Thamika 19.05.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Chciałabym zabudować rurę gazową wraz z zaworem w szachcie wraz z pionami wodociągowym przy użyciu płyt gk. Do wodomierzy będą drzwiczki rewizyjne, które swoim zasięgiem będą obejmowały zawór odcinający do gazu. Z tego co mi wiadomo, to wszystkie połączenia rur gazowych winny być miejscami możliwymi do rewizji podczas kontroli szczelności. Moje pytania:- czy zarówno spawane jak i skręcane, lutowane (miedź) połączenia winny być możliwe do rewizji?- czy zawór gazowy może być zamontowany w pionie? Wyczytałam, że musi być możliwa wentylacja w przypadku połączeń gazowych i zapobieganie, nie tworzenie sytuacji, w których gaz miałby się gdzie gromadzić.Czy jeśli zainstalowana by została kratka wentylacyjna (taka jak do oddawania ciepła przez grzejniki) w miejscach połączeń (kolana i połączenie zaworu) to czy takie rozwiązanie spełnia przepisy, jest bezpieczne i nie będzie problemu w przypadku kontroli szczelności przez pana z gazowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts