tomkam 18.05.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam! W zasadzie na juz musze podjac decyzje czym bede ogrzewal dom. Domek jest z poddaszem uzytkowym. Powierzchnia 262m2, kubatura 620m3. W calym domu po calosci bedzie podlogowka + dodatkowo w lazienkach 3 drabinki. Projekt podlogowki wykonywal mi asolt oraz wykonal mi OZC (nieznacznie moze sie ono zmienic tzn. dom moze byc nieco lepiej docieplony). Dodatkowo w domu przewidziana bedzie rekuperacja. Dylemat zaczyna się przy wyborze ogrzewania. Zanim zaczalem budowe przewidziany byl ekogroszek. Dosc szybko odszedlem od tego pomyslu i praktycznie juz bylem zdecydowany na gaz (przylacze przy dzialce) oraz zastosowac PC PW do ogrzewania wody. Im wiecej jednak sledze i czytam, tym wiekszy mam metlik w glowie. Niedawno doszedl pomysl zastosowania pompy ciepla PW do ogrzania calego domu, ale czy da rade? Dom nie jest maly, choc z drugiej strony mieszkam w dosc cieplym regionie (dolnoslaskie). Ostatnie zimy dosyc laskawe, ale jak przyjda mrozy to co wtedy? Rozwazalem rowniez zastosowanie PC gruntowej, ale ceny jakie otrzymalem od firm po prostu mnie przerosly. Nie stac mnie wyrzucic 50-60tys za PC, a niestety na Prosumenta nie zalapie sie (nie przewiduje wiatraka ani fotowoltaiki). Czy PC PW da rade? Jak duza roznica w oszczednosci jest pomiedzy gazem a PW? Jaki mam wybrac model ogrzewania? Prosze o pomoc w wyborze. Ponizej przedstawiam screen z OZC: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.05.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 panasonic ma pompę 7kWa jak poprawisz izolację to nawet 5 będzie ok. chyba że chcesz grzać w taniej taryfie to wtedy brałbym 14-16kW ale ona kosztuje sporo więcej. przy taryfie całodobowej będzie podobnie jak przy groszku, co do gazu to wpływ ma abonament, jak ktoś ogrzewa gazem mieszkanie i się mieści w najtańszej taryfie to im wychodzi taniej niż weglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 18.05.2015 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Za dużo już nie mam możliwości do poprawy, bo został mi tylko dom od zewnątrz ocieplić i nie wiem za bardzo gdzie mógłbym jeszcze powalczyć o lepszą izolację. Co z PW gdy temp na dworze około - 10? Dają one rade? Polecilibyscie jakieś sprawdzone pompy oraz kotły gazowe, które byłyby optymalne dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.05.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 niby pompy panasonica dzialaja przy -20 i niżej trzeba patrzeć przy jakiej temp. mają moc znamionową, w razie czego mają grzałkę do pomocya kotły patrz buderus, termet, viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.05.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Co z PW gdy temp na dworze około - 10? Dają one rade? Następne jakieś mity od "fahofców" i "doradców" Moja pracowała przy najniższej -18st.C i czemu miała nie dać rady ? Powiem więcej,pracowała na cele ogrzewania przy tej temp.tylko 7h na dobę bo tyle wystarczyło do utrzymania 23st.C w domu. Jeśli byłaby niższa temperatura to pracowałaby dłużej na ogrzewanie i tyle. Mam pompę 9kW a obciązenie cieplne 3,5kW. Edytowane 18 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 19.05.2015 03:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Wiekszosc firm, hydraulikow,z ktorymi rozmawialem odradza zastosowanie PW twierdzac, ze jest to najslabsze ogrzewanie, ze niby grzeje do tych 23stopni, ale o wiele cieplej jest przy kondensacie. Czesc z nich slyszac o powierzchni domu i jego kubaturze od razu eliminuje zastosowanie PW, no chyba, ze do grzania wody.Czlowiek slyszac tyle opinii od ludzi, ktorzy rzekomo sie na tym znaja, a potem czytajac forum zupelnie co innego, najzwyczajniej glupieje i ma dylemat, bo nie moge sobie pozwolic zeby w przyszlosci bylo zimno w domu, te 23 musza byc minimum ze wzgledu na male dzieci. Ogrzewajac dom PW robicie jakas alternatywe na lato do grzania wody itp.? Macie/znacie jakiegos godnego polecenia instalatora w rejonie dolnoslaskie/lubuskie? Czy cos jeszcze musze wiedziec, zwrocic na cos uwage? Zakladam, ze z obciazeniem cieplnym juz nizej nie zejde i te 6,5kW w stosunku do 3,5kW to jest dosc znaczna roznica, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.05.2015 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Wiekszosc firm, hydraulikow,z ktorymi rozmawialem odradza zastosowanie PW twierdzac, ze jest to najslabsze ogrzewanie, ze niby grzeje do tych 23stopni, ale o wiele cieplej jest przy kondensacie. najgorsze, ze ludzie łykaja to wszystko jak pelikany.... Czesc z nich slyszac o powierzchni domu i jego kubaturze od razu eliminuje zastosowanie PW, no chyba, ze do grzania wody. to najgorsza rzecz jaka można zrobić - zrobić 2 osobne systemy do CO i CWU, zamiast jeden dobry. Sensowność takiego rozwiązania jest mała, Czlowiek slyszac tyle opinii od ludzi, ktorzy rzekomo sie na tym znaja, a potem czytajac forum zupelnie co innego, najzwyczajniej glupieje i ma dylemat, bo nie moge sobie pozwolic zeby w przyszlosci bylo zimno w domu, te 23 musza byc minimum ze wzgledu na male dzieci. Ogrzewajac dom PW robicie jakas alternatywe na lato do grzania wody itp.? Macie/znacie jakiegos godnego polecenia instalatora w rejonie dolnoslaskie/lubuskie? Czy cos jeszcze musze wiedziec, zwrocic na cos uwage? Zakladam, ze z obciazeniem cieplnym juz nizej nie zejde i te 6,5kW w stosunku do 3,5kW to jest dosc znaczna roznica, prawda? problem w tym, że ci ludzie tzw "fachowcy" nie wiedzą co mówią. słuchaj tych co to mają, użytkują i są zadowoleni. (bo ci instalatorzy to na bank nie użytkują ) nie mów ze 23C to minimum, bo odczuwanie ciepła przy podłogówce jest trochę inne niż przy grzejnikach. Ja i moja rodzina jestem ciepłolubny i te 23C to absolutny maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.05.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Czlowiek slyszac tyle opinii od ludzi, ktorzy rzekomo sie na tym znaja, a potem czytajac forum zupelnie co innego, najzwyczajniej glupieje i ma dylemat, bo nie moge sobie pozwolic zeby w przyszlosci bylo zimno w domu, te 23 musza byc minimum ze wzgledu na male dzieci. Odpowiedziałem już na Twój priv, ale i tu coś skrobnę, żeby było dla potomnych;) Mam dom z obciążeniem 8,6kW dla -20/+22 i pompę 9kW. Ktoś kiedyś napisał, że jedno zdjęcie to tysiąc słów, więc może dla niewiernych Tomaszów najlepsza będzie fotka;) Zdjęcie 1 - praca pompy przy -14st, temp wody na wyjściu +35st http://www.iv.pl/images/43953562811043809305.jpg Zdjęcie 2 - Temp w domu wg stacji pogody przy temp -11st. Main unit - korytarz koło sypialni, a po prawej temp w salonie. http://www.iv.pl/images/08791891997412991531.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.05.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Wiekszosc firm, hydraulikow,z ktorymi rozmawialem odradza zastosowanie PW twierdzac, ze jest to najslabsze ogrzewanie, ze niby grzeje do tych 23stopni, ale o wiele cieplej jest przy kondensacie. Zacznijmy od tego ze hydraulicy są najgorszy źródłem informacji bo ich wiedza o fachu w którym siędzą jest znikoma;) Jak ktoś zaznaczył mieszkanie gazu z Pompą do CWU to pomysł zły. W ogóle taka pompa do CWU to dziwne urzadzenie - bo ciepło bierze z pomieszczenia w którym stoi więc wodę zagrzeje a pomieszczenie ochłodzi. Raczej słaby to pomysł. Czy robić gaz? Ja bym się zastanowił. Podliczajac koszty przyłącza projektów kotła etc wychodzi tyle co pompa ciepła Edytowane 20 Maja 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.05.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 W ogóle taka pompa do CWU to dziwne urzadzenie - bo ciepło bierze z pomieszczenia w którym stoi więc wodę zagrzeje a pomieszczenie ochłodzi. Raczej słaby to pomysł. kto Ci takich głupot naopowiadał? pompy mają kanały powietrzne 150-160mm i prowadzisz rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.05.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Aha ale gdzie je prowadzisz? Pytam sie bo nie znam sie. Tylko w reklamie pompy widziałem napisane - "ochłodzisz pomieszczenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.05.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Aha ale gdzie je prowadzisz? Pytam sie bo nie znam sie. Tylko w reklamie pompy widziałem napisane - "ochłodzisz pomieszczenie" prowadzisz rury do pomieszczenia lub poza dom. jak wolisz. a najlepiej z przepustnicami - w lecie można schłodzić pomieszczenie, w okresach przejściowych niekoniecznie. ale ja bym takiej pompy tylko do CWU nie kupił, wg mnie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 22.05.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dosc szybko odszedlem od tego pomyslu i praktycznie juz bylem zdecydowany na gaz (przylacze przy dzialce) oraz zastosowac PC PW do ogrzewania wody... Co do pompy to się nie wypowiem, ale jeśli gaz to już nie dodatkowa pompa do cwu. Ja mam gaz i obecnie na cwu i kuchenkę dla 3 osób zużywam do 1m3 na dobę, czyli jakieś 2,20-2,30zł. Policz więc sobie, kiedy ta pompa miałaby się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 24.05.2015 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Dobra zdecydowany juz jestem na pompę ciepła. Jaki model w moim przypadku byście polecili? Skłaniam się ku pompie Panasonica, ale nie wiem czy 9kw czy 12kw. Zbiornik na cwu 300l. Jak się sprawdza chłodzenie latem? Warte w ogóle zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.05.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Dobra zdecydowany juz jestem na pompę ciepła. Jaki model w moim przypadku byście polecili? Skłaniam się ku pompie Panasonica, ale nie wiem czy 9kw czy 12kw. Zbiornik na cwu 300l. Jak się sprawdza chłodzenie latem? Warte w ogóle zachodu? Bierz 9kW i to nawet nie t-Cap, a zwykła 3~. i tak przez większość sezonu będzie za mocna do Twojego domu, ale dzięki temu wykorzystasz lepiej tanią taryfę i ograniczysz taktowanie. Chłodzenie jest w standardzie, więc i tak je dostaniesz bez żadnych dopłat. Czy się sprawdza to sam się przekonasz, są tacy co są bardzo zadowoleni i tacy co mniej. Ja mam klimakonwektory, więc u mnie się sprawdza super, ale przy podłogówce opinie są już rożne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.05.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Co do pompy to się nie wypowiem, ale jeśli gaz to już nie dodatkowa pompa do cwu. Ja mam gaz i obecnie na cwu i kuchenkę dla 3 osób zużywam do 1m3 na dobę, czyli jakieś 2,20-2,30zł. Policz więc sobie, kiedy ta pompa miałaby się zwrócić. to moze troche inaczej...kiedy zwroci sie przylacze gazu...widzisz kazdy przypadek jest inny. Autor tematu powinien wziac kalkulator do reki i wszystko rzetelnie zsumować, odpowiedz sama wyjdzie. U mnie wygladalo tak. Ma być 100% podlogowka, bezobslugowe i tanie w ekspolatacji. gazu nie mam, wegla nie chcialem bo nie chce mi sie szuflowac do piwnicy, poza tym mam plany co do tego pomieszczenia, ekogroszek podobhnie. Olej opalowy za drogo w eksploatacji wiec padlo na pompe. Moja pompa z wbudowanym zbiornikiem, pompkami i montażem kosztowala cos kolo 22-23 tys zl. odwierty okolo 13 tys. Razem 36 tys. Kociol na olej cos kolo 10 tys jak pamietam ten ktorym sie interesowalem. Zbiornik na CWU okolo 2 tys, pompki okolo 1,2 tys montaz i reszta drobiazgow okolo 2-2,5 tys plus zbiornik na olej ale ceny nie znam wiec nie dodam. Razem razem 15-16 tys. Czyli roznica okolo 20 tys Za ogrzewanie teraz place okolo 1,5 tys za olej polacilbym okolo 4-4,5 tys. Czyli po 6 latach przy pompie za ogrzewanie wynik 9 tys przy oleju byloby 27 tys. Czyli dodajac koszt wczesniej wspomnianego zbiornika wychodzi prawie na zero. Dla mnie to jeszcze okolo 2 lata Tak w małym skrócie. Proponuję każdemu takie sumowanie i wyjdzie co dla kogo jest lepsze. A przy rozważaniu na początku budowy odpadnie jeszcze koszt budowy komina okolo 5 tys (moim przypadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 25.05.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 to moze troche inaczej...kiedy zwroci sie przylacze gazu.. Sorry, że tak odpiszę wprost, ale czasami warto czytać ze zrozumieniem... Moja wypowiedź nie tyczyła kosztów lub/i zwrotu kosztów gazu w odniesieniu do pompy, czy na odwrót, ale stwierdzenia w którym autor wątku rozważał na początku ogrzewanie budynku gazem, a do ciepłej wody planował dodatkową pompę. I uważam, że takie rozwiązanie jest nietrafione i tyle. Bo jeśli planuje się zainwestować taką kasą w gaz na potrzeby ogrzewania budynku, to i cwu należy oprzeć na nim. To wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.05.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Sorry, że tak odpiszę wprost, ale czasami warto czytać ze zrozumieniem... Moja wypowiedź nie tyczyła kosztów lub/i zwrotu kosztów gazu w odniesieniu do pompy, czy na odwrót, ale stwierdzenia w którym autor wątku rozważał na początku ogrzewanie budynku gazem, a do ciepłej wody planował dodatkową pompę. I uważam, że takie rozwiązanie jest nietrafione i tyle. Bo jeśli planuje się zainwestować taką kasą w gaz na potrzeby ogrzewania budynku, to i cwu należy oprzeć na nim. To wszystko. Pozdrawiam Mieszanie systemów nigdy nie wychodzi na plus i nie wazne czy do cwu czy do ogrzewania. Ci co pompontowali np kominki z plaszczem do pompy pluja sobie teraz w brode, mysleli ze pompa moze nie wydolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 25.05.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Mieszanie systemów nigdy nie wychodzi na plus i nie wazne czy do cwu czy do ogrzewania. Zgadzam się z tym w całej rozciągłości. A tak na marginesie co pewien czas zastanawiam się co ja u siebie nawywijałem z tym ogrzewaniem. Wiem, że teraz to już w zasadzie musztarda po obiedzie, ale kusi mnie "prawda". Po pierwsze OZC nie policzone do dzisiaj, chciałem mieć bezobsługowo, więc wybór padł na gaz, kocioł dobrany na zasadzie nie wiadomo jakiej, oczywiście przewymiarowany. Pompy w zasadzie nigdy nie rozważałem na poważnie (nie wiem dlaczego), a może warto było??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts