panda 09.10.2006 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 a jakie masz koszty dodatkowe (dojazd, pompa, inne), poza ceną betonu ?. Bo jeśli to same 160zł. To nie ma co się zastanawiać. albo mi się wydaje, albo w ciągu 2 lat beton z gruchy sporo podrożał. Ja kupywałem w cenie około chyba 150zł za m3 i o ile sam beton może podrożał ze 15%, to dodatkowe koszty poszły w górę o 100%, na terenie miasta dojazd był za free teraz płaci się za każdy dojazd i koszt pompy chyba ze 100% w górę. 120 zł/m3 gruszką 6 m3 z dowozem 15 km w jedną stronę, 2 miesiące temu. Z pompy jeszcze nie korzystałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.10.2006 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 to dodatkowe koszty poszły w górę o 100%, na terenie miasta dojazd był za free teraz płaci się za każdy dojazd i koszt pompy chyba ze 100% w górę. Widzałem fakturę po ile mój teść płacił za beton przy dojeździe około 30km to naprawdę kupę kasy za metr. Wtedy robiłem wyliczenia to wychodziło z gruchy taniej gdybym dzisiejsze liczby wstawił to by napewno betoniarka taniej wyszła, pocieszeniem jest niewątpliwie duża lepsza jakość towaru z gruchy. znajduję pewne błędy w logice tej wypowiedzi a cement/piasek/żwir to Ci dowiozą na budowę za darmo ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 09.10.2006 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 O matko 160 zł. za m3. To chyba za chudziak a nnie B20. Kilka dni temu kupiłem B15 w cenie 213 zł/m3 i była to cena po targach albo raczej kolejny zakup w jednej firmie. Beton jest strasznie drogi a jeśli jest tak tani jak twój to lepiej patrz im na ręce i sprawdzaj czy nie leją ci wody do wykopów. Moje ceny: B10 192; B15 213; B25W6 262. Do gruchy bochodzą o ile zamówisz koszty pompy. U mnie 1h. kosztuje 130 zł. Nie biorą mniej niż za 1h. + 1h. dojazd co przy dużym laniu robi się solidnym wydatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 09.10.2006 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 O matko 160 zł. za m3. To chyba za chudziak a nnie B20. Kilka dni temu kupiłem B15 w cenie 213 zł/m3 i była to cena po targach albo raczej kolejny zakup w jednej firmie. Beton jest strasznie drogi a jeśli jest tak tani jak twój to lepiej patrz im na ręce i sprawdzaj czy nie leją ci wody do wykopów. Moje ceny: B10 192; B15 213; B25W6 262. Do gruchy bochodzą o ile zamówisz koszty pompy. U mnie 1h. kosztuje 130 zł. Nie biorą mniej niż za 1h. + 1h. dojazd co przy dużym laniu robi się solidnym wydatkiem. Popieram, mi każą płacić 226zł/m3 B20 + 460zł za pompę do wylania całości (16m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 09.10.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 miałem ten sam problem przy fundamentach:beton z gruszki czy z betoniarki. Jednak nie żałuję swojej decyzji.Wylałem z gruszki 34 m3 betonu. 1. Beton z gruszki B-20 jest bez porównania lepszy niż z betoniarki.2. Wylewanie trwało 1,5h. Z betoniarki pewnie cały dzień o ile ekipa byłaby zgrana. Gdybym teraz miał jeszcze raz decydować wybrałbym znów gruszkę. Jednak decyzja należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 09.10.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Ja we wrześniu lałam beton na fundamenty i za 9m płaciłam 2000 zł z dojazdem 50 km i pompą ale bez faktury. Cena wyjściowa 248 zł za metr z pompą. Liczyłam tak jak Ty i wyszło że koszty porównywalne ale zajmie to ekipie co najmniej 2 dni . A tak godzina pracy maszyny i po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.10.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam, Mam pytanie: Zamierzam wylac pozadzke w dosc duzym budynku gospodarczym (60m2). Czy taniej jest zamowic gruche czy wynajac ekipe z betoniarka? Jesli zamowilbym gruche to zaplace 160 pln za m3 betonu. Jak to wyglada jesli chcialbym samemu kupic cement i rozrabiac w betoniarce prosze o rade Pozdrawiam Jeśli 60 m2 i pomieszczenie gospodarcze to pomyślałbym o miksokrecie. Ekipa powinna zadbać o żwir cement i w jeden dzień wszystko skończone. Kiedyś lałem taką posadzkę o podobnej powierzchni z gruchy, ekipie chyba dolało się trochą za dużo wody, była jesień beton nie specjalnie wiązał i sama woda wychodziła na wierzch. Teraz jak widzę posadzki z miksokreta to nie ma porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 09.10.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 ja przeliczalem i wyszlo mi drozej o kilka % na niekorzysc gruchy.Policzylem piach, wode, prad, czas robotnikow i cement.Beton z gruchy u mnie 180 zl netto + pompa 210 zl za godzine.Cement mam za 300zl /tona ale jakosc napewno bez porownania, wiec na strop wybralem gruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.10.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Strop, fundament zgodze się, bezapelacyjnie grucha ale tu mowa o posadzce w pomieszczeniu gospodarczym, a grucha i pompa to też nie wszystko bo posadzka musi być równiutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 09.10.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 no tak ale betoniarnia moze rozny beton ukrecic, wiec na posadzke tez, a krecenie betoniarka na 60m2 troche czasu zabierze Jak masz czas to mozesz krecic w betoniarce, cenowo wyjdzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dlatego wspomniałem o miksokrecie w całym domu mam takie posadzki i na pomieszczenie gospodarcze moim zdaniem nic lepszego nie jest potrzebne. Nie wiem jak to wychodzi cenowo w porównaniu z ekipą i betoniarką ale sądzę że porównywalnie ale na bank dużo szybciej będzie to zrobione miksokretem. A jeśli trafi się taka ekipa jak mi to tylko pozazrościć, ok. 100 m2 w ok 5-6 h i to bez żadnych rur w posadzce tylko na samej dłuuuugiej poziomicy ( akstra fachowiec ). Odchyłki na poziomicy 1,5 m wychodzą 1-2 mm. Ale wybór metody oczywiśicie należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 09.10.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 ja mam wszystko z betoniarki i jestem b. zadowolony.Ekipa brała tyle samo za betoniarke co za gruchę.Po przeliczeniach - tansza betoniarka.Do takich małych domków 120 m2 uzytkowej spokojnie moze byc krecone w betoniarce. Oczywiscie zaraz sie odezwią, ze jakość betonu itp.eee tam Od x czasu tak robią, robili i robić bedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 09.10.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 to jest tak jak z tymi wkładami do komina (pomijam gaz, olej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.10.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 U mnie taniej wyszedł chudziak z miksokretu niż z gruchy, na samym końcu betoniarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.10.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Jakieś straszne macie te ceny. Ja płaciłem miesiąc temu 145 zł brutto za B15, dowóz 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 09.10.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 aktualnie płaciłem za B20 - 207 zł z pompą m3 - a dojazd do mnie był około 9 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 09.10.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 180 zł m3 z dojazdem b15 ( nie wiem czy netto czy brutto bo faktury nie brałem ) a liczyłem jak wziąść dobru piasek ( np plukamy z rzeki to wychodzi drożej z betoniarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 19.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 gdyż zastanawiam sie nad kupnem betoniarki o pojemności 2000 litrów takiej doczepianej do ciągnika rolniczego. koszt to około 10.000zł. czy ktoś mi moze pomóc czy będzie to opłacalne i jezeli tak to ile ? bede potrzebował zalewać fundamenty pod ogrodzenia murów 2 metrowych, pod garaże, plac betonowy pod cięzkie maszyny itp. w sumie bede potrzebował conajmniej 500 metreów sześciennych betonu chudziaka. koszt u mnie najmniejszy z gruszki to aktualnie 220zł. brutto/ metr sześcienny częstotliwosć prac i ilość potrzebnego betonu skłania do szukania oszczędnosci. mam własna koparkoładowarke i traktor z przyczepą o ładowności 20 ton. kopalnie kruszywa 7km od planowanych robót. cement kosztuje 340 zł/tonapiasek 10zł/tonażwir 20zł/tonawoda 5zł/metrpaliwo ciągnika 50zł/godzine czy ktoś umie wyliczyc jaka wyjdzie oszczędnośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts