Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie - prawo budowlane

Stasiu

Recommended Posts

wiesz te zwężenie komina to taki 30 cm czopuch 4 uderzenia młotka i go nie ma na kominie , zrobiono go 2 lata temu żeby był lepszy cug , ale ogólnie zrobienie wkładu + zrobienie komina wentylacyjnego to ten sam koszt co postawienie komina systemowego , wraz z wentylacją , ale do tego projekt i koszt całego C.O to około 11 - 12 tyś zł a ja miałem chłopa który mi chciał zrobić całe C.O z materiałem za 6 tyś , a 12 tyś zł to już bariera nie do przekroczenia na chwilę obecną przeze mnie , więc szukam , jakiś innych rozwiązań mieszczących się w/w kwocie 6 tyś zł

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I wszystko jasne, określenie zgodne z obowiązującą normą PN PN-EN 303-5: 2012:

Paliwa stałe dzielą się min na biopaliwa, którymi są:

- kawałki drewna o zawartości wilgoci w < 25%, zgodnie z EN14961-5 [6],

- zrębki (drewno rozdrobnione przez maszynę i bez kory, zwykle o maksymalnej długości 15 cm), z zawartością wody 15% do 35% lub więcej, zgodnie z EN14961-4 [7],

- skompresowane drewno (pelety bez środków wiążących, wykonane z drewna lub kory; dozwolone są

naturalne środki wiążące, takie jak melasa, parafina i skrobia), pelety zgodnie z EN14961-2 [8],

- skompresowane drewno (brykiety bez środków wiążących, wykonane z drewna lub kory;

dozwolone są naturalne środki wiążące, takie jak melasa, parafina i skrobia), brykiety zgodne z EN14961-3 [9],

- trociny do 50% wilgotności,

- niedrzewna biomasa (słoma, trzcina, ziarna i zboża) zgodna z EN14961-6 [10],

Mam wrażenie, że zapis przywołany we wcześniejszych postach

wydaje się także zapisem w praktyce zakazującym stosowanie kominków na drewno, oraz każdego innego urządzenie grzejącego wykorzystującego biopaliwa i paliwa kopalne.

Na upartego można by udawadniac, że będzemy korzystac z drewna o wyższej niż 25% wielgotności (przestaje byc wtedy objęta normą), ale oznacza to z kolei korzystanie z kominka niezgodnie z zaleceniami producenta (warunek suchości drewna)

No chyba że są producenci dopuszczający stosowanie takiego paliwa, to jesteśmy w domu :) kolego Piotrze jest szansa??

To raczej błędny kierunek. Ja zalecam paliwo w przedziale 10-20% wilgotności. Najlepsze jest takie kilkunastoprocentowe ( to wymaga przetrzymania drewna kilka dni w domu, przed włożeniem do pieca). Prawidłowe spalanie drewna ( 80 % w formie gazowej ), to konieczność posiadania bardzo suchego drewna.

Tak podejrzewałem, a teraz już wiem.

Wiec zapis o zakazie stosowania urządzeń ( a swoją droga też cwaniaki, blokada dośc skuteczna) na paliwa stałe, jest chyba nie do przeskoczenia.

A tak na rozluźnienie mała złośliwośc:

Zakaz stosowania urządzeń na paliwo stałe oznacza ni miej ni więcej brak możliwości korzystania z..... ukochanego przez Polków gila (tak, tak wiem są jeszcze elektryczne (to nie grill) i gazowe (wyższa półka)) jako urządzenia na paliwo stałe, ponieważ:

Urządzenie – przedmiot umożliwiający wykonanie określonego procesu, często stanowiący zespół połączonych ze sobą części stanowiących funkcjonalną całość, - gril się łapie jak nic ;)

oraz:

są w nich używane brykiety, czy węgle drzewne, które zgodnie z normą PN PN-EN 303-5: 2012 są biopaliwami i należ do grupy paliw stałych. :)

Jestem ciekaw jaką odpowiedź otrzymałbym na takie zapytanie, gdzie takie zapisy obowiązują, pokusiłbym się nawet o zadanie takiego pytania, tylko gdzie to obowiązuje, podpowie ktoś??

Tak podejrzewałem, a teraz już wiem.

Wiec zapis o zakazie stosowania urządzeń ( a swoją droga też cwaniaki, blokada dośc skuteczna) na paliwa stałe, jest chyba nie do przeskoczenia.

A tak na rozluźnienie mała złośliwośc:

Zakaz stosowania urządzeń na paliwo stałe oznacza ni miej ni więcej brak możliwości korzystania z..... ukochanego przez Polków gila (tak, tak wiem są jeszcze elektryczne (to nie grill) i gazowe (wyższa półka)) jako urządzenia na paliwo stałe, ponieważ:

Urządzenie – przedmiot umożliwiający wykonanie określonego procesu, często stanowiący zespół połączonych ze sobą części stanowiących funkcjonalną całość, - gril się łapie jak nic ;)

oraz:

są w nich używane brykiety, czy węgle drzewne, które zgodnie z normą PN PN-EN 303-5: 2012 są biopaliwami i należ do grupy paliw stałych. :)

Jestem ciekaw jaką odpowiedź otrzymałbym na takie zapytanie, gdzie takie zapisy obowiązują, pokusiłbym się nawet o zadanie takiego pytania, tylko gdzie to obowiązuje, podpowie ktoś??

Coraz bardziej mi się podoba....

W Krakowie "rajcy" zebrali się, by zakaz palenia węglem i drzewnem ogłosić! Już mieli podpisy składac, kiej jeden się "skapnął", że ma kominek w domu...No to dopisali, ze zakaz jest, ino drewnem raz po raz można!:D I jak tu poważnie traktować chłopaków przy korycie?!!

Wykładni "raz po raz" brak do dziś. Zresztą przegrali w sądzie i na razie "zwierają pośladki" do dalszej walki. m.in. z wrednymi kominkami...

• 2 weeks później...

Tylko tak z doskoku.

Dla celów naszych (budowlanych) przywołane normy nie są obowiązujące - już pomijam, że ta z której pochodzi "definicja kotła" nie jest aktualna od 1994r, zaś ta z 2012r. nie została przywołana - i nie ma w niej definicji kotła.