Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien na taśmę rozprężną

Recommended Posts

Witam

Nie widać za wiele a z tego co widać to góra okien - jaka jest odległość do nadproża od ramy ?

Najlepiej sprawdzić WSZYSTKIE szczeliny i porównać z zaleceniami producenta taśmy multifunkcyjnej - czy mieszczą się w zakresie. - to jest największa bolączka zazwyczaj.

Widać je jednym zdjęciu dziurę przy bloku należy to zaślepić koniecznie - powstała wg mnie z powodu zbyt krótko przyciętej taśmy multifunkcyjnej.

Plus za dodatkowe zaizolowania folią na pełnym butylu boków i łączeń bloków.

Pozdrawiam

Witam

Jeszcze raz:

Każda taśma rozprężna (a do tej grupy zaliczam taśmy multifunkcyjne) jest przeznaczona do odpowiedniej szczeliny.

Np. mamy taśmę do szczeliny 10-20 mm i to są wartości graniczne !!! sama taśma rozpręży się bardziej i to czasami zdecydowanie bardziej ale jeżeli taśma przeznaczona do szczeliny 10-20 mm zostanie zastosowana w szczelinie 30 mm to jest to błąd - po prostu nie będzie ona posiadała ustalonych przez producenta właściwości - NAWET jeżeli wypełni całość szczeliny.

Taśmy te MUSZĄ być ściśnięte do odpowiedniego rozmiaru aby utrzymać zakładane właściwości.

Jeżeli miałeś szczelinę, którą ktoś dopełniał "czymś" po pełnym rozprężeniu taśmy to ŹLE.

Niestety widuję czasami takie sytuacje gdzie np. taśma ma zakres pracy 12-18mm a szczelina 34mm.

Aby określić jak jest u Ciebie musisz wiedzieć do jakiej szczeliny była przeznaczona taśma, którą zastosowano.

Pozdrawiam

Witam

Witam,

A czy dużym błędem jest jak do taśmy doklejona jest kolejna warstwa taśmy?

a to już pytanie do producenta tychże.

Z informacji jakie mam niektórzy dopuszczają takie rozwiązanie inni nie, ja osobiście uważam, że jest to niebezpieczne bo nie mamy kontroli nad tym w jakim stopniu rozprężą się poszczególne warstwy (jeżeli równomiernie to ok ale jeżeli jedna z nich przekroczy maksymalny rozmiar to już źle)

Pozdrawiam

Witam,

W tym tygodniu był wykonywany u mnie montaż okien na taśmach multifunkcyjnych i ciepłych parapetach. Nie jestem przekonany, że montaż odbył się w prawidłowy sposób, tzn.

1. czy parapet (dwa kawałki) powinien się stykać z drugim (bez przerwy) czy powinien mieć dystans i przestrzeń wypełniona klejem poliuretanowym

2. czy jeżeli taśma ma zakres 10-20mm a szczelina pomiędzy górną ramą a nadprożem jest 30mm, to można dokleić kolejny pasek taśmy lub też uzupełnić braki (uszczelnić) jakimś klejem sylikonowym

tak jak to widać na zdjęciach

IMG_5562 [Oryginalna Rozdzielczość].jpgIMG_5563 [Oryginalna Rozdzielczość].jpgIMG_5564 [Oryginalna Rozdzielczość].jpgIMG_5565 [Oryginalna Rozdzielczość].jpgIMG_5566 [Oryginalna Rozdzielczość].jpg

Edytowane przez baxxterhp

Witam

na pewno kolejne paski były dokładane po rozprężeniu się tych pierwszych

Więc na moje to źle, bo pierwsza już za bardzo się rozprężyła i nie ma szansy aby drugą ją teraz odpowiednio skompresowała.

Takie "wpadki" można naprawić - dopianować i wykleić dodatkowe folie aby poprawić szczelność całego połączenia.

I taka prośba - dlaczego nie możecie pisać bezpośrednio ?

Montaż wykonany przez ... z zastosowaniem materiałów firmy .... - było by prościej przede wszystkim dla producentów materiałów - może to ON się bezpośrednio wypowiedzieć na temat sposobu zastosowania jego własnych produktów.

A i dla firmy wykonawczej bo być może właśnie na takie rozwiązania się umówiliście ?

Pozdrawiam

Witam

dopisałem później, bo znalazłem odpowiedni wątek gdzie są różne błędy, być może więcej osób go obserwuje

a jak powinno wyglądać łączenie ciepłego parapetu (z kilku kawałków) na styk czy z przerwą?

Wg instrukcji producenta ma być luz.

PS a Finlandia przeniesie wszystko do jednego wątku bo się bur... bałagan robi :)

Pozdrawiam