Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie - prawo budowlane

Stasiu

Recommended Posts

Witam , mam pytanie czy ktoś się zna na prawie budowlanym . bo już nie wiem gdzie i kogo zapytać ?? , w Katowicach , w powiatowym inspektoracie budowlanym nikt nic nie wie i się nie zna i mówi że on nie od tego.

Mój problem to taki że pani inspektor z Katowickiego Zarządu Gospodarki Komunalnej twierdzi że jak założę do kuchni kaflowej wężownicę to ów piec automatycznie zmienia się w kocioł C.O (chciał bym do tej kuchni kaflowej podłączyć grzejniki) , a mam wspólny przewód kominowy 50cm x 50cm (3 lokale mieszkalne są do niego podłączone) i nie mogę podłączyć standardowego kotła C.O .Czy ktoś może potwierdzić to co mówi bardzo nie miła pani inspektor albo temu zaprzeczyć ?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piec grzeje sam sobą (kaflowy) a kocioł oddaje ciepło poprzez inne urządzenia (grzejniki)

jeśli czegoś prawo nie definiuje to najlepiej oprzeć się o słownik

piec

urządzenie, w którym odbywa się spalanie paliwa, magazynowanie ciepła i wydzielanie tego ciepła do ogrzewanego pomieszczenia

kocioł wodny,

wymiennik ciepła służący do podgrzewania wody ciepłem uzyskanym dzięki spalaniu paliwa w palenisku kotłowym; kiepska def. ale taką znalazłem

to jest pytanie z serii, czy kocioł gazowy jest urządzeniem elektrycznym, cieplnym czy gazowym, wszystkim na raz i trzeba mieć komplet uprawnień, pewnie tu jest analogia, mimo że działa jak kaflowy to z definicji jest też kotłem, jeśli urzędniczki nie przekonasz że działa tak jak piec to nie wyda zgody bo w razie czego bedzie odpowiadała za to, proponuje oficjalnie zrobić piec i nie informować o podkowie

tak chyba zrobie , tylko co na to kominiarz na corocznych przeglądach , ten który jest teraz (są co 3 lata przetargi dla firm kominiarskich) mówi że onego nie interesuje co jak tam sobie zapodam , mało tego on nawet wyraził zgodę na tak zwaną piecokuchnię , ale przyjdzie nowy za rok i nie wiadomo co mu strzeli do głowy ;)

nikt nie powiedział, że kominek nie może być w pomieszczeniu mieszkalnym

należy czytać ze zrozumieniem,

ma być zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującymi przepisami

No ale przed chwilą napisałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238170-Ogrzewanie-prawo-budowlane&p=6865206&viewfull=1#post6865206 . A czy kocioł na paliwo stałe, nie powinien czasem być w wydzielonym pomieszczeniu? Pomieszczeniu nie przeznaczonym na pobyt ludzi?

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze

§ 132.

1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych – pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego.

3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka – dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s – dla kominków o obudowie otwartej.

No ale przed chwilą napisałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238170-Ogrzewanie-prawo-budowlane&p=6865206&viewfull=1#post6865206 . A czy kocioł na paliwo stałe, nie powinien czasem być w wydzielonym pomieszczeniu? Pomieszczeniu nie przeznaczonym na pobyt ludzi?

1. Kominek jest piecem (powietrzny), lub kotłem (z PW), ale mimo wszystko, jako urządzenie do spalania wyłącznie drewna, może znajdowac sie w pomieszczeniach przeznaczonych na stały lub czasowy pobyt ludzi

2. Kocioł na paliwo stałe powinien znajdowac się w wydzielonym pomieszczeniu, chyba że jest do 10kW, wtedy może byc umieszczony w pomieszczeniu niemieszkalnym (bez konieczności posiadania kotłowni)

3. Kocioł na gaz z zamkniętą komora spalaniamoże byc instalowany w zasadzie wszędzie, pod warunkiem wyposażenie go, w koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy, pozostałe kotły gazowe, i olejowe muszą znaleźc się w kotłowni

4. Kotły elektryczne i PC mogą znajdowac się w dowolnym miejscu, chociaż przy PC zaleca się ich montaż w wydzielonych pomieszczeniach niemieszkalnych (kojarzę że ma to związek z medium, które krąży w PC i jego wpływem na organizm), ale wymogu formalnego nie ma - ja nie kojarzę.

I teraz tak: przy budynkach jednorodzinnych, nie ma właściwie przeciwwskazań do montowania pieców, trzonów czy kominków w pomieszczeniach mieszkalnych, po spełnieniu warunków zawartych w rozporządzeniu, inaczej jest dla wszystkich pozostałych obiektów, w których chcemy zainstalowac kominek. Ponieważ jest to niezgodne z warunkami technicznymi, występuje się do Powiatowego Inspektora Sanitarnego o wydanie pozwolenie na instalację pieca. Wtedy fomralnie kominek powietrzny jest piecem. Opcja z płaszczem wodnym jest wykluczona, no chyba, że przez odstępstwo od warunków technicznych

To tak z grubsza.

1. Kominek jest piecem (powietrzny), lub kotłem (z PW), ale mimo wszystko, jako urządzenie do spalania wyłącznie drewna, może znajdowac sie w pomieszczeniach przeznaczonych na stały lub czasowy pobyt ludzi

2. Kocioł na paliwo stałe powinien znajdowac się w wydzielonym pomieszczeniu, chyba że jest do 10kW, wtedy może byc umieszczony w pomieszczeniu niemieszkalnym (bez konieczności posiadania kotłowni)

3. Kocioł na gaz z zamkniętą komora spalaniamoże byc instalowany w zasadzie wszędzie, pod warunkiem wyposażenie go, w koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy, pozostałe kotły gazowe, i olejowe muszą znaleźc się w kotłowni

4. Kotły elektryczne i PC mogą znajdowac się w dowolnym miejscu, chociaż przy PC zaleca się ich montaż w wydzielonych pomieszczeniach niemieszkalnych (kojarzę że ma to związek z medium, które krąży w PC i jego wpływem na organizm), ale wymogu formalnego nie ma - ja nie kojarzę.

I teraz tak: przy budynkach jednorodzinnych, nie ma właściwie przeciwwskazań do montowania pieców, trzonów czy kominków w pomieszczeniach mieszkalnych, po spełnieniu warunków zawartych w rozporządzeniu, inaczej jest dla wszystkich pozostałych obiektów, w których chcemy zainstalowac kominek. Ponieważ jest to niezgodne z warunkami technicznymi, występuje się do Powiatowego Inspektora Sanitarnego o wydanie pozwolenie na instalację pieca. Wtedy fomralnie kominek powietrzny jest piecem. Opcja z płaszczem wodnym jest wykluczona, no chyba, że przez odstępstwo od warunków technicznych

To tak z grubsza.

Jakieś źródła tych informacji?

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze

§ 132.

1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych – pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego.

3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka – dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s – dla kominków o obudowie otwartej.

Sądzisz że nie znam tych przepisów?!;)

Jaki to ma związek z problemem od którego zaczęliśmy wymianę zdań?

Kocioł na paliwo stałe nie powinien stać w salonie. Tak mówi prawo...Jakim cudem kocioł z szybką (czyli jeszcze bardziej niebezpieczny), nagle uzyskuje waszą i ustawodawcy aprobatę!? Tak, to jest prowokacja z mojej strony. Zaraz ktoś z moich koleżków powie, że znów pluję do studni z której wodę piję....Ale to naprawdę bardzo ciekawe zjawisko! Ot, taka przypadkowa okazje by o tym pogadać...

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie oraz norma dot. kotłowni na paliwa stałe

1. Kominek jest piecem (powietrzny), lub kotłem (z PW), ale mimo wszystko, jako urządzenie do spalania wyłącznie drewna, może znajdować się w pomieszczeniach przeznaczonych na stały lub czasowy pobyt ludzi

Pokaz mi proszę (zacytuj, podlinkuj) odnośnik w przepisach, uzasadniający ten punkt.

Ja zadałbym pytanie w druga stronę.

Dlaczego ktoś ma zabronic mi stawiania kominka, kozy, trzonu kuchennego czy pieca (chociażby kaflowego), w moim własnym domu. Jeżeli mam na to ochotę to stawiam. Duże bardziej niebezpiecznym urządzeniem jest kuchenka gazowa (między innymi dlatego świadomie z niej zrezygnowałem w mojej kuchni), a jednak nikt nie myśli o tym, żeby je likwidawac w naszych kuchniach.