Olleo 20.05.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: [...] 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;> 2a) wolno stojących parterowych budynków rekreacji indywidualnej, rozumianych jako budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku, o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać jednego na każde 500 m2 powierzchni działki; [...] 2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki; [...] Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–2b, 3, 3a, 9, 11, 12, 14–17, 19, 19a, 20b oraz 28; [...] 5e. W przypadku gdy organ nie wniósł sprzeciwu, projekt budowlany dotyczący budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a, oraz przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1b, podlega ostemplowaniu. Z tego wynika, ze: - wiaty nie trzeba nawet w ogole zglaszac, mozna wybudowac 2 wiaty do 50m2 na kazde 1000m2 powierzchni - pytanie, co to kurcze znaczy, jesli ma sie dzialke <1000m2? - garaz robimy na zgloszenie i nie potrzebujemy nawet projektu (tak tez potwierdzaja w wydziale architektury w UM)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 20.05.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czyli budynek gospodarczy do 35m2 teraz można wybudować "na zgłoszenie", do tej pory było chyba do 25m2 ?Byłabym wdzięczna gdyby ktoś z forumowiczów mi podpowiedział czy chęć postawienia takiego budynku mam zgłosić w wydziale budownictwa czy w gminie, jakie są wymagane dokumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 20.05.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 W mieście do 25 m2, poza do 35 m2. A co do zgłoszenia zamiaru budowy altany, lub wiaty chyba lepiej zasięgnąć informacji w urzędzie gminy. Ważnym szczegółem może być zwrot obiekt wolno stojący, czyli bez stałego fundamentu i nie połączony z budynkiem, bo wtedy staje się jego częścią i jako taka może wymagać również projektu. Jest jeszcze jeden powód dla którego warto sformalizować zamiar budowy, sąsiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.05.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 W mieście do 25 m2, poza do 35 m2. A co do zgłoszenia zamiaru budowy altany, lub wiaty chyba lepiej zasięgnąć informacji w urzędzie gminy. Ważnym szczegółem może być zwrot obiekt wolno stojący, czyli bez stałego fundamentu i nie połączony z budynkiem, bo wtedy staje się jego częścią i jako taka może wymagać również projektu. Jest jeszcze jeden powód dla którego warto sformalizować zamiar budowy, sąsiedzi. Wolnostojący to nie oznacza brak fundamentu proszę nie wprowadzać w błąd. Wolnostojący to brak jakiegokolwiek połączenia z innym budynkiem.W nowym prawie które wchodzi w życie 28 czerwca b.r. jest 35 m2 i nie ma różnicy miasto czy poza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.05.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czyli budynek gospodarczy do 35m2 teraz można wybudować "na zgłoszenie", do tej pory było chyba do 25m2 ? Byłabym wdzięczna gdyby ktoś z forumowiczów mi podpowiedział czy chęć postawienia takiego budynku mam zgłosić w wydziale budownictwa czy w gminie, jakie są wymagane dokumenty? Tak nowe prawo wprowadza do 35 m2. Zgłaszasz w wydziale budownictwa i architektury Starostwa lub UM. Potrzebny wyrys działki ( wyciąg z mapki geodezyjnej) na którym odręcznie nanosisz lokalizację obiektu i wypełniasz druk zgłoszenia. Od zgłoszenia trzeba odczekać 30 dni i wtedy można rozpocząć budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.05.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Z tego wynika, ze: - wiaty nie trzeba nawet w ogole zglaszac, mozna wybudowac 2 wiaty do 50m2 na kazde 1000m2 powierzchni - pytanie, co to kurcze znaczy, jesli ma sie dzialke <1000m2? - garaz robimy na zgloszenie i nie potrzebujemy nawet projektu (tak tez potwierdzaja w wydziale architektury w UM)? Jeżeli działka mniejsza jak 1000 m2 to tylko jedna wiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.05.2015 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 W mieście do 25 m2, poza do 35 m2. A co do zgłoszenia zamiaru budowy altany, lub wiaty chyba lepiej zasięgnąć informacji w urzędzie gminy. Ważnym szczegółem może być zwrot obiekt wolno stojący, czyli bez stałego fundamentu i nie połączony z budynkiem, bo wtedy staje się jego częścią i jako taka może wymagać również projektu. Jest jeszcze jeden powód dla którego warto sformalizować zamiar budowy, sąsiedzi. http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19940890414&type=3 patrz zmiany, ktore wejda w zycie 28 czerwca 2015 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.05.2015 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Jeżeli działka mniejsza jak 1000 m2 to tylko jedna wiata Znalazlem troche orzeczen WSA i jedno NSA dot. 2 obiektow na kazde 500m2 i dzialek mniejszych niz 500m2 - tez mowia, ze jedna moze byc. Moj UM twierdzi, ze wprost z przepisow nie wynika, ale oni pozwalaja 1 budowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 10.11.