym. Co o tym sądzicie ( piec kondensat z modulacją od małej mocy ok 3 kw i do niego zbiornik warstwowy w fabrycznym zestawie ? )Proponowali mi 50 l zbiornik, obawiam się że dla 4 osobowej rodziny lubiącej chlapać się w ciepłej wannie będzie zbyt mały - nawet przy opcji że mamy tylko jedną łazienkę bezpośrednio nad kotłownią... Doradźcie coś - bo coraz większy mam mętlik w głowie.

Polecali mi wolfa centralę gazową. ale ona ma od 3.2 do 11 modulację. Ja zamiast tego myślę o aristonie Genus Premium EVO FS 25 FF ( zbiornrik warstwowy 105 l ) . Czy jakieś inne byście mogli mi polecić ? albo odradzic ?

kolega ma warstwowy ariston 40l i nie narzeka na brak wody do kąpieli w wannie. Super sprawa jak chcesz zająć mało miejsca w kotłowni a jednocześnie mieć komfort ciepłej wody. Mała wada - kocioł musisz mieć wtedy mocniejszy tj około 20kw aby szybko grzał wodę. Gdyby nie to - potrzebujesz kotła do 10kw

• 4 weeks później...

Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C posiada maksymalną moc 14.2 kW. Na podstawie informacji przedstawionej o sposobie wykonania budynku, mogę przypuszczać, że wystarczająca mogła by być moc kotła na poziomie 6-8 kW. W związku z powyższym Cerapur Smart 14 kW doskonale powinien spełnić swoją rolę. Jednak aby mieć 100% pewność, zalecam wykonanie projektu instalacji grzewczej wraz z wyliczeniem zapotrzebowania energetycznego. Dopiero wówczas potwierdzi się moja wstępna ocena. I prawidłowo będzie można dobrać zarówno kocioł jak i inne elementy instalacji (grzejniki, średnice przewodów rozprowadzających itp.)

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C posiada maksymalną moc 14.2 kW. Na podstawie informacji przedstawionej o sposobie wykonania budynku, mogę przypuszczać, że wystarczająca mogła by być moc kotła na poziomie 6-8 kW. W związku z powyższym Cerapur Smart 14 kW doskonale powinien spełnić swoją rolę. Jednak aby mieć 100% pewność, zalecam wykonanie projektu instalacji grzewczej wraz z wyliczeniem zapotrzebowania energetycznego. Dopiero wówczas potwierdzi się moja wstępna ocena. I prawidłowo będzie można dobrać zarówno kocioł jak i inne elementy instalacji (grzejniki, średnice przewodów rozprowadzających itp.)

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Tak rózowo moze nie byc, jezeli projektowe obciazenie cieplne bedzie w zakresie 6-8 kW, blizej 6 niz 8 kW a moc minimalna tego kotła to 3 kW, z tego wynika zdecydowaną czesc okresu grzewczego kocioł bedzie pracował na mocy minimalnej lub ponizej niej i bedzie taktował. Czy to doskonale spełniona rola tego kotła ? dla mnie wątpliwe. Praktycznie jedynie w czasie najwiekszych mrozów bedzie pracował z połowa mocy i oczywiscie z całą przy grzaniu cwu

• 1 month później...
Tak rózowo moze nie byc, jezeli projektowe obciazenie cieplne bedzie w zakresie 6-8 kW, blizej 6 niz 8 kW a moc minimalna tego kotła to 3 kW, z tego wynika zdecydowaną czesc okresu grzewczego kocioł bedzie pracował na mocy minimalnej lub ponizej niej i bedzie taktował. Czy to doskonale spełniona rola tego kotła ? dla mnie wątpliwe. Praktycznie jedynie w czasie najwiekszych mrozów bedzie pracował z połowa mocy i oczywiscie z całą przy grzaniu cwu

Na początku jedna uwaga – nie ma możliwości, aby kocioł pracował poniżej swojej mocy. Dlatego tak ważne jest prawidłowe dobranie urządzenia do zapotrzebowania danego budynku. Jeżeli dla wspomnianego domu zastosujemy np. kocioł 22 kW, modulujący w zakresie 7 – 22 kW, wówczas przez cały okres sezonu grzewczego kocioł miałby większą moc od faktycznego zapotrzebowania czyli np. 6 kW, co wiązałoby się z „taktowaniem”, czyli ciągłym włączaniem i wyłączaniem urządzenia. Takie działanie ma wpływ na zwiększenie zużycia gazu, jak również może wpływać na żywotność urządzenia. Dlatego dla budynków współcześnie budowanych dla których wyliczamy zapotrzebowanie na energię do ogrzania staramy się dobrać kotły modulujące w głębszym zakresie, Dobrym przykładem jest kocioł CERAPUR SMART 14 kW o zakresie modulacji 3-14 kW – jeżeli tego od nas wymaga budowany budynek. Wówczas takie urządzenie lepiej wpasowuje się w charakterystykę budynku zmniejszając okresy w których jego moc minimalna jest większa od wymaganej ilości energii jaką musimy dostarczyć do budynku. W związku z tym zmniejsza się okres w którym kocioł będzie „taktował” a wydłuża się okres w którym kocioł dostosowując swoją moc będzie mógł optymalnie pracować.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers