Janusz_1976 19.05.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów portalu MURATORJestem nowy na tym portalu i szukam pomocy, wskazówek dotyczącej stolarki okiennej...Chciałbym dokonać dobrego wyboru i zasięgnąć porady i Waszych opinii.Pobudowałem domek jednorodzinny z porothermu (aktualnie jest otwarty stan surowy)i dostałem dwie różne oferty od firm na tego typu prace wykorzystujące dwie różne metody, mianowicie jedna bazuje na prawidłowym montażu okna na dolne mocowanie za pomocą kotew po uprzednim zalaniu porothermu betonem a druga wykorzystuje kotwy Knelsena. Zastanawiam się nad różnicami. Jakie są plusy i minusy w zastosowaniu i w co lepiej zainwestować przyszłościowo. Określonych informacji na temat nigdzie nie mogę odnaleźć, więc bardzo proszę o poradę od osób które miały z tym styczność.Dziękuje i Pozdrawiam.Janusz. Edytowane 19 Maja 2015 przez Janusz_1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.05.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 A co to jest perfotherm? Coś w podobie pustaka POROTHERM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_1976 19.05.2015 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) Tak, dziękuje za wykrycie błędu, tak dom jest wymurowany w systemie porotherm Edytowane 19 Maja 2015 przez Janusz_1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.05.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Każda z metod montażu będzie dobra jeśli skutkuje poprawnym montażem. Jedyna różnica przy wylewaniu betonu to zmniejszenie światła otworu (a więc i wysokości okna), ponieważ aby wylewka była odpowiednio wytrzymała powinna mieć min. 3 cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.05.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Bez pomiarów na miejscu trudno jednoznacznie wyrokować co będzie lepsze. Nie rzadko otwory wymagają podmurowania by parapet wypadł na sensownej wysokości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_1976 19.05.2015 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 a jeśli chodzi o właściwości termiczne i wytrzymałościowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_1976 19.05.2015 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 skonsultowałem się jeszcze z paroma firmami z Warszawy no i powiem szczerze, z mojego wniosku oprócz możliwości wysunięcia okna nic przekonującego do mojego wyboru nie usłyszałem a Wy co tak ogólnie sądzicie o Knelsenie to nowa metoda ale czy opłacalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.05.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam skonsultowałem się jeszcze z paroma firmami z Warszawy no i powiem szczerze, z mojego wniosku oprócz możliwości wysunięcia okna nic przekonującego do mojego wyboru nie usłyszałem a Wy co tak ogólnie sądzicie o Knelsenie to nowa metoda ale czy opłacalna ? Nie powinienem ale ... po pierwsze NIC nie wiemy o Twoich potrzebach po drugie Knelsen do cały system łączników, które umożliwiają montaż okien w ocieplenie na wiele różnych sposobów a szyna "V", która umożliwia montaż dołu w porothermie to tylko jeden z składowych elementów. Więc nasuwa się sporo pytań: Po co Ci Knelsen ? chodzi tylko o zamontowanie dołów w porothermie ? czy może coś więcej ? chce montować całość w ociepleniu ? a może nie chcesz tylko musisz ? itd. itp. I ostatnia kwestia "OPŁACALNA" ? a jaka to metoda montażu jest opłacalna ? - ŻADNA - każda jest kosztem a nie zyskiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_1976 25.05.2015 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam,Dziękuje za odpowiedź. Wybrałem montaż systemu KNELSEN, a co do opłacalności.. nie chodziło mi o koszty jaki poniosę, ale czy ten właśnie świeży produkt/system montażu jest efektywny w porównaniu z innymi metodami i jest na tyle innowacyjny, że warto w niego zainwestować.A każda tego typu inwestycja jest kosztem a nie zyskiem... WIADOMO. I bardziej mi chodziło o plus i minusy niż rady w zastosowaniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_1976 25.05.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Teraz szukam firmy, która mi to zrobi profesjonalnie, polecicie mi jakąś ? Oczywiście Warszawa tylko wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.05.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 autorze wątku, nie opisałeś tak naprawdę jak chcesz mieć zmontowane okna Pomijam fakt, że jesteś kolejnym Inwestorem który wybrał Poroterm i nie zastosował się do zaleceń murowania i nie przypilnował murarzy - w obrębie mocowania okien zamiast pustaka powinna być cegła, tak samo dól otworu powinien być podmurowany cegłą - jak widać nie jest Jeśli w ociepleniu to masz Knesela, JBD, MOWO Jeśli chodzi o montażystów - na Kneselu zapytaj kolegę MM kogo by polecił, w MOWO zapytaj bezpośrednio w Illbrucku, w JBD skontaktuj się z firmą SFS. Producenci i dystrybutorzy systemu montażowego mają bardzo dobre rozeznanie kto potrafi a kto nie poprawnie montować jeśli w licu to problemem będzie tylko dół - i tu genialnym rozwiązaniem na mocowanie dolnych kotew jest patent Knesela - listwa do mocowania śruby - poszperaj, popatrz, zapoznaj się i zastosuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_1976 25.05.2015 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.05.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam Skoro wybrałeś Knelsena to mogę pomóc, napisz do mnie bezpośrednio e-mail: [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 25.05.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 w obrębie mocowania okien zamiast pustaka powinna być cegła, tak samo dól otworu powinien być podmurowany cegłą Zastanawia mnie jaki współczynnik przenikania ciepła będzie miała ta podmurowana cegła w stosunku do porothermu. To że dół ościeża musi być "pełny" nie podlega dyskusji, natomiast ta cegła jakoś do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.05.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) kolejny "nawiedzony" we współczynnikach. A policz sobie jaki % ścian przypadnie na te straszne mostki cieplne wywołane ceglą pełna i zejdź w końcu na ziemie Edytowane 26 Maja 2015 przez nikt ważny poprawka błedu 5 na % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.05.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam kolejny "nawiedzony" we współczynnikach. A policz sobie jakie 5 ścian przypadnie na te straszne mostki cieplne wywołane ceglą pełna i zejdź w końcu na ziemie Może nie nawiedzony tylko z głową nabitą UUUUUUUUUU i tylko UUUUUUUU a o innych kwestiach jak np. pojemność cieplna materiałów budowlanych to już nikt nie słyszał Nie mówiąc już właśnie o tym ILE to tej pełnej cegły w stosunku do całej powierzchni ścian będzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 26.05.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 kolejny "nawiedzony" we współczynnikach. A policz sobie jaki % ścian przypadnie na te straszne mostki cieplne wywołane ceglą pełna i zejdź w końcu na ziemie Ja mam tylko wątpliwości dlatego pytam, a ty wyjeżdżasz z o nawiedzonym. A wy zamiast normalnie wyjaśnić zaraz atakujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.05.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam Ja mam tylko wątpliwości dlatego pytam, a ty wyjeżdżasz z o nawiedzonym. A wy zamiast normalnie wyjaśnić zaraz atakujecie. Nie dziw się nam, fakt, że niektórzy reagują nerwowo ale wynika to ze "zmęczenia materiału". To taka walka z wiatrakami - niestety - marketingowcy kontra fachowcy - się rymuje nawet Ja się cieszę, że pomimo wszystko rośnie świadomość i coraz więcej klientów zyskują sprzedawcy dla których okno to nie ziemniaki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.05.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 jeśli poczułeś się urażony uwagą natury ogólnej - wybacz.Chodzi o całokształt.Ludzie patrzą i wybierają oferty o jak najmniejszym Uw okna. Niby słusznie ale walka o tysięczną część Uw jest totalnym nieporozumieniem.Pomijam fakt w jaki sposób te Uw jest wyliczane bo na rynku są firmy sztucznie je zaniżające. Ileż to razy najcieplejsze okna montowane są w sposób uragający nie tylko zasadom sztuki montażowej ale tak, że ta 0,001 nie ma znaczenia gdy z na styku okna z murem ucieka tyle powietrza że mogliby spokojnie wstawić snopek siana zamiast okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 26.05.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Nie czuję się urażony i po części was rozumiem. Wiem że U to nie wszystko i nie dam się zwariować, natomiast już taki jestem że muszę rozwiać wszystkie wątpliwości co do słuszności swojej decyzji.Jestem teraz na etapie zakupu i montażu okien, od kilku dobrych miesięcy codziennie przeglądam forum w poszukiwaniu informacji, właśnie dlatego że piszą tu ludzie którzy się na tym znają i nie wciskają kitu jak większość sprzedawców. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że jak dzwonie z prośbą o ofertę na okna to czasami wydaje mi się, że ja wiem więcej od sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts