Stasiu 24.05.2015 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 wiesz te zwężenie komina to taki 30 cm czopuch 4 uderzenia młotka i go nie ma na kominie , zrobiono go 2 lata temu żeby był lepszy cug , ale ogólnie zrobienie wkładu + zrobienie komina wentylacyjnego to ten sam koszt co postawienie komina systemowego , wraz z wentylacją , ale do tego projekt i koszt całego C.O to około 11 - 12 tyś zł a ja miałem chłopa który mi chciał zrobić całe C.O z materiałem za 6 tyś , a 12 tyś zł to już bariera nie do przekroczenia na chwilę obecną przeze mnie , więc szukam , jakiś innych rozwiązań mieszczących się w/w kwocie 6 tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.05.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 I wszystko jasne, określenie zgodne z obowiązującą normą PN PN-EN 303-5: 2012: Paliwa stałe dzielą się min na biopaliwa, którymi są: - kawałki drewna o zawartości wilgoci w < 25%, zgodnie z EN14961-5 [6], - zrębki (drewno rozdrobnione przez maszynę i bez kory, zwykle o maksymalnej długości 15 cm), z zawartością wody 15% do 35% lub więcej, zgodnie z EN14961-4 [7], - skompresowane drewno (pelety bez środków wiążących, wykonane z drewna lub kory; dozwolone są naturalne środki wiążące, takie jak melasa, parafina i skrobia), pelety zgodnie z EN14961-2 [8], - skompresowane drewno (brykiety bez środków wiążących, wykonane z drewna lub kory; dozwolone są naturalne środki wiążące, takie jak melasa, parafina i skrobia), brykiety zgodne z EN14961-3 [9], - trociny do 50% wilgotności, - niedrzewna biomasa (słoma, trzcina, ziarna i zboża) zgodna z EN14961-6 [10], Mam wrażenie, że zapis przywołany we wcześniejszych postach wydaje się także zapisem w praktyce zakazującym stosowanie kominków na drewno, oraz każdego innego urządzenie grzejącego wykorzystującego biopaliwa i paliwa kopalne. Na upartego można by udawadniac, że będzemy korzystac z drewna o wyższej niż 25% wielgotności (przestaje byc wtedy objęta normą), ale oznacza to z kolei korzystanie z kominka niezgodnie z zaleceniami producenta (warunek suchości drewna) No chyba że są producenci dopuszczający stosowanie takiego paliwa, to jesteśmy w domu kolego Piotrze jest szansa?? To raczej błędny kierunek. Ja zalecam paliwo w przedziale 10-20% wilgotności. Najlepsze jest takie kilkunastoprocentowe ( to wymaga przetrzymania drewna kilka dni w domu, przed włożeniem do pieca). Prawidłowe spalanie drewna ( 80 % w formie gazowej ), to konieczność posiadania bardzo suchego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.05.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Tak podejrzewałem, a teraz już wiem. Wiec zapis o zakazie stosowania urządzeń ( a swoją droga też cwaniaki, blokada dośc skuteczna) na paliwa stałe, jest chyba nie do przeskoczenia. A tak na rozluźnienie mała złośliwośc: Zakaz stosowania urządzeń na paliwo stałe oznacza ni miej ni więcej brak możliwości korzystania z..... ukochanego przez Polków gila (tak, tak wiem są jeszcze elektryczne (to nie grill) i gazowe (wyższa półka)) jako urządzenia na paliwo stałe, ponieważ: Urządzenie – przedmiot umożliwiający wykonanie określonego procesu, często stanowiący zespół połączonych ze sobą części stanowiących funkcjonalną całość, - gril się łapie jak nic oraz: są w nich używane brykiety, czy węgle drzewne, które zgodnie z normą PN PN-EN 303-5: 2012 są biopaliwami i należ do grupy paliw stałych. Jestem ciekaw jaką odpowiedź otrzymałbym na takie zapytanie, gdzie takie zapisy obowiązują, pokusiłbym się nawet o zadanie takiego pytania, tylko gdzie to obowiązuje, podpowie ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.05.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Tak podejrzewałem, a teraz już wiem. Wiec zapis o zakazie stosowania urządzeń ( a swoją droga też cwaniaki, blokada dośc skuteczna) na paliwa stałe, jest chyba nie do przeskoczenia. A tak na rozluźnienie mała złośliwośc: Zakaz stosowania urządzeń na paliwo stałe oznacza ni miej ni więcej brak możliwości korzystania z..... ukochanego przez Polków gila (tak, tak wiem są jeszcze elektryczne (to nie grill) i gazowe (wyższa półka)) jako urządzenia na paliwo stałe, ponieważ: Urządzenie – przedmiot umożliwiający wykonanie określonego procesu, często stanowiący zespół połączonych ze sobą części stanowiących funkcjonalną całość, - gril się łapie jak nic oraz: są w nich używane brykiety, czy węgle drzewne, które zgodnie z normą PN PN-EN 303-5: 2012 są biopaliwami i należ do grupy paliw stałych. Jestem ciekaw jaką odpowiedź otrzymałbym na takie zapytanie, gdzie takie zapisy obowiązują, pokusiłbym się nawet o zadanie takiego pytania, tylko gdzie to obowiązuje, podpowie ktoś?? Coraz bardziej mi się podoba.... W Krakowie "rajcy" zebrali się, by zakaz palenia węglem i drzewnem ogłosić! Już mieli podpisy składac, kiej jeden się "skapnął", że ma kominek w domu...No to dopisali, ze zakaz jest, ino drewnem raz po raz można! I jak tu poważnie traktować chłopaków przy korycie?!! Wykładni "raz po raz" brak do dziś. Zresztą przegrali w sądzie i na razie "zwierają pośladki" do dalszej walki. m.in. z wrednymi kominkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 25.05.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 trochę się dziwię że w mieście w tak zwartej zabudowie nie można zrobić miejskiego C.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 25.05.2015 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Panowie jak myślicie czy szło by zapodać palnik do pelletu w piec kaflowy , pochodził by z 2 godziny i kaflok nagrzany , znowu po 12 godzinach na 2 godziny i piec gorący , jak myslicie czy jest to wykonalne w rozsądnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 25.05.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Ja się niestety nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 25.05.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 I jak tu poważnie traktować chłopaków przy korycie?!! Przyszło "nowe" pewnie będzie lepiej hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.06.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Tylko tak z doskoku. Dla celów naszych (budowlanych) przywołane normy nie są obowiązujące - już pomijam, że ta z której pochodzi "definicja kotła" nie jest aktualna od 1994r, zaś ta z 2012r. nie została przywołana - i nie ma w niej definicji kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts