Kyubi 20.05.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Witam. Kupiłem dom stan surowy zamknięty z solbetu wybudowany okna plastik. Problem jest tego typu ze poprzedni właściciel nie zrobił komina do wentylacji domek z podaszem uzytkowym ma 85m2 jedyny komin jest w kotłowni do pieca. Co zrobić by była wentylacja? Myślałem nad wentylatorami wyciagajacymi jeden w łazience drugi w kuchni+okap a trzeci w WC na gorze i do tego w oknach nawiewniki tzn kratki. Czy to dobry pomysł? Mam mocno ograniczy budżet niestety. A rekuperator dość dużo miejsca zajmuje? I droszy będzie chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.05.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Zrób wentylację mechaniczną.Jak policzysz kominy i wszystkie z tego tytułu rzeczy typu przejścia przez dach i inne to rekuperator tak źle nie wyjdzie cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyubi 20.05.2015 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 A jaki koszt tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.05.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Zleć projekt np u ASOLT'a na forum i tam wszystko będzie wyszczególnione i policzone.Sam projekt za drogi chyba nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 20.05.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 ,,,, Co zrobić by była wentylacja? Myślałem nad wentylatorami wyciagajacymi jeden w łazience drugi w kuchni+okap a trzeci w WC na gorze i do tego w oknach nawiewniki tzn kratki. Czy to dobry pomysł? ,,,, NIE. Przy ograniczonym budżecie zamontuj jeden wentylator wywiewny z regulowaną wydajnością i podłącz go poprzez skrzynkę rozdzielczą z wymienionymi przez Ciebie pomieszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyubi 20.05.2015 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Co do wentylacji mechanicznej to wpisując w Google wyskakują tematy z rekuperacja.A co do wentylatora to jaki powinien mieć parametr przepływu powietrza itp dla domu 85m2? I czy zamontować go na poddaszu czy na parterze? Ma być z czujnikiem wilgotności czy jaki? Dziękuję za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 21.05.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Co do wentylacji mechanicznej to wpisując w Google wyskakują tematy z rekuperacja. ,,,, Niestety żyjemy w takich czasach. Pozycjonowanie stron internetowych w wyszukiwarkach to sporych rozmiarów biznes. ,,,, A co do wentylatora to jaki powinien mieć parametr przepływu powietrza itp dla domu 85m2? I czy zamontować go na poddaszu czy na parterze? Ma być z czujnikiem wilgotności czy jaki? Dziękuję za zainteresowanie tematem. To jest moje zdanie. Wykonaj najprostszą wentylacje wywiewną z skrzynką rozdzielczą i filtrem kasetowym. Jeżeli nie mieszkasz jeszcze z nowo zakupionym domu, to przemyśl i zainstaluj przewody powietrzne instalacji nawiewnej z skrzynką rozdzielczą i filtrem kasetonowym. Inspiracje i pomysły jak to zrealizować, możesz zaczerpnąć chociażby z tego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99 . Jako wentylator wywiewny można zainstalować wentylator kanałowy o przepływie mieszanym serii TT 100 lub 125 Vents ( lub podobny ). Do tego dedykowany płynny regulator obrotów. Do pomiarów wilgotności i temperatur powietrza w kanałach oraz "skromnego sterowania" wentylatorem (wentylatorami), mogę polecić (oczywiście dla miłośników sam zrobię) Lan Kontroler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.05.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Co z drugą częścią wentylacji czyli nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 21.05.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Co z drugą częścią wentylacji czyli nawiew? Podłączamy poprzez filtr kasetowy do czerpni powietrza. W zależności od tego jaki mamy szczelny dom, to nawiew powietrza do domu będzie się rozkładał pomiędzy kanały powietrzne instalacji nawiewnej a szpary w przegrodach domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.05.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Pospieszyłem się trochę - teraz widzę że już to pisałeś w poprzednim wpisie. (a sam czasami marudzę że ludzie niedokładnie czytają...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts