Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIec odgazowujący drewno = 5 klasa emisji - SIgma od Cichewicza a Atmos Generator

badaczkotłów

Recommended Posts

Coraz większy nacisk na ekologię oraz zwiększajaca się popularność systemów zbiorników akumulacyjnych ( wydłużąjące interwały pracy czasy kotła ) powodują zainteresowanie kotłami na zgazowanie drewna.

O ich zaletach nie trzeba dużo pisać, są ekologiczne i fajnie pracują i są wydajne.

Obecnie na rynku liderami w kotłach zgazowujących są Atmos, Cichewicz, Orlanski. Najdłużej na rynku od lat, sprawdzone konstrukcje itp.

Biorąc pod uwagę, że sieć dilerów Orlańskiego się mocno skurczyła na rynku dostępne są bez większych problemów:

- Atmos Generator ( podstawowego atmosa nie biorę pod uwagę bo ma słaby wymiennik i prostą automatykę )

- SIgma CWD CIchewicz

Prośba o opinię użytkowników lub osób mających doświadczenia z nimi. Dziekuję z góry

Zerknij na buderus S121-2 albo na ULTRAX SHG te są z grubszej blachy i palenisko maja z szamotu pyzatym niektore mają wyciag a inne nawiew, mało ludzi pali takimi kociołkami a ci co się zdecydowali niedokońca umieją, podstawa to suche drewno około 20% wilgotności i bufor.bo nawet jak kupisz najlepszy to można go zepsuć w bardzo krótkim czasie.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Gość wymienia 3 firmy, z których jednej zarzuca słaby wymiennik i prostą automatykę, a Wy oskarżacie go o SPAM na jej rzecz. To nieco, powiedziałbym, macierewiczowskie myślenie ;) A tak bardziej serio to rzeczywiście różnica w cenie między kotłami niemieckimi a resztą jest znacznie większa niż różnica w jakości.

• 6 months później...
  • 2 weeks później...

Jakby różnica w sprawnościach procesu zwykłego dolniaka i kotła na drewno zgazowującego była jak 1:2 to każdy brał by zgazowujące ale różnica jest na poziomie 75% vs 80-85% więc walka tak jak w moim przypadku jest o 150-250zł rocznie. Bez dofinansowania nie wydam 8k zł na taki kociołek. Z dofinansowaniem tak. Cichewicza jak i Atmosa analizowałem i jeśli już to na tą chwilę wybieram Atmosa DC40SX - duża komora załadowcza, sparwność na przyzwoitym poziomie. Wszystko zależy od podejścia. Nadal bez dofinansowania jak mam wydać 8k zł vs 2,4k zł za dolniaka to wybieram dolniaka.

pozdro

PS: @miedziannik po filmiku, który zapodałeś załadował się następny, w którym koleś kładzie brykiet do Atmosa przed czym producent przestrzega :D ... nie ma to jak dobra reklama :( ... i to jeszcze w foli bleeee

Edytowane przez Okta

Witam.

Każdy porządnie zbudowany DS=ceramiczna komora dopalająca+ pw,jest HG.

Kolego Okta,ja nie robię reklamy i mam w du... co o tym inni myślą. ;)

Porównanie waldii i atmosa ma się jak toyota do malucha. :p

Tu masz więcej na temat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stove/page40

Pozdrawiam.

ja nie robię reklamy

wiem, dlatego nie do Ciebie ten komentarz był tylko do firmy, która nakręciła taki filmik, w którym pokazuje załadowywanie pieca brykietem i to do tego w foli.

Wracając do tematu. Oczywiście, że dobry dolniak z ceramiką to prawie jak kocioł HG niemniej ja mam niestety jedną z najtańszych wersji bez ceramiki co czasami widzę w postaci koloru dymu z komina ale kupiłem nówkę fifkę nieśmiganą za 2,4kzł więc na pierwsze 3 lata palenia w domu ma wystarczyć a potem ponownie zrewiduję swoją wiedzę i doświadczenie na temat kotłów na HG vs koszty i sprawność procesu w zwykłym dolniaku. Ceramikę do tego kociołka dodam jakąś tam po wgryzieniu się w temat "Ekonomiczne spalania węgla kamiennego".

pozdro