Stasiu 18.05.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam , mam pytanie czy ktoś się zna na prawie budowlanym . bo już nie wiem gdzie i kogo zapytać ?? , w Katowicach , w powiatowym inspektoracie budowlanym nikt nic nie wie i się nie zna i mówi że on nie od tego. Mój problem to taki że pani inspektor z Katowickiego Zarządu Gospodarki Komunalnej twierdzi że jak założę do kuchni kaflowej wężownicę to ów piec automatycznie zmienia się w kocioł C.O (chciał bym do tej kuchni kaflowej podłączyć grzejniki) , a mam wspólny przewód kominowy 50cm x 50cm (3 lokale mieszkalne są do niego podłączone) i nie mogę podłączyć standardowego kotła C.O .Czy ktoś może potwierdzić to co mówi bardzo nie miła pani inspektor albo temu zaprzeczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.05.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 piec grzeje sam sobą (kaflowy) a kocioł oddaje ciepło poprzez inne urządzenia (grzejniki)jeśli czegoś prawo nie definiuje to najlepiej oprzeć się o słownik piec urządzenie, w którym odbywa się spalanie paliwa, magazynowanie ciepła i wydzielanie tego ciepła do ogrzewanego pomieszczenia kocioł wodny,wymiennik ciepła służący do podgrzewania wody ciepłem uzyskanym dzięki spalaniu paliwa w palenisku kotłowym; kiepska def. ale taką znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 18.05.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 czyli dalej nic nie wiadomo bo to piec kaflowy z wymiennikiem ciepła(wężownicą) , czyli co jeszcze kaflok czy już kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.05.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 to jest pytanie z serii, czy kocioł gazowy jest urządzeniem elektrycznym, cieplnym czy gazowym, wszystkim na raz i trzeba mieć komplet uprawnień, pewnie tu jest analogia, mimo że działa jak kaflowy to z definicji jest też kotłem, jeśli urzędniczki nie przekonasz że działa tak jak piec to nie wyda zgody bo w razie czego bedzie odpowiadała za to, proponuje oficjalnie zrobić piec i nie informować o podkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 18.05.2015 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 tak chyba zrobie , tylko co na to kominiarz na corocznych przeglądach , ten który jest teraz (są co 3 lata przetargi dla firm kominiarskich) mówi że onego nie interesuje co jak tam sobie zapodam , mało tego on nawet wyraził zgodę na tak zwaną piecokuchnię , ale przyjdzie nowy za rok i nie wiadomo co mu strzeli do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.05.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 mi przez iles lat gadal ze nie moze byc w wentylacji kratka zamykana mimo ze zawsze jest otwarta, co roku zakręcają mi gaz itd ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 18.05.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 czyli dalej nic nie wiadomo bo to piec kaflowy z wymiennikiem ciepła(wężownicą) , czyli co jeszcze kaflok czy już kocioł ? kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.05.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 na paliwo stałe razem ze wszystkimi warunkami jaki powinna spełniać instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 na paliwo stałe razem ze wszystkimi warunkami jaki powinna spełniać instalacja Czyli wszystkie kominki z PW - won z salonów, wyjazd do kotłowni! Nareszcie ktoś zrobił porządek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 23.05.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Czyli wszystkie kominki z PW - won z salonów, wyjazd do kotłowni! Nareszcie ktoś zrobił porządek... Jak się dobrze pogrzebie, to i § się znajdzie, że wolno. I piece i trzony i kominki, tak i siakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.05.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 nikt nie powiedział, że kominek nie może być w pomieszczeniu mieszkalnym należy czytać ze zrozumieniem,ma być zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującymi przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 23.05.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 nikt nie powiedział, że kominek nie może być w pomieszczeniu mieszkalnym należy czytać ze zrozumieniem, ma być zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującymi przepisami Tak właśnie napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 nikt nie powiedział, że kominek nie może być w pomieszczeniu mieszkalnym należy czytać ze zrozumieniem, ma być zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującymi przepisami No ale przed chwilą napisałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238170-Ogrzewanie-prawo-budowlane&p=6865206&viewfull=1#post6865206 . A czy kocioł na paliwo stałe, nie powinien czasem być w wydzielonym pomieszczeniu? Pomieszczeniu nie przeznaczonym na pobyt ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.05.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. 2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych – pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach: 1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3, 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, 3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1, 4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości: a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka – dla kominków o obudowie zamkniętej, b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s – dla kominków o obudowie otwartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 23.05.