SylwekW 21.04.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 W gruncie bez szalowania ale wykop wyłożony folią budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.04.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Jeżeli mamy głębokość przemarzania gruntu 100cm i na takiej będzie spód ławy fundamentowej, zaś przewidujemy podniesienie gruntu wokół domu o 15cm, to :nadsypka wokół domu - 15cmzdjęta warstwa humusu - 20cmwysokość ławy - 65cm ------------------------------ Razem : 100cmCzyli mamy ławę wysoką, 65 cm zamiast normalnej t.j. 40cm.Szerokość przeciętna ławy to około 55cm. Szerokość muru fundamentowego - tylko 32 cm.Zużyjemy więcej betonu, a mianowicie 0,35m x (0,55-0,32)m = 0,08m2Łączna długość fundamentów w przeciętnym domku to 50mb.0,08m2 x 50m = 4m3 (4 metry sześcienne, czyli niecała gruszka - około 700 zł)Aby wymurować mur fundamentowy z bloczków musimy wykonać szeroki wykop. Ponadto koszt bloczków, zaprawy i murowania na pewno będzie większy od lanego z gruszki betonu. Tak wykonana wysoka ława będzie mocniejsza od normalnej - niskiej.Do wylania ławy nie jest potrzebna pompa. Potrzebny jest dodatek plastyfikatora - płynie jak śmietana, trochę trzeba przegarniać łopatami.Do zewnętrznej ściany rowu, w górnej jego części można mocować twardy styropian grubości 5cm, przez wbicie 5-cio calowych gwoździ (przez płytę w grunt). Cztery do 6 gwoździ na płytę 0,5x1m.Ta technologia sprawdza sie w gruncie zwartym, gliniastym.Nie potrafię się wypowiedzieć na temat jak to rozwiązanie zachowa się na przestrzeni 50-80 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 30.04.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 W deskowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 01.05.2005 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Ja robiłem częściowe deskowanie. Murarzowi nie bardzo to się uśmiechało, ale jak zobaczyłem jak się piasek obsypuje to zarządałem deskowania. Bo by mi poszło duuuużo więcej betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 01.05.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 działka z lekkim spadkiem, więc:-poniżej terenu: fundament w gruncie; chudziak, wykop wyłożony folią z dołu i zewnątrz aby przy wykonywaniu drenażu ściana fund była czysta; zbrojenie-polecam!!!-powyżej gruntu: szałunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 01.05.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Bezpośrednio w gruncie. Ławy fundamentowe w deskowaniu. Mama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 27.07.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Podciągam Chciałabym poznać wasze rozwiązania! marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 28.07.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Z tytułu faktu że podnosiłem dom w stosunku do poziomu działki to w niewielkim wykopie zdecydowałem cię na deskowanie i wyłożenie dołu folią, a dalej bloczki do góry i metr nasypu, a w innym przypadku byłby to wykop + wyłożenie folią bo lanie bezpośrednio do ziemii to nieporozumienie z tytułu faktu ucieczki tego z betonu co najcenniejsze - zaczynu cementowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.07.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ławy w deskowaniu. Fundament z bloczków. Dyskusja co lepsze bezpośrednio w grunt lub w deskowaniu to stały temat na forum. Wykonawca woli do gruntu bo mniej roboty. Co woli inwestor to już jego problem. Moja opinia, zapewne subiektywna, jest taka, że zawsze w deskowaniu jest lepiej, nawet jak grunt jest spójny. Może drożej ale na fundamentach nie należy oszczędzać. Uwaga, że wlałem w grunt i jestem zadowolony, kilkanaście miesięcy po zakończeniu prac jest trochę śmieszna. Dodam jeszcze że zrobiłem pełne deskowanie dachu. Pozatym jestem za nowoczesnymi rozwiązaniemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 16.08.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 ława fundamentowa lana w grunt - bardzo spoista glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 17.08.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 W gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 18.08.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 a moja ekipa za nic nie chciala robic bez deskowania(nie mowie o mojej budowie) bo to nie fachowe jak okreslili i droga na skroty dla leniwych.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 25.08.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Wczoraj na budowie Inspektor od Sąsiadów stwierdził kategorycznie, że ŁAWA FUNDAMENTOWA musi być:1. Zaizolowana przeciwwilgociowo w pionie2. Beton musi być wibrowany Nie mówimy o ścianie fundamentowej i izolacji poziomej pomiędzy ławą a ścianą, lecz o ŁAWIE. Uprzejmie proszę Szanownych Forumowiczów o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 25.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 pierwszy raz slysze zeby lawe dodatkowo izolowac ale nie zaszkodzi tylko szkoda kasyCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 25.08.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 myśmy ławy deskowali i nie żałujemy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 25.08.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 myśmy ławy deskowali i nie żałujemy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 01.11.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Lawy odpowiednio zazbrojone wylane do gruntu na folię i kropka. Tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 05.11.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Dave! Zrobiłem dokładnie jak Ty, z tą różnicą że dodatkowo wyłozyłem ściany boczne wykopu styropianem. Niestety nie zdał egzaminu , gdyż wypływał jak spławiki w momencie pompowania betonu " szteterem". Miałby sens gdybym lał beton z betoniarki , ale czy to miałoby jakikolwiek sens? ja stosuję szalunek tracony http://images6.fotosik.pl/319/b5936865902f5e49.jpg http://images6.fotosik.pl/319/3f560b25cf645c29m.jpg http://images6.fotosik.pl/319/079a20eecaf4a10fm.jpg http://images6.fotosik.pl/319/48a271990ab0e4c8m.jpg na 14cm ścianie fundamentowej zbrojonej siatką z fi 8 o oczku 18cm stoi toki sobie domek http://images6.fotosik.pl/316/30e56c1af158550em.jpg .Powyższe zdjęcia przedstawiają budowę fundamentów pod dom 2 kondygnacje,strop teriva. Szalunek tracony z zewnętrznej strony przed zasypaniem jest zaizolowany i okryty falią kubełkową.od strony wewnętrznej zastosowałem szalunek ze styropianu 10cm układanego podobnie jak przy ocieplaniu budynków.Szczeliny pomiędzy elementami szalunku są uzupełnione pianką.Jak wida. na zdjęciach zewnętrzny styropian pokryty jest warstwą betonu który chroni znacznie lepiej styreopian przed uszkodzeniem mechanicznym od ogólnie stosowanych siatek zatopionych w kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts