Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma za pomocą foli 1mm - prosba o porady

Yacko

Recommended Posts

Co sądzicie o poradniku Solbet ?:

https://www.solbet.pl/izolacja_pozioma.php

Aktualnie mam zakończoną ścianę fundamentową i wysmarowaną dysperbitem ze wszystkim stron. W środku wylany chudziak do poziomu ściany fundamentowej. Według poradnika z linku folia powinna wystawać co najmniej 5cm z każdej ze stron, czyli zakładając 24cm bloczka powinna być minimum 35 cm. W hurtowni budowlanej jednak twierdzą, ze klienci kupują folię 30cm i taką polecają jako standard.Kolejna dyskusyjna sprawa to kwestia podłoża - w poradniku mówią o zaprawie, ja osobiście nigdy nie widziałem aby ktoś tak robił.

Ja przy stawianiu garażu użyłem 30 cm i według mnie szerokość wystarczająca ściany Solbet 24 cm), przy budowie domu nie zamierzam kupować szerszej bo nie widzę potrzeby. Nie kładłem jej na zaprawie, ale u mnie górna warstwa fundamentu była równa bez wystających ostrych kamyków drutów itp. Tą folię 1mm nie jest tak łatwo przedziurawić i chyba lepiej ją dawać na zaprawę jeśli powierzchnia na której ją się układa jest nierówna i może ją uszkodzić.

Też podłączę się do tematu.

Mam problem mianowicie mam dom z piwnicą, aktualnie wylana jest ława fundamentowa i nie wiem co będzie najlepiej pasowało.

Folia czy papa co lepsze do piwnicy.

Chyba folia będzie ok tylko 0,3 czy 1 mm

Ja zastosowałem taką Muzimer-fol PCV grubość 1,00 mm

http://www.muzimershop.szczecin.pl/p246,folia-fundamentowa-do-izolacji-poziomej-z-pvc-muzimer-fol-1-0mm-grubosci.html

Też podłączę się do tematu.

Mam problem mianowicie mam dom z piwnicą, aktualnie wylana jest ława fundamentowa i nie wiem co będzie najlepiej pasowało.

Folia czy papa co lepsze do piwnicy.

Chyba folia będzie ok tylko 0,3 czy 1 mm

Co chcesz zabezpieczyć folią 0,3 mm ? - chyba budę dla psa którego nie lubisz, a i to nie wiadomo czy Cię obrońcy zwierząt nie napiętnują.

• 2 weeks później...