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 No ale przed chwilą napisałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238170-Ogrzewanie-prawo-budowlane&p=6865206&viewfull=1#post6865206 . A czy kocioł na paliwo stałe, nie powinien czasem być w wydzielonym pomieszczeniu? Pomieszczeniu nie przeznaczonym na pobyt ludzi? 1. Kominek jest piecem (powietrzny), lub kotłem (z PW), ale mimo wszystko, jako urządzenie do spalania wyłącznie drewna, może znajdowac sie w pomieszczeniach przeznaczonych na stały lub czasowy pobyt ludzi 2. Kocioł na paliwo stałe powinien znajdowac się w wydzielonym pomieszczeniu, chyba że jest do 10kW, wtedy może byc umieszczony w pomieszczeniu niemieszkalnym (bez konieczności posiadania kotłowni) 3. Kocioł na gaz z zamkniętą komora spalaniamoże byc instalowany w zasadzie wszędzie, pod warunkiem wyposażenie go, w koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy, pozostałe kotły gazowe, i olejowe muszą znaleźc się w kotłowni 4. Kotły elektryczne i PC mogą znajdowac się w dowolnym miejscu, chociaż przy PC zaleca się ich montaż w wydzielonych pomieszczeniach niemieszkalnych (kojarzę że ma to związek z medium, które krąży w PC i jego wpływem na organizm), ale wymogu formalnego nie ma - ja nie kojarzę. I teraz tak: przy budynkach jednorodzinnych, nie ma właściwie przeciwwskazań do montowania pieców, trzonów czy kominków w pomieszczeniach mieszkalnych, po spełnieniu warunków zawartych w rozporządzeniu, inaczej jest dla wszystkich pozostałych obiektów, w których chcemy zainstalowac kominek. Ponieważ jest to niezgodne z warunkami technicznymi, występuje się do Powiatowego Inspektora Sanitarnego o wydanie pozwolenie na instalację pieca. Wtedy fomralnie kominek powietrzny jest piecem. Opcja z płaszczem wodnym jest wykluczona, no chyba, że przez odstępstwo od warunków technicznych To tak z grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 1. Kominek jest piecem (powietrzny), lub kotłem (z PW), ale mimo wszystko, jako urządzenie do spalania wyłącznie drewna, może znajdowac sie w pomieszczeniach przeznaczonych na stały lub czasowy pobyt ludzi 2. Kocioł na paliwo stałe powinien znajdowac się w wydzielonym pomieszczeniu, chyba że jest do 10kW, wtedy może byc umieszczony w pomieszczeniu niemieszkalnym (bez konieczności posiadania kotłowni) 3. Kocioł na gaz z zamkniętą komora spalaniamoże byc instalowany w zasadzie wszędzie, pod warunkiem wyposażenie go, w koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy, pozostałe kotły gazowe, i olejowe muszą znaleźc się w kotłowni 4. Kotły elektryczne i PC mogą znajdowac się w dowolnym miejscu, chociaż przy PC zaleca się ich montaż w wydzielonych pomieszczeniach niemieszkalnych (kojarzę że ma to związek z medium, które krąży w PC i jego wpływem na organizm), ale wymogu formalnego nie ma - ja nie kojarzę. I teraz tak: przy budynkach jednorodzinnych, nie ma właściwie przeciwwskazań do montowania pieców, trzonów czy kominków w pomieszczeniach mieszkalnych, po spełnieniu warunków zawartych w rozporządzeniu, inaczej jest dla wszystkich pozostałych obiektów, w których chcemy zainstalowac kominek. Ponieważ jest to niezgodne z warunkami technicznymi, występuje się do Powiatowego Inspektora Sanitarnego o wydanie pozwolenie na instalację pieca. Wtedy fomralnie kominek powietrzny jest piecem. Opcja z płaszczem wodnym jest wykluczona, no chyba, że przez odstępstwo od warunków technicznych To tak z grubsza. Jakieś źródła tych informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 23.05.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie oraz norma dot. kotłowni na paliwa stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. 2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych – pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach: 1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3, 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, 3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1, 4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości: a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka – dla kominków o obudowie zamkniętej, b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s – dla kominków o obudowie otwartej. Sądzisz że nie znam tych przepisów?! Jaki to ma związek z problemem od którego zaczęliśmy wymianę zdań? Kocioł na paliwo stałe nie powinien stać w salonie. Tak mówi prawo...Jakim cudem kocioł z szybką (czyli jeszcze bardziej niebezpieczny), nagle uzyskuje waszą i ustawodawcy aprobatę!? Tak, to jest prowokacja z mojej strony. Zaraz ktoś z moich koleżków powie, że znów pluję do studni z której wodę piję....Ale to naprawdę bardzo ciekawe zjawisko! Ot, taka przypadkowa okazje by o tym pogadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie oraz norma dot. kotłowni na paliwa stałe 1. Kominek jest piecem (powietrzny), lub kotłem (z PW), ale mimo wszystko, jako urządzenie do spalania wyłącznie drewna, może znajdować się w pomieszczeniach przeznaczonych na stały lub czasowy pobyt ludzi Pokaz mi proszę (zacytuj, podlinkuj) odnośnik w przepisach, uzasadniający ten punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 23.05.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ja zadałbym pytanie w druga stronę.Dlaczego ktoś ma zabronic mi stawiania kominka, kozy, trzonu kuchennego czy pieca (chociażby kaflowego), w moim własnym domu. Jeżeli mam na to ochotę to stawiam. Duże bardziej niebezpiecznym urządzeniem jest kuchenka gazowa (między innymi dlatego świadomie z niej zrezygnowałem w mojej kuchni), a jednak nikt nie myśli o tym, żeby je likwidawac w naszych kuchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts