Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w deskowaniu czy w gruncie?

Recommended Posts

Do Frankai

Tym razem ja mam pytanie:

Ile m3 ziemi musiałeś przywieżć aby zasypać fundament wewnątrz i zewnątrz, jak wysoko wyciągnięta jast ściana fundamentowa ponad teren, a w związku z tym jakie są koszty i czy nie miałeś konfliktu z sąsiadem zmieniając warunki wodno prawne?

Czy miałeś szansę skierować wodę ze swojego podwórka np do rowu, a nie na podwórko sąsiada.

Plusem Twojęgo rozwiązania jest to, że na pewno nie miałeś problemu z uzyskaniem spadku do kanalizacji.

Stan

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stan - weź zarejestruj się, bo z zasady nie odpowiadam anonimom.

To raczej ja z sąsiadem będę walczył, bo on wyszedł wysoko; ja mam w planie 10-20cm ponad wcześniejszy poziom. Po prostu spychając humus zschodziłem niżej i dlatego miałem taki ładny dostęp do kopania ław. Do wewnątrz fundamentów wsypałem ok.200t PIASKU (7PLN/t+VAT). Ściany są wyciągnięte jakieś 80 (wewn.) i 50 (zewn.) cm ponad teren, czyli 30 i 0cm ponad docelowy poziom gruntu. Na koszty ma też duży wpływ organizacja robót. Kolega najpierw rył fundamenty i je wylewał, a potem musiał znowu wołać koparkę, aby wybrać humus ze środka i to go dużo kosztowało, bo nie jest to łatwe i trzeba było dużo robić ręcznie, podobnie jak nawożenie piasku. Lepiej tak jak u mnie - humus zepchnąć na tył działki, bo rozplanuje się go po zakończeniu budowy (aby nie wyjałowiał musi czymś porosnąć, a przyzma nie może być zbyt wysoka). Jak nie potrzebujesz ziemi wybranej z wykopów, to od razu wywoź. Murując ściany fundamentowe zacznij od tyłu i nawoź między nie od razu piasek, albo zostaw przejazd (zamuruje się go potem). Nie zapomnij o zagęszczaniu piasku co 30cm.

do Frankai

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż. Ja już jestem po etapie fundamentów. Co do rejestracji - mmasz rację lecz wskakiwałem tu sporadycznie i starałem się nie wypowiadać na tematy mi obce.

Jednak zaintrygowało mnie Twoje rozwiązanie i zastanawiam się czy nie obawiałeś się zostawić nieosypanych z zewnątrz fundamentów na zimę ( mróz ).Czy po zakończeniu budowy i zgarnięciu humusu pod budynek w końcowym efekcie (tak mi się wydaje) to Ty "zdołujesz" sąsiada i czy tego humusu wystarczy aby obsypac budynek wokoło na wysokość 80 cm, szer. min. 1,0m i dł pewno ok. 45 m

Pozdrawiam

Stan

Stan - nie chodziło mi o wypowiadanie się na obce tematy, a życzliwość którą ławiej okazać znajomemu (z nicka)

Sąsiada z pewnością nie zdołuję - on jest już powyżej mojego poziomu 0.

Nie bałem się zostawić na zimę, bo częściowo przykryłem, a poza tym doszedłem do stanu surowego.

Humusu starczy, bo muszę obsypać budynek na wysokość ok. 0.5m, bo taka jest wysokość ściany zewnętrznej. 0.8m to poziom podłóg względem ławy. Poza tym planuję przywiezienie jeszcze jakiegoś torfu czy innej ziemi, którą chcę zmieszać z moją rolniczą (klasa 3b) gliną.

Frankai, mam pytanko gdzie kupowałeś piach i jakiej klasy (podobno są różne), interesują mnie okolice Warszawy. Będę robiła fundament dokładnie tak jak Ty (tylko ja do drogi muszę podnieść się minimum metr). Napisz proszę jak zamierzasz rozwiazać problem ogrodzenia, bo rozumiem, że podnosisz całą działkę (a może robisz skarpę wokół domu?) I jeszcze jedno, czy Wasze podnoszenie ma związek z wysokim poziomem wód gruntowych, jeśli tak to czy robisz drenaż? Pozdrawiam. Karolina

Karolina - a może kupić kawałek pola w górach; będzie tanio i sucho :wink:

Sorry, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Możesz zrobić drenaż na własną rękę - pisali już tu koledzy, a i w Muratorze znajdziesz jak go się robi.

Mi robiła firma (nie mam czasu). Ułożyli drenaż (w drogiej rurze z osłoną z włókna kokosowego), deszczówkę i kazalizę. Koszt 5700 z fakturą. Jednak to jest tylko wokół domu, a na końcu działki, to chyba mi sąsiad spuszcza wodę.

• 2 weeks później...

On 2002-01-28 10:20, Karolina wrote:

Frankai, mam pytanko gdzie kupowałeś piach i jakiej klasy (podobno są różne), interesują mnie okolice Warszawy. Będę robiła fundament dokładnie tak jak Ty (tylko ja do drogi muszę podnieść się minimum metr). Napisz proszę jak zamierzasz rozwiazać problem ogrodzenia, bo rozumiem, że podnosisz całą działkę (a może robisz skarpę wokół domu?) I jeszcze jedno, czy Wasze podnoszenie ma związek z wysokim poziomem wód gruntowych, jeśli tak to czy robisz drenaż? Pozdrawiam. Karolina

Co to jest okolica Warszawy?

Pruszków, Otwock, Konstancin czy Łomianki?

Ja brałem po 5,50 zł z Budokruszu we Wręczy. Za Żyrardowem w kieunku trasy katowickiej.

Brałem dużą Skanię (weszło pięć w fundament domu D0:cool:

• 2 weeks później...
No przecież to jasne - kopiąc możesz tylko wykopać za szerokie, bo nie będziesz przecież zawężał fundamentów. No chyba, że z Was Anonimowi sztukmistrze łopaty i kopiecie z dokładnością do mm. A spróbujcie wykopać jeszcze taki rowek w piasku i oczywiście z pionowymi ściankami. Dodajcie do tego obrywanie się brzegów już przy zalewaniu. Ja miałem niezłą glinę i lałem w ziemi, ale jak miałbym piasek to też szalowanko.

Fizyka to fizyka. Pewnie , że w tą samą dziurę trudno wlać więcej. Pytanie brzmi: z deskowaniem czy bez. Zrobiłem w dechach./Pierwszy raz w życiu bo wcześniej nie budowałem nawet budy dla psa/. Budują dom bez piwnic, o pow zab 258m2 wg projektu indywidualnego. Z tego co obserwowałem podczas prac, jeżeli wykop jest robiony mechanicznie przy gruncie który nie posiada regularnej spoistej struktury to powstają osuwiska. Powoduje to że be boki ścian posiadają mnóstwo jam i zagłębień. Dodatkowo przy zbrojeniu ławy dodatkowo obsypuje się ziemia. Mimo, że wydaje się to małe, to razy metry powoduje że ilości dodatkowego betonu wypełniającego wszystkie zakamarki wykopu jest większa.

Warto jeszcze podkreślić, że deskowanie przed zalaniem można bardzo dobrze wypoziomować co ułatwi rozprowadzenia betonu i pomoże uzyskać jeden poziom. Potem myry pną się do góry bez dodatkowych kombinacji.

pozdrwaiam

Tak jak i ja. W dobrych warunkach gruntowych jest to rozwiązanie lepsze bo dużo tańsze a konstrukcyjnie nie ma znaczenia jak nie ma piwnic. Ja wykopałem fundament, przeliczyłem objętość i dokładnie tyle weszło. Jedynie zewnętrzną stronę wyłożyłem folią by woda z betonu nie uciekała.

• 3 years później...