Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Musze podjąć szybka decyzję w ciągu dwu tygodni.

Dom 140m z suporeksu ocieplony będzie 15cm stryropianu, Dach pełne deskowanie 20 cm wełny isover 0,033, parter ogrzewanie podłogowe góra kaloryfery oraz łazienka z korytarzykiem podłogowe.

Do wyboru mam piec ekogroszek stąporków aqua duo 15kw lub Kostrzewa Mini bio10kw .

Ciągle nie mogę podjąć decyzji cena kotłów zbliżona piec ekogroszek ok 6,5 tyś pellet ciut droższy

Pomóżcie podjąć decyzje. Czy warto dołożyć i zainwestować w pellet ?

Gość Arturo72
Witajcie

Musze podjąć szybka decyzję w ciągu dwu tygodni.

Dom 140m z suporeksu ocieplony będzie 15cm stryropianu, Dach pełne deskowanie 20 cm wełny isover 0,033, parter ogrzewanie podłogowe góra kaloryfery oraz łazienka z korytarzykiem podłogowe.

Do wyboru mam piec ekogroszek stąporków aqua duo 15kw lub Kostrzewa Mini bio10kw .

Ciągle nie mogę podjąć decyzji cena kotłów zbliżona piec ekogroszek ok 6,5 tyś pellet ciut droższy

A wiesz jakie będziesz miał obciązenie cieplne czyli jakiej mocy grzewczej będziesz potrzebował w największy mróz ?

To się tego dowiedz i poczytaj o przewymiarowaniu mocowym kotla w stosunku do tego co potrzebujesz,jakie mogą być tego efekty.

Z instalacją mieszaną to pojechałeś ale na błędach człowiek się uczy ;)

A wiesz jakie będziesz miał obciązenie cieplne czyli jakiej mocy grzewczej będziesz potrzebował w największy mróz ?

To się tego dowiedz i poczytaj o przewymiarowaniu mocowym kotla w stosunku do tego co potrzebujesz,jakie mogą być tego efekty.

Z instalacją mieszaną to pojechałeś ale na błędach człowiek się uczy ;)

za dużo na raz wylałeś na gościa. przestraszysz go tylko i tyle z twojej pomocy na tym wątku pasterzu owieczek , baranów czy jak to tam było. podpowiem ci krok po kroku, tylko spokojnie i wszystko wyjaśnisz.

@maticzluchow1 jak masz jakies pytania dot. ekogroszku to wal jak w dym. postaram się ci na wszystko odpowiedzieć. a arturo27 chodziło żebyś poprawił izolację , założył rekuperator z wymiennikiem gruntowym , nie miał kominów , uproscił instalację (najlepiej wszystko podłogówka) i do tego pc albo kable i wytworzył wewnętrzny wstręt do węgla i cieszył się czystymi parapetami. głowa do góry i pozdr.

Jeśli ekogroszek to kocioł maks 12 kW, najlepiej z dobrą regulacją mocy np. od 2-3 kW.

Pelletowy - jak koledzy pisali opał droższy i więcej wagowo oraz objętościowo trzeba go kupić, ale kocioł sam się odpala.

Obciążenie cieplne budynku powinno być w projekcie, a jeśli go nie ma podstaw dane do kalkulatora pod linkiem to je oszacuje:

http://www.cieplowlasciwie.pl/start

Ile energii potrzeba do ogrzewania

6,2kW

takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz

58W/m2

wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

14 081kWh

tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

133kWh/m2*rok

zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej D

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -16°C na zewnątrz

6,2kW

potrzebna moc grzewcza

Gość Arturo72

6,2kW

potrzebna moc grzewcza

O takiej mocy kup kocioł.

A ze nie ma,cóż,życie,to znaczy,ze na rynku nie ma kotłów na ekosyf przeznaczonych do Twojego domu.

14 081kWh

tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

133kWh/m2*rok

A powyższy wskaźnik jest o d..ę rozbić.

Podziel sobie to spokojnie na połowe.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
O takiej mocy kup kocioł.

A ze nie ma,cóż,życie,to znaczy,ze na rynku nie ma kotłów na ekosyf przeznaczonych do Twojego domu.

.

Kotłów takich nie ma.Nieco Cie pocieszę.

Są sterowniki,co sobie poradzą by w takim przedziale mocy kocioł poprowadzić .

Gość Arturo72
Jak byś zdjął klapki z oczu to byś wiedział że jest Skam-P Plus 7kW.

Ja tam klapek na oczach nie mam a to dotyczy chyba inwestorow podobnych do autora watku,co to nie tylko nie maja klapek na oczach ale i glowy nie maja :)

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał an2lec http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Jak byś zdjął klapki z oczu to byś wiedział że jest Skam-P Plus 7kW.

a że palnik ma 10-12 kW to ch....

Dlatego moc maksymalna kotła to 10 kW [12*0,85].

Palnik musi mieć większą moc niż kocioł byle nie 2 razy większą jak to jest w niektórych ;)