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ktoś siedzi w prawie na tyle mocno, aby mi pomóc z postawieniem garażu blaszanego tynkowanego 1.5m od granicy z sąsiadem? Nigdzie nie mogę się doszukać czy będę mógł takowy postawić... sytuację przedstawiam na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konus0 11.11.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 a wie ktoś coś na temat poddaszy w takim budynku gospodarczym? poddasze oznacza że już nie jest parterowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOSTI 12.11.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Słuchajcie, chciałam zbudować garaż + pomieszczenie gospodarcze max. do 35 m ale doklejone do budynku mieszkalnego to mogę tylko na zgloszenie? Ide do gminy ,mówię że buduję i już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 12.11.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 idziesz i składasz odpowiedni wniosek + mapa w którym miejscu go zamierzasz ulokować, jak ma wyglądać i z czego ma byc zbudowany.Jeśli w ciągu miesiąca od zgłoszenia nie odezwą się do Ciebie, że coś nie gra to możesz stawiać już na legalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 idziesz i składasz odpowiedni wniosek + mapa w którym miejscu go zamierzasz ulokować, jak ma wyglądać i z czego ma byc zbudowany. Jeśli w ciągu miesiąca od zgłoszenia nie odezwą się do Ciebie, że coś nie gra to możesz stawiać już na legalu. Tia - wspaniale, prosto i bez przeszkód. A zapis w PB, że na zgłoszenie to może być tylko wolostojący, bo każdy inny wymaga PnB to ma olać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 13.11.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 hmm nie wiem do końca jak to jest, ja dom buduję na zgłoszenie, a nie na PnB.u kolegi dom już chyba jest wybudowany, niech dopyta ale wydaje się, że wystarczy zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Tiaa - z PB: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki dot. to zgłoszenia w trybie uproszczonym, bez projektu budowlanego, kierbuda, itp. Teoretycznie może to być przebudowa o ile nie prowadzi do zwiększenia dotychczasowego obszaru oddziaływania tych budynków. Ale ta przebudowa nie będzie w trybie uproszczonym - będzie tok taki, jak przy budowie na zgłoszenie budynku jednorodzinnego - czyli; projekt budowlany,kierbud, itp. Teoretycznie, bo ta przebudowa zmienia parametry techniczne istniejącego obiektu budowlanego, takie jak; kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość - czyli z definicji (PB art.3.7a). ) przebudową nie jest, czyli raczej procedura pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.11.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Trzeba go odsunąć od domu i będzie wolno stojący. 5 cm powinno starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Trzeba go odsunąć od domu i będzie wolno stojący. 5 cm powinno starczyć. Jest takie "prawo stosowane", dość powszechna interpretacja urzędnicza, że wolnostojący jest wtedy, kiedy odległość między (budynkami) umożliwia naprawy, konserwacją .... np. malowanie ścian. Nie ma obowiązujacej definicji "wolnostojący budynek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 15.11.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Cztery miesiace temu skladalam wniosem do starostwa o budowe "budynku gospodarczego ". nawet nie chodzilam do gminy bo gmina nic do tgo nie ma. na dzialce brak PZP. zlozylam do 35m2 i juz. chcialam potwierdzenie to musialam doplacic 25 zl zeby dostac zaswiadczenie. facet mowil, ze moge robic i na bloczkach i na fundamentach i z piwnica i bez piwnicy. ich to nie obchodzi. aby w obrysie bylo do 35m2 Edytowane 15 Listopada 2015 przez gawronka zla data Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 .....moge robic i na bloczkach i na fundamentach i z piwnica i bez piwnicy. ich to nie obchodzi. aby w obrysie bylo do 35m2 Byleby był wolnostojący - co wykaże np. inwentaryzacja geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 15.11.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Byleby był wolnostojący - co wykaże np. inwentaryzacja geodety. Zapomnialam dopisac. Dopytywalam sie co znaczy wolnostojacy. W starostwie (woj. Warminsko-mazurskie) powiedziano mi ,ze nie przylegajacy,nie zwiazany z innym budynkiem. Absolutnie wolnostojacy nie znaczy ze bez fundamentow. Nie wiem kto wymyslil taka interpretacje. Budynek jest juz zinwetaryzowany,naniesiony na mapy. Stawiany w technologii szkieletowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts