TotalQuest 19.05.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam Serdecznie. Jestem posiadaczem okna dachowego fakro z pakietem szybowym U3 78/118 (dokładnego modelu nie jestem w stanie podać ponieważ okno jest na wysokości ponad 3,5m i tabliczki nie da się odczytać) Okno posiada rowek na umieszczenie uszczelki obwodowej. Przechodzę zatem do sedna sprawy. Okno generuje na całym poddaszu bardzo uciążliwy hałas. Chciałem zatem zapytać, czy ktoś z Państwa montował już dodatkową uszczelkę i czy w jakiś sposób przyniosło to poprawę (czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto). Czy ktoś również ma/miał taki problem z oknem. W firmie, w której pracuje również zamontowane są okna dachowe z 2 szybami i ciepłą ramką wiec zakładam, że U3, a są naprawdę ciche. Czy założenie rolety zewnętrznej zmniejszyło by w odczuwalnym stopniu poziom hałasu?(Wiem ,że teoretycznie powinno, bardziej chodzi mi jednak o praktykę). Czy można jakoś zwiększyć docisk okna aby mocniej przylegało, lub wyciszyć jakoś otwory wentylacyjne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 19.05.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam, Jeżeli okno nie jest wyposażone w uszczelkę obwodową to mówimy o wersji FTS U2 lub FTS-V U2.Zastosowanie uszczelki obwodowej jest możliwe jednak obawiam się, że nie będzie ona miała dużego wpływu na właściwości akustyczne okna.W kwestii akustyki największe znaczenie ma zastosowany pakiet szybowy oraz nawiewnik. Istnieje możliwość wymiany pakietu szybowego na wersję akustyczną jednak musimy wziąść pod uwagę, że jeżeli okno wyposażone jest w nawiewnik to niestety będzie on pogarszał właściwości akustyczne okna. W ofercie handlowej dostępne są okna, które fabrycznie wyposażone są w pakiet szybowy akustyczny R1 lub R3.W oknach tych nie montuje się nawiewników. Dla każdej wersji okna określony jest współczynnik Rw, który określa właściwości akustyczne (im wyższy tym więcej dzięku zostaje wytłumione). Poniżej podaję wartości tego parametru dla kilku wersji okien:FTS U2 Rw = 33 (-1;-5) dBFTS-V U2 Rw = 32 (-1;-5) dB FTP U3 Rw = 33 (-1;-5) dBFTP-V U3 Rw = 32 (-1;-5) dB FTP R1 Rw = 39 (-2;-5) dBFTP-V R1 Rw = 36 (-2;-3) dB FTT R3 Rw = 42 (-2;-4) dB Wartość przed nawiasem jest to wartość podstawowa uwzględniająca odczuwanie dźwięku przez człowieka. Wartości liczbowe w nawiasach tzw. współczynniki korekcyjne informują nas, ile okno będzie ograniczało hałas przenikający przez okno dla:C – hałasu lotniczego, rozmowy, muzyki, radia, TV, zabaw dzieci,Ctr- ruchu ulicznego, muzyki dyskotekowej, ruchu kolejowego z małymi prędkościami, śmigłowców).(Rw (C, Ctr)) PozdrawiamKonsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TotalQuest 19.05.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Bardzo dziękuje za szybką i bardzo szczegółową odpowiedź.Jadnak potwierdziły się moje obawy, że dodatkowa uszczelka nie będzie miała dużego znaczenia. Z desperackich pomysłów pozostaje mi jeszcze zaślepienie kanału wentylacyjnego ( np pianką montażową niskoprężną). Nie chodzi mi już o wentylacje w pomieszczeniu są też inne okna. Nowy pakiet szybowy dla tego okna z tego co się orientowałem to ogromne koszty szyba do okna 78x140 koszt U5 930 zł Dodatkowo do wymiany na U5 potrzebny jest zestaw blach oraz robocizna łącznie ok 1400-1500 złTakie informacje uzyskałem z firmy zajmującej się takimi naprawami. Wiadomo jest to koszt dla okna większego (140) nie wiem jakie były by to kwoty dla okna takiego jak moje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 19.05.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam, W celu ustalenia szczegółów odnośnie wymiany pakietu szybowego na wersję np. R1 proponuję skonsultować się z naszym działem serwisu, który świadczy usługi modernizacji produktów. Poniżej podaję dane kontaktowe:Dział Serwisu FAKROul. Węgierska 144a33-300 Nowy Sącztel. 18 444 0 470 do 473fax. 18 444 0 475[email protected] PozdrawiamKonsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TotalQuest 19.05.2015 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Bardzo dziękuje za pomoc i informacje. Będę musiał zatem dostać się do tabliczki znamionowej, a następnie pewnie pozostanie mi tylko kontakt z serwisem. Jeszcze raz bardzo dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts