Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w deskowaniu czy w gruncie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Fundament w gruncie jest jednak trochę ryzykowny - trudno zachować dokładnie otulinę zbrojenia dolnego, a bez tego zbrojenie jest tylko dodatkiem do betonu, a nie elementem współpracującym. Ja bym jednak radziła połozyć w folii warstwę chudziaku i dopiero na nim układać zbrojenie na dystansach.

Fundament w gruncie spoistym jest o niebo tańszy, szaluje się tylko ściąnę fundamentową wystającą ponad teren do poziomu "0"

Zastanawiam się czy ludzie więdzą po co dają zbrojenie, a daje się go wtedy gdy grunt jest niejednorony, budynek na skarpie , teren osuwiskowy,po co izolacja pozioma między chudym betonem, a ławą - przecież tam nie występuje humus, a izolacja pionowa jest niedokładna abo jej brak.Sprawę izolacji poziomej załatwia się na poziomie "0". Kłopotliwy jest tyko wykop z podcięciem na ławy.

Stan

Nigdy bym się nie zastanoawiał czy dać zbrojenie w ławach czy nie. Koszt prętów fi 12 mm (zbrojenie główne)i fi 6 mm (strzemiona) to ok. 1.000- zł z transportem na budowę. Miejsc z gruntem jednorodnym jest naprawdę niewiele, a fundamnet to podstawa. Ile kosztują roboty polegające na późniejszym wzmacnianiu fundamentów? Ho ho ho, a może więcej. Odradzam oszczędności na tym etapie budowy. Odnośnie izolacji na chudziaku - jest po prostu nie spotykana w tym miejscu. Izolacja pionowa przeciwwilgociowa (plus cieplna) ścian fundamentowych jest wskazana, ponieważ element ten nie jest wtedy narażony na zmienne warunki - mokry lub wilgotny praktycznie przez trzy pory roku, a zimą w strefie przemarzania gruntu na zamarznięcie tej wilgoci w jego strukturze, do czego to prowadzi nie muszę chyba tłumaczyć. Jedno jest pewne ściany fundamentowe zaizolowane pionowo nie ulegają tak szybkiej erozji jak ściany jej pozbawione. Wniosek z tego jeden - wykonać w gruncie uda się jedynie ławy, które są z reguły szersze od ścian fund., a wykonanie wykopu z podcięciem na ławy to utopia.

Zgadzam sie z budowlancem - nie ma co oszczedzac na zbrojeniu. Ja dalem 800zl na stal+zbrojenie a tego w przyszlosci nie daloby sie uzupelnic. Ja wyznaje taka zasade - ze inwestuje tam gdzie nie da sie w przyszlosci uzupelnic roboty. Dlatego daje zbrojenie w fundament, styropian od wewnatrz sciany fundamentowej, ubijam dokladnie piasek pod podloge na gruncie etc. Odpuscic to sobie moge kafelki w lazience czy parkiet w pokoju. To zawsze za pare lat bede mogl uzupelnic...

Co do lania fundamentu w gruncie - to podobnie jak budowlaniec uwazam ze tak mozna (ja wrecz uwazam ze tak jest najkorzystniej) wylac lawy. Sciany fundamentowe najlepiej zrobic z bloczkow.

Wykop w glinie, folia, podkładki pod zbrojenie, beton z gruchy i pompy. Pompa była potrzebna, żeby nie obrywać brzegów, bo najdalszy punkt to było 18m, a dojazdu tam 0. Jak zaczeli by mi to wozić taczkami. Całą glinę z wykopów wywiozłem, a do fundamentów piasek i zagęściłem. Między ściany fundamentowe z bloczków dałem 8cm ocieplenia, przepusty na wszelkie przyłącza i kable do ogrodu, kanaliza, ślepe posadzki z gruchy i ... byłem najszczęśliwszym człowiekiem pod Słońcem. A jakie zdjęcia ...

Stan - a skąd jesteś pewny jaki masz tak naprawdę grunt? Robiłeś badania geotechniczne? Przy glinie dom Ci się może rozjechać, że hoho. Ja wydałem tą kasę, żeby spać spokojnie może i przez 50 lat.

• 2 weeks później...

Do budowlańca

Podcięcie w gruncie pod ławy fundamentowe jest praktykowane w moim regionie przez 90% wykonawców. Po podcięciu odcinka 2-3m w miejsce chudego betonu wrzuca się zwir i zagęszcza. Zbrojenia nie odradzam lecz gdy widzę, że często pręty są niezwiązane w narożach i każda ściana stanowi osobno pracujący element ( nie tworzy wieńca) to uważam to za wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Do Frankai

Najleszą metodą sprawdzenia nośności gruntu jest ta w gotowym wykopie. Doświadczony wykonawca wie jak to zbadać.

Geolog z reguły określa nośność przed wykopem i może to zrobić wyrywkowo ( znam przypadek, gdzie po badaniu geologiczym wynik był pozytywny, a po wykonaniu wykopu okazało się, że na głębszych warstwach zalegał torf a pikanterii dodaje fakt, że miała być to budowa kościoła)

Stan

Dave!

Zrobiłem dokładnie jak Ty, z tą różnicą że dodatkowo wyłozyłem ściany boczne wykopu styropianem.

Niestety nie zdał egzaminu , gdyż wypływał jak spławiki w momencie pompowania betonu " szteterem".

Miałby sens gdybym lał beton z betoniarki , ale czy to miałoby jakikolwiek sens?

Aby uniknąć wykopu szerokoprzestrzennego i szalowania w gruncie wykop wykonywany jest tylko na szerokość ścian fundamentowych.Ława pod ścianą powinna być szersza(róznie w różnychmiejscach) lecz z reguły przy szerokości ściany 40-50cm ława ma 60-80 cm.Wystarczy więc w wykopie głębokim 70-80 cm podciąć w poziomie dna wykopu siekierą "fazę"10 cm po obu stronach co poszerza wykop dołem 20 cm w stosunku do ścian fundamentowych. Nie jest to ładne jak na rysunku technicznym i posiada kształt zbliżony do trapezu. Po wrzuceniu żwiru, zagęszczeniu , włożenieu zbrojenia wykop jest zabetonowany do poziomu gruntu.Odcinka tego nie izoluje się ani nie ociepla.

Następnie deskowanie i betonowanie fragmentu ponad poziomem terenu, który po rozszalowaniu można zaizolować pionowo i ocięplić(wg uznania) przed zaypaniem gruntem (wys.40-50 cm)

wykop z podcięciem nie stanowi zbytniego problemu przy spoistym i wyschniętym gruncie.

Jak na wstępie zaznaczyłem pozwala sporo zaoszczędzić na nie wykonaniu wykopu szerokoprzestrzennego i murowaniu scian z rapowaniem obustronnym lub betonowaniu w szalunku.

Pozdrawiam

Stan

Ja zepchnąłem humus Białoruśką i już miałem górę ławy prawie z gruntem, więc ominęły mnie wątpliwe podcinania. W środek fundamentów i tak trzeba wrzucić piach, więc po co się bawić łopatką. Koparka zrobiła szybciutko wykop pod ławę, a wymurowanie ścian fundamentowych robiło się jakby to była normalna ściana (po wspomnianym zepchnięciu humusu)