Redakcja 22.11.2001 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2001 Jak Państwo robili ławy fundamentowe: w deskowaniu czy bezpośrednio w gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 22.11.2001 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2001 Bezpośrednio w gruncie. Pomimo wielu głosów przeciwko jestem z tego rozwiązania zadowolona. Kierownik nie miał żadnych uwag a wykop pod ławy był bardzo równy. Na pewno wyszło to taniej.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.11.2001 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2001 Robiliśmy deskowanie, powodów było kilka: grunt łąkowy - lekko podmokły, długie wykopy i dość głębokie a najważniejsza nasz wykonawca jak usłyszał, "żeby może bezpośrednio w gruncie" pukał się w czoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogo 22.11.2001 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2001 W wymianie doświadczeń obecnie na 3 zakłdce jest ten temat poruszone przezemnie z licznymi wypowiedziami. Tytul - fundamenty w szalunku z ziemi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 23.11.2001 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2001 Moje fundamenty wykonałem bezpośrednio w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 23.11.2001 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2001 W gruncie - tylko musi byc dosc spoisty zeby sie nie zasypywalo. Wylozenie folia i zalanie betonem jest duzo prostsze i tansze niz szalowanie a dodatkowo lawe otula warstwa izolacji przeciwwilgociowej z folii. Scainy fundamentowe stawialem z bloczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 04.01.2002 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 W szalunkach z wypożyczalni, ale następnym razem jeszcze raz zastanowiłbym się nad tradycyjnym deskowaniem. Napewno nie w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudy 10.01.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Zdecydowanie polecam deskowanie. Deski z szalunku na pewno jeszcze nie raz sie przydadza np na zalewany strop, taras nad gruntem, szalunek pod ogrodzenie czy do zabicia otworow okiennych przed zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 10.01.2002 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Fundament w gruncie jest jednak trochę ryzykowny - trudno zachować dokładnie otulinę zbrojenia dolnego, a bez tego zbrojenie jest tylko dodatkiem do betonu, a nie elementem współpracującym. Ja bym jednak radziła połozyć w folii warstwę chudziaku i dopiero na nim układać zbrojenie na dystansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.01.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Zgadzam sie co do otuliny. Dlatego ja tak zrobilem lejac u siebie fundament w gruncie - wylalem chudziaka, na to wylozelem folie na ktora dalem zbrojenie na podkladkach. Otulina bedzie zachowana a deskowanie nie bylo potrzebne. Dodatkowo folia izoluje przeciwwilgociowo ławe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2002 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2002 Fundament w gruncie spoistym jest o niebo tańszy, szaluje się tylko ściąnę fundamentową wystającą ponad teren do poziomu "0"Zastanawiam się czy ludzie więdzą po co dają zbrojenie, a daje się go wtedy gdy grunt jest niejednorony, budynek na skarpie , teren osuwiskowy,po co izolacja pozioma między chudym betonem, a ławą - przecież tam nie występuje humus, a izolacja pionowa jest niedokładna abo jej brak.Sprawę izolacji poziomej załatwia się na poziomie "0". Kłopotliwy jest tyko wykop z podcięciem na ławy.Stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 12.01.2002 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2002 Nigdy bym się nie zastanoawiał czy dać zbrojenie w ławach czy nie. Koszt prętów fi 12 mm (zbrojenie główne)i fi 6 mm (strzemiona) to ok. 1.000- zł z transportem na budowę. Miejsc z gruntem jednorodnym jest naprawdę niewiele, a fundamnet to podstawa. Ile kosztują roboty polegające na późniejszym wzmacnianiu fundamentów? Ho ho ho, a może więcej. Odradzam oszczędności na tym etapie budowy. Odnośnie izolacji na chudziaku - jest po prostu nie spotykana w tym miejscu. Izolacja pionowa przeciwwilgociowa (plus cieplna) ścian fundamentowych jest wskazana, ponieważ element ten nie jest wtedy narażony na zmienne warunki - mokry lub wilgotny praktycznie przez trzy pory roku, a zimą w strefie przemarzania gruntu na zamarznięcie tej wilgoci w jego strukturze, do czego to prowadzi nie muszę chyba tłumaczyć. Jedno jest pewne ściany fundamentowe zaizolowane pionowo nie ulegają tak szybkiej erozji jak ściany jej pozbawione. Wniosek z tego jeden - wykonać w gruncie uda się jedynie ławy, które są z reguły szersze od ścian fund., a wykonanie wykopu z podcięciem na ławy to utopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 14.01.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Zgadzam sie z budowlancem - nie ma co oszczedzac na zbrojeniu. Ja dalem 800zl na stal+zbrojenie a tego w przyszlosci nie daloby sie uzupelnic. Ja wyznaje taka zasade - ze inwestuje tam gdzie nie da sie w przyszlosci uzupelnic roboty. Dlatego daje zbrojenie w fundament, styropian od wewnatrz sciany fundamentowej, ubijam dokladnie piasek pod podloge na gruncie etc. Odpuscic to sobie moge kafelki w lazience czy parkiet w pokoju. To zawsze za pare lat bede mogl uzupelnic...Co do lania fundamentu w gruncie - to podobnie jak budowlaniec uwazam ze tak mozna (ja wrecz uwazam ze tak jest najkorzystniej) wylac lawy. Sciany fundamentowe najlepiej zrobic z bloczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.01.2002 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Wykop w glinie, folia, podkładki pod zbrojenie, beton z gruchy i pompy. Pompa była potrzebna, żeby nie obrywać brzegów, bo najdalszy punkt to było 18m, a dojazdu tam 0. Jak zaczeli by mi to wozić taczkami. Całą glinę z wykopów wywiozłem, a do fundamentów piasek i zagęściłem. Między ściany fundamentowe z bloczków dałem 8cm ocieplenia, przepusty na wszelkie przyłącza i kable do ogrodu, kanaliza, ślepe posadzki z gruchy i ... byłem najszczęśliwszym człowiekiem pod Słońcem. A jakie zdjęcia ... Stan - a skąd jesteś pewny jaki masz tak naprawdę grunt? Robiłeś badania geotechniczne? Przy glinie dom Ci się może rozjechać, że hoho. Ja wydałem tą kasę, żeby spać spokojnie może i przez 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2002 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Do budowlańcaPodcięcie w gruncie pod ławy fundamentowe jest praktykowane w moim regionie przez 90% wykonawców. Po podcięciu odcinka 2-3m w miejsce chudego betonu wrzuca się zwir i zagęszcza. Zbrojenia nie odradzam lecz gdy widzę, że często pręty są niezwiązane w narożach i każda ściana stanowi osobno pracujący element ( nie tworzy wieńca) to uważam to za wyrzucenie pieniędzy w błoto.Do FrankaiNajleszą metodą sprawdzenia nośności gruntu jest ta w gotowym wykopie. Doświadczony wykonawca wie jak to zbadać.Geolog z reguły określa nośność przed wykopem i może to zrobić wyrywkowo ( znam przypadek, gdzie po badaniu geologiczym wynik był pozytywny, a po wykonaniu wykopu okazało się, że na głębszych warstwach zalegał torf a pikanterii dodaje fakt, że miała być to budowa kościoła)Stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 26.01.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Stan nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tymi podcięciami pod ławy, które i tak zasypujecie żwirem. Jeśli możesz opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.01.2002 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Dave!Zrobiłem dokładnie jak Ty, z tą różnicą że dodatkowo wyłozyłem ściany boczne wykopu styropianem.Niestety nie zdał egzaminu , gdyż wypływał jak spławiki w momencie pompowania betonu " szteterem".Miałby sens gdybym lał beton z betoniarki , ale czy to miałoby jakikolwiek sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stendo 27.01.2002 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2002 Grunty spoiste, a więc trudno przepuszczalne. Jak załatwiliście sprawę drenażu opaskowego i izolacji cieplnej ścian fundamentowych. Chyba nie kopaliście po paru miesiącach wokół fundamentów celem ułozenia izolacji cieplnej, drenażu i wymiany nad nim gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2002 Aby uniknąć wykopu szerokoprzestrzennego i szalowania w gruncie wykop wykonywany jest tylko na szerokość ścian fundamentowych.Ława pod ścianą powinna być szersza(róznie w różnychmiejscach) lecz z reguły przy szerokości ściany 40-50cm ława ma 60-80 cm.Wystarczy więc w wykopie głębokim 70-80 cm podciąć w poziomie dna wykopu siekierą "fazę"10 cm po obu stronach co poszerza wykop dołem 20 cm w stosunku do ścian fundamentowych. Nie jest to ładne jak na rysunku technicznym i posiada kształt zbliżony do trapezu. Po wrzuceniu żwiru, zagęszczeniu , włożenieu zbrojenia wykop jest zabetonowany do poziomu gruntu.Odcinka tego nie izoluje się ani nie ociepla.Następnie deskowanie i betonowanie fragmentu ponad poziomem terenu, który po rozszalowaniu można zaizolować pionowo i ocięplić(wg uznania) przed zaypaniem gruntem (wys.40-50 cm)wykop z podcięciem nie stanowi zbytniego problemu przy spoistym i wyschniętym gruncie.Jak na wstępie zaznaczyłem pozwala sporo zaoszczędzić na nie wykonaniu wykopu szerokoprzestrzennego i murowaniu scian z rapowaniem obustronnym lub betonowaniu w szalunku.PozdrawiamStan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.01.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2002 Ja zepchnąłem humus Białoruśką i już miałem górę ławy prawie z gruntem, więc ominęły mnie wątpliwe podcinania. W środek fundamentów i tak trzeba wrzucić piach, więc po co się bawić łopatką. Koparka zrobiła szybciutko wykop pod ławę, a wymurowanie ścian fundamentowych robiło się jakby to była normalna ściana (po wspomnianym zepchnięciu humusu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts