Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysunięty strop ponad taras

dropsec

Recommended Posts

Może najpierw przedstawię foto a następnie pytanie:

5540ffcb9fe7c.jpg

Mój architekt proponuje aby cały ten wysunięty element wykonać jako strop (przewidziany jest kanałowy, żerański) + to co jest na podłodze jako przedłużenie płyty fundamentowej i po 1 słupie z każdej strony.

Mnie jednak zastanawia czy jest sens wykonywać to takim kosztem. Dodatkowo jeśli będzie to płyta i strop będzie problem z dobrym odizolowaniem tego od wnętrza by nie tworzyć niepotrzebnych mostków cieplnych.

Z czego wykonalibyście taką konstrukcję? (zaznaczę że ma ona mieć głównie efekt wizualny i jako przedłużenie tarasu/wnęki atrialnej).

Mój architekt proponuje aby cały ten wysunięty element wykonać jako strop (przewidziany jest kanałowy, żerański) + to co jest na podłodze jako przedłużenie płyty fundamentowej i po 1 słupie z każdej strony.

Mnie jednak zastanawia czy jest sens wykonywać to takim kosztem. Dodatkowo jeśli będzie to płyta i strop będzie problem z dobrym odizolowaniem tego od wnętrza by nie tworzyć niepotrzebnych mostków cieplnych.

Z czego wykonalibyście taką konstrukcję? (zaznaczę że ma ona mieć głównie efekt wizualny i jako przedłużenie tarasu/wnęki atrialnej).

Pomysł dziwny. A na czym postawi ścianę szczytową na samej płycie? To czerwone nadproże stojące na 2 słupach i trzymające pół domu musi miec solidna wysokość - tak na pierwszy rzut oka 100-120 cm, słupy ze 40x40 a do nich zależnie od warunków ale stopa wyjdzie 100x200 cm jak nic. Ale ścianę szczytową pod stropem możesz zrobić z płyt g-k :)

Termika płyty i stropu nie do ogarnięcia w rozsądny sposób.

Efekt wizualny tego co pokazujesz wg mnie żaden.

Pomysł dziwny. A na czym postawi ścianę szczytową na samej płycie?

Nie jestem pewien czy dobrze odczytałeś ten rysunek. Ściana szczytowa jest na płycie, a ponad stropem, na stropie w tej samej linii. Nie wiem co tu jest dziwnego.

To czerwone nadproże stojące na 2 słupach i trzymające pół domu musi miec solidna wysokość - tak na pierwszy rzut oka 100-120 cm, słupy ze 40x40 a do nich zależnie od warunków ale stopa wyjdzie 100x200 cm jak nic. Ale ścianę szczytową pod stropem możesz zrobić z płyt g-k :)

Teraz już jestem przekonany że się nie zrozumieliśmy. Dla ułatwienia sprawy poniżej rzut parteru + piętra:

parter_foto.jpg pietro_foto.jpg

Słupy są 40x40 ale one mają służyć tylko do podtrzymania tego elementu stropu, który wystaje poza obrys ściany szczytowej. Stąd moje pytanie, czy może lepiej zrobić całość z lekkiej konstrukcji bez wysuwania stropu i płyty ponad 100 cm poza obrys domu.

Efekt ma być taki finalnie aby tworzyło to jednolitą warstwę (taka rama wysunięta z domu), ostatecznie będzie wykończona panelami drewnopodobnymi.

Termika płyty i stropu nie do ogarnięcia w rozsądny sposób.

Bardziej płyty czy bardziej stropu?

Efekt wizualny tego co pokazujesz wg mnie żaden.

Heh, o gustach się nie dyskutuje, fakt że to co pokazałem to jedynie założenie/bryła która raczej pewnie nikomu się na tym etapie nie spodoba ;-)

Jeżeli to wysunięte to strop żerański to pokaż mi który producent robi płyty ~90 lub 120cm. -Żaden. Dlatego zakładam że strop opiera się na tym zewnętrznym podciągu. Jeżeli płyty stropu opierasz na ścianie to to na zewnątrz to nie Żerań. Albo Ty coś pokręciłeś albo architekt. Ja odniosłem się do pierwszego postu.

Te słupy co pokazujesz są dziwnie narysowane.

Masz schemat konstrukcji? On rozwieje naszą dyskusje.

Co do termiki bardziej stropu. Ale oba rozwiązania są mało energooszczędne.

To może inaczej, ponieważ pisałem z myślą że ktoś doradzi inne rozwiązanie zamiast właśnie tworzyć to jako wysunięty strop. Masz pomysł jak to rozwiązać?

Projekt jest na etapie realizacji - czyli nie ma jeszcze nic policzonego. To są jedynie założenia. Z tego co wiem, to architekt chciał mi włożyć strop gęstożebrowy na całość, ale ja naciskam by był to żerański. Dlatego napisałem że to jest również żerański.

Ale w takim razie te płyty nie mogą być oparte na ścianie ?

A gdyby tak wysunąć belki ze stropu o w taki sposób jak poniżej:

z10975954Q.jpg

Ma to jakiś sens ?

Ale w takim razie te płyty nie mogą być oparte na ścianie ?

A gdyby tak wysunąć belki ze stropu o w taki sposób jak poniżej:

Ma to jakiś sens ?

Jak oprzesz płyty na ścianie to co poza ściana nie będzie już z płyt kanałowych bo takich krótkich nie ma.

Nie wiem jakie belki chcesz wysuwać ze stropu bo na rysunku jest płyta żelbetowa. Jak chcesz wysunąć belki stropu gęsto żebrowego to się nie da.

Balkony, loggie w stropach gęsto żebrowych wykonuje się jako płyty monolityczne, podobnie należy to wykonać jak zrobisz strop żerański.

Co do balkonu teraz raczej unika się ich wykonywania lub je ogranicza. Ty chcesz sobie zafundować spory mostek termiczny, masz prawo.

Aby tak bardzo nie chłodziło domu sa specjalne systemy mocowania balkonów z izolacją termiczną w środku np Halfen-lącznik balkonowy, ale tanie to nie jest.

Możesz taka loggie zrobić jako osobną konstrukcję np z drewna. Jeżeli z jakichś powodów chcesz mieć tam beton to ja bym proponował to co na zewnątrz wykonać jako płytę monolityczną oddylatowaną od stropu, jak to zrobić?Może na 4 słupach może na 2 ścinach na końcach, trzeba pokombinować. Wykonanie tego jako jeden element to bardzo zły pomysł.

Co do posadzki tarasu to również nie widzę sensu robienia tago na jednej płycie z domem. Dom na płycie taras na gruncie+ fundament po zewnątrz.

Jeżeli z jakichś powodów chcesz mieć tam beton to ja bym proponował to co na zewnątrz wykonać jako płytę monolityczną oddylatowaną od stropu, jak to zrobić?Może na 4 słupach może na 2 ścinach na końcach, trzeba pokombinować. Wykonanie tego jako jeden element to bardzo zły pomysł.

Na 2 ścianach, czy 4 słupach ok, ale to wtedy właśnie będzie jako jeden element, bo nie majak tego podzielić w połowie domu/tarasu. Więc widzę że chyba muszę zrezygnować z tego na rzecz drewnianej konstrukcji. Co do mostków miałem tego świadomość, ale myślałem aby taki "balkon" ocieplić z każdej strony. Choć to nie byłoby najlepsze rozwiązanie.

Właśnie co do posadzki tarasu również nie widziałem sensu tego robić na płycie, ale tak mi zasugerowano... że przy szkodach górniczych gdy wykonamy taras osobno, to mogą powstawać pęknięcia na łączeniu tarasu z płytą, ale przecież one będą odseparowane - oddylatowane tak z drugiej strony.

Co do mostków miałem tego świadomość, ale myślałem aby taki "balkon" ocieplić z każdej strony.

Żeby ocieplić płytę musisz dać ze 20cm dobrego izolatora. Jak rozwiążesz posadzkę mając wspólny strop, w budynku masz 4-5cm styropianu +wylewka 6+wykończenie 2=~13 a na balkonie sam izolator ma 20 + wylewka + wykończenie masz stopień, woda wpływa do domu itd. Jak dasz 5cm to masz mostek gigantyczny.

Od spodu nie ma tego problemu.