Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PORÓWNANIE KOSZTÓW BETONU(GRUSZKA kontra BETONIARKA)- LICZBY

Recommended Posts

a jakie masz koszty dodatkowe (dojazd, pompa, inne), poza ceną betonu ?. Bo jeśli to same 160zł. To nie ma co się zastanawiać.

albo mi się wydaje, albo w ciągu 2 lat beton z gruchy sporo podrożał. Ja kupywałem w cenie około chyba 150zł za m3 i o ile sam beton może podrożał ze 15%, to dodatkowe koszty poszły w górę o 100%, na terenie miasta dojazd był za free teraz płaci się za każdy dojazd i koszt pompy chyba ze 100% w górę.

120 zł/m3 gruszką 6 m3 z dowozem 15 km w jedną stronę, 2 miesiące temu. Z pompy jeszcze nie korzystałem :)

to dodatkowe koszty poszły w górę o 100%, na terenie miasta dojazd był za free teraz płaci się za każdy dojazd i koszt pompy chyba ze 100% w górę. Widzałem fakturę po ile mój teść płacił za beton przy dojeździe około 30km to naprawdę kupę kasy za metr. Wtedy robiłem wyliczenia to wychodziło z gruchy taniej gdybym dzisiejsze liczby wstawił to by napewno betoniarka taniej wyszła, pocieszeniem jest niewątpliwie duża lepsza jakość towaru z gruchy.

znajduję pewne błędy w logice tej wypowiedzi :p

a cement/piasek/żwir to Ci dowiozą na budowę za darmo ????

O matko 160 zł. za m3. :o To chyba za chudziak a nnie B20. Kilka dni temu kupiłem B15 w cenie 213 zł/m3 i była to cena po targach albo raczej kolejny zakup w jednej firmie. :evil: Beton jest strasznie drogi a jeśli jest tak tani jak twój to lepiej patrz im na ręce i sprawdzaj czy nie leją ci wody do wykopów. Moje ceny: B10 192; B15 213; B25W6 262.

Do gruchy bochodzą o ile zamówisz koszty pompy. U mnie 1h. kosztuje 130 zł. Nie biorą mniej niż za 1h. + 1h. dojazd co przy dużym laniu robi się solidnym wydatkiem.

O matko 160 zł. za m3. :o To chyba za chudziak a nnie B20. Kilka dni temu kupiłem B15 w cenie 213 zł/m3 i była to cena po targach albo raczej kolejny zakup w jednej firmie. :evil: Beton jest strasznie drogi a jeśli jest tak tani jak twój to lepiej patrz im na ręce i sprawdzaj czy nie leją ci wody do wykopów. Moje ceny: B10 192; B15 213; B25W6 262.

Do gruchy bochodzą o ile zamówisz koszty pompy. U mnie 1h. kosztuje 130 zł. Nie biorą mniej niż za 1h. + 1h. dojazd co przy dużym laniu robi się solidnym wydatkiem.

Popieram, mi każą płacić 226zł/m3 B20 + 460zł za pompę do wylania całości (16m3)

miałem ten sam problem przy fundamentach:

beton z gruszki czy z betoniarki.

Jednak nie żałuję swojej decyzji.

Wylałem z gruszki 34 m3 betonu.

1. Beton z gruszki B-20 jest bez porównania lepszy niż z betoniarki.

2. Wylewanie trwało 1,5h. Z betoniarki pewnie cały dzień o ile ekipa byłaby zgrana.

Gdybym teraz miał jeszcze raz decydować wybrałbym znów gruszkę.

Jednak decyzja należy do ciebie

Ja we wrześniu lałam beton na fundamenty i za 9m płaciłam 2000 zł z dojazdem 50 km i pompą ale bez faktury. Cena wyjściowa 248 zł za metr z pompą. Liczyłam tak jak Ty i wyszło że koszty porównywalne ale zajmie to ekipie co najmniej 2 dni . A tak godzina pracy maszyny i po robocie :)

Witam,

Mam pytanie: Zamierzam wylac pozadzke w dosc duzym budynku gospodarczym (60m2). Czy taniej jest zamowic gruche czy wynajac ekipe z betoniarka?

Jesli zamowilbym gruche to zaplace 160 pln za m3 betonu. Jak to wyglada jesli chcialbym samemu kupic cement i rozrabiac w betoniarce

prosze o rade

Pozdrawiam

Jeśli 60 m2 i pomieszczenie gospodarcze to pomyślałbym o miksokrecie. Ekipa powinna zadbać o żwir cement i w jeden dzień wszystko skończone.

Kiedyś lałem taką posadzkę o podobnej powierzchni z gruchy, ekipie chyba dolało się trochą za dużo wody, była jesień beton nie specjalnie wiązał i sama woda wychodziła na wierzch. Teraz jak widzę posadzki z miksokreta to nie ma porównania.

Dlatego wspomniałem o miksokrecie :wink: w całym domu mam takie posadzki i na pomieszczenie gospodarcze moim zdaniem nic lepszego nie jest potrzebne. Nie wiem jak to wychodzi cenowo w porównaniu z ekipą i betoniarką ale sądzę że porównywalnie ale na bank dużo szybciej będzie to zrobione miksokretem. A jeśli trafi się taka ekipa jak mi to tylko pozazrościć, ok. 100 m2 w ok 5-6 h i to bez żadnych rur w posadzce tylko na samej dłuuuugiej poziomicy ( akstra fachowiec ). Odchyłki na poziomicy 1,5 m wychodzą 1-2 mm. Ale wybór metody oczywiśicie należy do inwestora.

ja mam wszystko z betoniarki i jestem b. zadowolony.

Ekipa brała tyle samo za betoniarke co za gruchę.

Po przeliczeniach - tansza betoniarka.

Do takich małych domków 120 m2 uzytkowej spokojnie moze byc krecone w betoniarce. Oczywiscie zaraz sie odezwią, ze jakość betonu itp.

eee tam

Od x czasu tak robią, robili i robić bedą.

• 2 years później...

gdyż zastanawiam sie nad kupnem betoniarki o pojemności 2000 litrów takiej doczepianej do ciągnika rolniczego. koszt to około 10.000zł.

czy ktoś mi moze pomóc czy będzie to opłacalne i jezeli tak to ile ?

bede potrzebował zalewać fundamenty pod ogrodzenia murów 2 metrowych, pod garaże, plac betonowy pod cięzkie maszyny itp. w sumie bede potrzebował conajmniej 500 metreów sześciennych betonu chudziaka.

koszt u mnie najmniejszy z gruszki to aktualnie 220zł. brutto/ metr sześcienny

częstotliwosć prac i ilość potrzebnego betonu skłania do szukania oszczędnosci.

mam własna koparkoładowarke i traktor z przyczepą o ładowności 20 ton. kopalnie kruszywa 7km od planowanych robót.

cement kosztuje 340 zł/tona

piasek 10zł/tona

żwir 20zł/tona

woda 5zł/metr

paliwo ciągnika 50zł/godzine

czy ktoś umie wyliczyc jaka wyjdzie oszczędnośc