kaziulek 20.05.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Witam. Chcę ocieplić jeden z pokoi w mieszkaniu w starej kamienicy. Ściana jest na wschód, ma jedno okno na środku. Zasada jest taka że skuje stary tynk (jest wilgoć na ścianie) i mam takie pytania : 1. Co ze ścianą dalej, zabezpieczyć ją i dać tynk a na to profile i wełna czy zabezpieczyć cegły i od razu profil z wełną ?2. Jaką zalecacie grubość wełny ? 5 czy 10 cm ? A może więcej ? Następnie chce dodać cienką warstwę styropianu na cały sufit gdyż od góry zimą gwiżdże jak diabli. Jest tam strych gdzie ludzie wieszają latem i zimą ciuchy by wyschły bądź kładą swoje klamoty z mieszkania. Nikt tam nie mieszka. Dach wyłożony papą bez jakichkolwiek ociepleń. Pytania :3. Jakiej grubości dać styropian ?4. Przykleić go bezpośrednio do sufitu czy użyć jakiś profili czy coś w tym stylu ? Mile widziana każda pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.05.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Zanim zaczniesz zbijać dowiedz się jaka jest konstrukcja ściany (co jest w środku) i dlaczego jest wilgotna - czyli skąd się bierze woda. Może się okazać, że dach i jego hydroizolacja są do wymiany, a wtedy to co chcesz zrobić będzie przypominało leczenie syfa pudrem. Poza tym dowiedz się jak wygląda strop i co jest na nim - bo coś powinno być, chyba, że ktoś już grzebał i skutek jest jak widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziulek 21.05.2015 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Wilgoć to efekt braku c. o., każdy z mieszkańców ja ma. Zapewne brak odpowiedniej wentylacji też daje swoje. Tynk jest do skucia i wymiany jak nic, po pukaniu w niego słychać ze odczepil się od cegieł. Jest to stara kamienica wiec jej remonty z zewnątrz ssą mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 21.05.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Wilgoć to efekt braku c. o., każdy z mieszkańców ja ma. Zapewne brak odpowiedniej wentylacji też daje swoje. Tynk jest do skucia i wymiany jak nic, po pukaniu w niego słychać ze odczepil się od cegieł. Jest to stara kamienica wiec jej remonty z zewnątrz ssą mało prawdopodobne. Przy braku wentylacji i duzej wilgotnosci to co chcesz zrobic, tj. ocieplic ww materialami - nie rokuje za dobrze. Najpierw poprawilbym wentylacje, tj. chocby nawiewnik w oknie. Bardziej szedlbym w jakies tynki z perlitem.lub jeszcze inne rozwiazania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziulek 21.05.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Ok, zorientuje się w temacie.A co do sufitu, to też zły pomysł ze styropianem ? Może masz jakieś inne, sprawdzone i polecone rozwiązanie ? EDIT :Okna są "plastiki" i mają jakąś dziurkę wentylacyjną na dole. Coś jeszcze trzeba w ścianie zrobić ? EDIT 2:Ponoć ten perlit to lipa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167184-Ciep%C5%82y-tynk-z-perlitem&p=4322097&viewfull=1#post4322097 i posty niżej wyjaśnienie czemu tak jest. Edytowane 21 Maja 2015 przez kaziulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.05.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 koziekluk: jeszcze jedna kwestia, jak skujesz tynk bo odchodzi, to spróbuj przesuszyć cegłę, poza tym zamontuj wentylację by był wymuszony obieg powietrza by wilgoć była wyganiana a nie kisiła się w pomieszczeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 22.05.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Perlit lipny ? Poczytaj o jego wlasnosciach, tu na forum. Szukaj wpisow Adam_mkKto powiedzial, ze 1 cm takiego tynku wystarczy . . . Wentylacja - czasami musisz posunac sie i do dziur na przestrzal pod oknem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziulek 25.05.2015 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Poczytałem trochę i nawet nie jest źle, jeszcze poszukam gdzie to kupić w Łodzi bo ściąganie przez kurierów nie wychodzi za tanio, dostawa worka 125 l tyle samo co worek, a potrzeba ich kilka :/A co ze styropianem na sufit ? Może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.05.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Z czego masz zrobiony ten sufit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziulek 27.05.2015 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Na chwilę obecną jest tam tynk który już pęka i "prosi" się o wymianę lub naprawę. Najgorzej zimą, hula po plecach wiatr że hej. Opcjonalnie wełna ale to roboty będzie od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 27.05.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 (edytowane) Nie zrozumiales mnie Moze i glupio zadalem pytanie. Jak jest wykonany strop i czy masz szanse aby sie do niego dobrac od gory ? Przypuszczam, ze tak bo strych jest nieuzytkowy. Pozdrawiam Edytowane 27 Maja 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziulek 27.05.2015 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Na górze jest strych w którym cała klatka suszy pranie. Opcjonalnie trzymają jakieś bzdety z domu. Widać wszędzie bele drewniane podtrzymujące cały dach ale raczej wolę nie ingerować w sufit do siebie "od góry". Podejrzewam że szybko by mnie ktoś podpier***, bo życzliwych nie brakuje. Od mieszkania wygląda to tak : tynk->trzcina (czy coś takiego) -> deski i pod nimi chyba stropy główne. Tynk nie jest jeszcze skuty bo jest gdybanie co z nim zrobić.Były dwa pomysły :1. Styropian, ale sądzę że to kiepski pomysł. Sufit z nim nie oddychał by wcale i było by chyba "za" szczelnie w mieszkaniu. Dodatkowo jak by napadał deszcz do strychu to pewnie sufit "trzymałby" całą wilgoć i gnił dopóki woda nie odparuje. Proszę mnie poprawić jak się mylę.2. Po naprawie tynku na suficie zagruntować go i pomalować folią w płynie, może ona go "uszczelni". Na to gładź i malowanie. Ten pomysł to już całkowite strzelanie zielonego. Może są jeszcze inne sposoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 27.05.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 No niestety albo i stety - zalezy jak na to spojrzysz, czeka Cie troche roboty. Zeby to zrobic dobrze musisz wejsc w ten strop. W srodku jest pewnie polepa trza zastapic ja styrobetonem albo perlitobetonem. Czeka Cie rozebranie go na czesci pierwsze ale strop bedziesz miec najlepszy w okolicy Gotowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziulek 28.05.2015 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Ja jestem za konkretnym remontem ale właściciel m, nie godzi się na tak głębokie ingerencje. Jedynie co mogę to skucia tynków i działania natych deskach co tam są :-\ EDIT:Finalnie chyba będą profile i wełna. Tylko co ze starym tynkiem ? Jak go zabezpieczyć by uniknąć kucia ? Edytowane 28 Maja 2015 przez kaziulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts