vneb 18.05.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam Noszę się z zamiarem wymiany kotła w domu. Szukam od dawna i nie mogę się zdecydować. Coraz bliżej jestem wyboru Defro Komfort EKO 12 lub 15 kW, ewentualnie Heiztechnik Q EKO 15kW. Który z nich jest lepszy? O ile któryś jest w ogóle lepszy, jeden od drugiego . Co do Defro to przekonuje mnie żeliwny ślimak, a w Heiztechniku nie ma żadnej informacji o ślimaku. No i Defro jest kilka stówek tańszy. Ewentualnie jakie oprócz tych dwóch są godne uwagi? Kolejne pytanie jest o opał: jaki ekogroszek warto kupować? Znalazłem w internecie stronę superopal.com i oni tam oferują np węgiel kamienny z KWK Chwałowice - zwany Pieklorzem Chwałowickim o parametrach: - Wartość opałowa 27-28,5MJ - Ciepło spalania 28-30MJ -Spiekalność RI 0-10 - Granulacja 5-25mm - Zawartość popiołu 5-7% - Zawartość siarki 0,5-0,7% Cena 800 zł za tonę z transportem. Jak się ma jakość do ceny przy tym groszku? A może coś tańszego, bo widziałem podobno kwalifikowane ekogroszki od 600 zł za tonę... A na koniec to zastanawiam się czy ten Defro wystarczy 12kW czy lepiej 15kW? Dom ma ok 110 mkw powierzchni użytkowej, ściany są z białego pustaka i cegły, a w środku styropian 5cm, okna nowe, dach co prawda nieocieplony, ale oddzielony od części mieszkalnej poddaszem z ocieploną wylewką. Obecny piec to SEKO 17,5kW, jest nieszczelny do bólu (między drzwi od paleniska wchodzi palec ) ze sprawnością cieplną 80% - w/g danych z tabliczki znamionowej - grzeje tak, że w domu można robić saunę. Z góry dzięki za merytoryczne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.05.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Komfort Eko miał zwykłą fajkęKomfort Eko PZ miał palnik żeliwny ekoenergii, fabryczny... Kwestia zatem dopytania jaki naprawde jest palnik, jaki sterownik Max.12kW... większego ani nie brac pod uwagę... raczej rozważyć jeszcze mniejszy możesz sobie zgubnie oszacować dobór kotła tutaj:http://www.cieplowlasciwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vneb 18.05.2015 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Dzięki Jarecki za odpowiedź. Mniejszych niż 12 kW z defro raczej nie znalazłem. W/g tej stronki co podałeś maks zapotrzebowanie w zimie przy -22 st C to 13,1 kW. Myślę, że twn 12 kW da radę. Co do palników to podobno i w Komfort EKO i EKO PZ są takie same. Sterowniki też. Tak na prawdę to na razie nie wiem czym się te dwa kotły różnią poza trochę innymi wymiarami i ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.05.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Ta stronka to tylko kalkulator, żeby wiedzieć dokładnie trzeba by zlecić wykonanie OZC ale na pewno nie będziesz potrzebował więcej jak 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.05.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Mniejszych niż 12 kW z defro raczej nie znalazłem. Polecam zajrzeć na http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/?producent=&ocena=&kolejnosc=a_z Po odfiltrowaniu do Oceny A pozostają tylko dwa i DEFRO tam nie ma. Jest za to taki: http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/skam-p-plus-premium/ Z możliwością zamontowania palnika nawet 7kW. W/g tej stronki co podałeś maks zapotrzebowanie w zimie przy -22 st C to 13,1 kW. Myślę, że twn 12 kW da radę. Pamiętaj, że to jest skrajna wartość. Piece węglowe mogą być mniejszej mocy nominalnej, bo z powodzeniem mogą przekroczyć optimum. Na Twoim miejscu pokusiłbym się o wykonanie dokładnego OZC. Specjaliści biorą za to od 100 do 300 zł, więc to lepsze niż kupowanie w ciemno przewymiarowanego (i droższego pieca). Jeśli wyszło 13kW to ja bym brał 12kW SKAM (nawet miałem w planach wymianę swojego zasypowego smoka na taki, ale wziąłem się za budowę nowego domu) a poważnie zastanowił się, czy nie lepiej wziąć ten z palnikiem 7kW (po wykonaniu dobrego OZC). Edytowane 18 Maja 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.05.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Osobiście polecam Skam-P Plus 12 kW bo ma mniejsze wyjście paliwa z palnika niż Premium, do tego talerz wahliwy, który zrusza żar i zrywa spieki jeśli się pojawią gdy np. węgiel będzie spiekalny. Do tego sterownik z internetem, czyli SPP + BET lub Bruli. Do tych 13,1 kW trzeba doliczyć CWU 0,5 kW/osobę więc Skam 12 kW, który ma maksymalnie 15 kW da radę przy 4 osobach nawet przy największym mrozie. Co do węgla Chwałowice są ok a więcej można poczytać w wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page428 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula236 25.08.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam, może moglibyście mi pomóc. Zakupiłam ostatnio kocioł na defro komfort eko 12kw ze sterownikiem K1v2. Czy któryś z posiadaczy tego kotła mógłby mi wysłać zdjęcia jak podłączyć ten sterownik do kotła. Tam mam 6 kabli i trzeba podłączyć sterownik z kotłem. Wiem jestem laikiem i mam instrukcję obsługi, ale nigdy takich rzeczy nie robiłam a na fachowca muszę czekać około miesiąca. Na pewno to nie jest trudne, tylko potrzebuje realnych zdjęć aby sobie z tym poradzić. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i znajdzie minutkę aby sfotografować swoje podłączenie. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts