Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroch vs pompka ciepła

Gość TwojPan

Recommended Posts

Gość TwojPan

Witam.

Buduję mały,ładny,skromny,niezależny od banku-domek.Rodzina ciepłoubna,zima ok 25deg.Ogrzewanie podłogowe,na płycie z 20 lub 30 XPS,spore przeszklenia ok 40% elewacji,ściana 24cm Ytong+20-30cm styro-cała elewacja z przeszkleniami od strony poł-zach.Od północy 2 małe okna-korytarz.Budynek w kształcie litery "T:"Metrów do grzania ok 130.

Chciałbym poprosić,o podanie powodu zainstalowania tam PC.

Kocioł na ekogroch,potrafię poprowadzić nawet z mocą 3-4 kW-więc kwestia mocy i przewymiarowania chyba odpada.Pomińmy też proszę temat syfu ,kurzu itd.Z komina nie będzie dymu,zapach pewnie zostanie.

Arturo licz,proszę :)

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Włożyłeś pan panie Marku kij w mrowisko, hehe

Dodam tylko...

Ogrzewanie niskotemperaturowe,podłogowe.Nieizolowane od płyty fundamentowej,w wylewce.

Patrzę na wykresy grzania samego CWU. Poprawiam. Mogę poprowadzić kocioł na co na granicy 2-3kW. Skoro na samo CWU to i na CO tez tak potrafię ;)

Edytowane przez TwojPan

Pierwsze pytanie. Czy w obecnym domu masz podłogówkę? Pytam, bo szczerzę wątpię żebyś przy podłogówce chciał utrzymywać 25st. Ja też jestem bardzo ciepłolubny, ale jak dla mnie 23,5st to już max. Przy kalafiorach to może i 25st jest ok, ale to jest zupełnie inne odczucie ciepła.

Co do drugiej części pytania, o powód instalacji PC. PC montuje się po to aby nie syfić u siebie i w okolicy, nie obsługiwać niczego, czy tam prowadzić, jak to ująłeś, nie budować kominów i marnować pomieszczeń na kotłownie i skład opału a przy tym tanio grzać i chłodzić i cieszyć się życiem we własnym domu. Jeśli to dla Ciebie niewystarczające argumenty, to bardzo mi przykro, bo lepszych nie znam:)

Gość TwojPan
Pierwsze pytanie. Czy w obecnym domu masz podłogówkę? Pytam, bo szczerzę wątpię żebyś przy podłogówce chciał utrzymywać 25st. Ja też jestem bardzo ciepłolubny, ale jak dla mnie 23,5st to już max. Przy kalafiorach to może i 25st jest ok, ale to jest zupełnie inne odczucie ciepła.

Ehhh..żona i syn-kochają ciepło.W tej chwili w salonie jest 25deg,nieco mniej w sypialni.Ja sypiam poza domem ...już :)

Co do drugiej części pytania, o powód instalacji PC. PC montuje się po to aby nie syfić u siebie i w okolicy, nie obsługiwać niczego, czy tam prowadzić, jak to ująłeś, nie budować kominów i marnować pomieszczeń na kotłownie i skład opału a przy tym tanio grzać i chłodzić i cieszyć się życiem we własnym domu. Jeśli to dla Ciebie niewystarczające argumenty, to bardzo mi przykro, bo lepszych nie znam:)

Słabe argumenty.Moi obecni sąsiedzi pala butelkami typu PET,bo nie mają za co żyć.

Co z tego ,że w nowym domu założę PC,skoro trafię na takich samych w sąsiedztwie....działka ma 15ar,ale na Boga-całego lasu już nie wykupię.

Jak stracę pracę,mogę do nich dołączyć.Odbiera teraz,z firmy zony-gość kartony.Mówi,że zawiesza działalność na zimę bo nie daje rady.

Wszystko się może zdarzyć,a węgiel jest najtańszym źródłem ogrzewania.W dobrych rękach-rzecz jasna.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Nie ma zadnego powodu instalowania PC w tym przypadku, to idealne... moze wrecz jedyne rozsadne rozwiazanie bez alternatyw.

Kociol na drobny wegiel i jedziesz....

Po co takie pytanie jak sam sobie udzielasz odpowiedzi?

Nie udzielam sobie sam odpowiedzi.Założyłem watek,bo mam dylemat -jakie rozwiązanie wybrać i czym się kierować.

Od długiego czasu -dla zwolenników PC-argument nr.1 jest -kwestia mocy źródła ciepła.Z tym sobie lepiej/gorzej poradziłem.

Co dalej?Dlaczego mam zainstalować PC,skoro idea PC nie mieści się,albo "lekko" zawęża już w kwestii wyższych temp.dla domowników.Mam synkowi zrobić kombinezon podgrzewany na zimę,tak jak na motocykl?Moją mądrą żonę,zamienić na blondwłosego tłumoka -rodem z komercjalnej telewizji i powiedzieć jej ,że jest 25deg-a tymczasem będzie 20deg?Zmienić jej płeć,bo jako facet wytrzyma mniejszą temp.otoczenia?A wreszcie,wygrać w totka by się czuć spokojnie?

Jak to jest wreszcie?

Gość TwojPan

Tylko nie rozumiem co Tobie sie zaweza w kwestii wyzszych temperatur przy PC.... ale to odrebny temat.

Ten temat jest własnie warty uwagi.

Dla Ciebie ogrzewanie weglem w takim domku idealne!

Ewentualnie, jak cie stac to zrobilbym 40cm izolacji dookola. Zawsze tego wegla mniej pojdzie... bo jak sam napisales "Wszystko się może zdarzyć".

Oczywiscie WM z odzyskiem ciepla i jakies dobre okna.

Nie oszczedzalbym tez na drzwiach wejsciowych. No ale to juz sam wiesz najlepiej

Nigdzie nie napisałem,że wybiorę węgiel.

Co do pozostałych złośliwych uwag ,napiszę tak.Buduje tak,jak mnie na to stać.Z "garnucha "banku,pojechałbym pewnie nieco śmielej.A,że buduję za swoje,chcę poznać jeden z najważniejszych problemów z utrzymaniem domu.Ogrzewanie.

Chciałbym,żyć jak Bóg przykazał,spokojnie-bez zmartwień o jutro.Mieszkałem kilkanaście lat za granicą.Ale i tam nikt nie gwarantuje ,że jutro pójdziesz znów do pracy....

Dzięki.Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Witam.

Buduję mały,ładny,skromny,niezależny od banku-domek.Rodzina ciepłoubna,zima ok 25deg

Nie odpowiedziałeś na pytanie map-a,czy mieszkałeś już w domu z wodnym ogrzewaniem podłogowym gdzie temperatura jest 25st.C ?

Chciałbym poprosić,o podanie powodu zainstalowania tam PC.

A kto Cię zmusza do pompy jak piszesz o powodach ?

Nie potrafisz liczyć,że w domu jaki budujesz najtańsze ogrzewanie to ogrzewanie prądem a nie pompą ciepła ?

Nie potrafisz liczyć,że ekosyf będzie najdrozszym systemem grzewczym w tym domu,droższym nawet od pompy ciepła ?

Arturo licz,proszę :)

Jak nie potrafisz liczyć to poproszę o dane domu,czyli zapotrzebowanie budowanego domu na ciepło,które to jest podstawą do zastanawianai się jaki system grzewczy będzie najtańszy,najdrozszy a docelowo najbardziej optymalny.

Z chęcią pomogę liczyc.

Wg tego co piszesz zapotrzebowanie domu na ciepło będzie ok.30kWh/m2/rok czyli zużyjesz na ogrzewanie ok.130m2*30=4000kWh

Jeśli to nie będzie hotel a cwu to głownie prysznic to najtańszym systemem grzewczym w domu o takim zużyciu energii na ogrzewanie będzie system grzewczy na prąd czyli Kospel lub Elterm lub bufor z grzałką a najdroższym system na paliwa stałe czyli na ekosyf i pellet.

Ale poproszę o pełny audyt energetyczny domu czyli OZC,będziemy pewni wyliczeń.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dlaczego mam zainstalować PC,skoro idea PC nie mieści się,albo "lekko" zawęża już w kwestii wyższych temp.dla domowników.

Co Ty za idiotyzmy opowiadasz ??? Teraz doczytuje.

Gdybym chciał mieć w domu 45st.C to miałbym taką temperaturę bez żadnego problemu !!!

Pompa ciepła,moja przynajmniej grzeje wodę w obiegu do 56st.C !!!!

A że w podłogę puszczam w największe mrozy max.38st.C i to tylko przez 7h/dobę to dlatego,że nie 45st.C a 23st.C w domu jest dla nas komfortową temperaturą.

Jednak posiadacze ekosyfu to faktycznie ludzie...słabo nadążający za cywilizacją.

Pompa ciepła to niskotemperaturowe źródło ciepła ale to znaczy,że najwyższą sprawność uzyskuje przy niskiej temperaturze ZASILANIA a nie przy niskiej temperaturze W DOMU !!!

Ja pier.. co za goście,może wyjdziecie w końcu już ze swoich kotlowni bo takie bzdury to aż wstyd pisac ?

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan

Gdybym chciał mieć w domu 45st.C to miałbym taką temperaturę bez żadnego problemu !!!

Utrzymuj ciśnienie i poziom.To,że jesteś posiadaczem "cuda",nie upoważnia do chamstwa.

Arturo,wiem że dostajesz kasę (nie tylko ty) za smarowanie postów o PC.Jesteś zawsze tam gdzie słowo-klucz POMPA CIEPŁA -się pojawia.Mam to gdzieś.

Jestem świeżo po rozmowach z userem PC PW i jego "zeznania" i relacje nieco różnią się od tych waszych danych zużycia w stopkach.Różnią się też,jeśli chodzi o przekroczenie progu temp w domu z 20-21deg,do 25deg.Nie musze instalowac z ciekawości PC,wystarczy że porozmawiam z REALNYMI użytkownikami,wiesz takimi co nie sprzedają PC ,ani nie lobbują tego tematu :)

Nie napisałem ,że utrzymanie takiej temp.wewnątrz jest niemożliwe przy PC.Interesuje mnie ,jak przy takiej temp.układa się koszt zużycia energii elektrycznej.

Ten temat jest własnie warty uwagi.

Nigdzie nie napisałem,że wybiorę węgiel.

Co do pozostałych złośliwych uwag ,napiszę tak.Buduje tak,jak mnie na to stać.Z "garnucha "banku,pojechałbym pewnie nieco śmielej.A,że buduję za swoje,chcę poznać jeden z najważniejszych problemów z utrzymaniem domu.Ogrzewanie.

Chciałbym,żyć jak Bóg przykazał,spokojnie-bez zmartwień o jutro.Mieszkałem kilkanaście lat za granicą.Ale i tam nikt nie gwarantuje ,że jutro pójdziesz znów do pracy....

Dzięki.Pozdrawiam.

Kolego, ja przez ostatnie dwa sezony zapłaciłem za ogrzewanie około 1700zł rocznie (liczę z CWU dla 4 osób). Mam większy dom i bardziej dziurawy od tego, który zamierzasz zbudować, wiec śmiało mogę założyć, że Ty wydasz nie więcej niż 1200zł - to jest 100zł miesięcznie - naprawdę tak dużo:o:confused: No zgadzam się, że butelkami, kartonami, itp będzie taniej, ale czy na prawdę o to Ci chodzi:confused: i wybudujesz całą infrastrukturę kotłową tylko po to żeby w razie kryzysu zaoszczędzić stówę miesięcznie:confused:

Co do temperatur wewnętrznych, to przy pompie możesz sobie otrzymywać jaką chcesz, ale ja Ci mówię, że przy podłogówce 23st to jest max, ale jak lubisz 25st nie ma sprawy - rachunki wzrosną o jakieś 12-15%.

Gość TwojPan
Kolego, ja przez ostatnie dwa sezony zapłaciłem za ogrzewanie około 1700zł rocznie (liczę z CWU dla 4 osób). Mam większy dom i bardziej dziurawy od tego, który zamierzasz zbudować, wiec śmiało mogę założyć, że Ty wydasz nie więcej niż 1200zł - to jest 100zł miesięcznie - naprawdę tak dużo:o:confused: No zgadzam się, że butelkami, kartonami, itp będzie taniej, ale czy na prawdę o to Ci chodzi:confused: i wybudujesz całą infrastrukturę kotłową tylko po to żeby w razie kryzysu zaoszczędzić stówę miesięcznie:confused:

Co do temperatur wewnętrznych, to przy pompie możesz sobie otrzymywać jaką chcesz, ale ja Ci mówię, że przy podłogówce 23st to jest max, ale jak lubisz 25st nie ma sprawy - rachunki wzrosną o jakieś 12-15%.

Widzę,że dyskusja już nie zmierza do przewymiarowania jednostki grzewczej.Od kilku lat był to dla userów PC-podstawowy argument.Ok,jeden temat z głowy.

No dobrze,a co byś powiedział gdybym- mimo wszystko -zdecydował się na kocioł na ekogroch i wydał na ogrzewanie i CWU mniej niż przy PC o jakieś 10-15% rocznie,zakładając tę sama temp.dla obu źródeł ciepła?Czy Twoim zdaniem 15% rocznie to jest dużo,czy mało?

i wybudujesz całą infrastrukturę kotłową tylko po to żeby w razie kryzysu zaoszczędzić stówę miesięcznie:confused:

W czasie kryzysu,jak się nie ma kasy-100 pln to majątek.Dlatego,jestem i będę zwolennikiem alternatywnego źródła ogrzewania w domu.BTW,tak z resztą przygotuję swoja instalację.

Edytowane przez TwojPan

Ehhh..żona i syn-kochają ciepło.W tej chwili w salonie jest 25deg,nieco mniej w sypialni.Ja sypiam poza domem ...już :)

nie wierzę w to ze masz taką temperaturę przy podłogówce - jedyna inna możliwość jaką widzę, to że masz rozjechane termometry które pokazują ci temperaturę. Wbrew pozorom, to norma, że wskazania różnią się o 1-2C. Najczęściej zawyżają :p

było o tym niejednokrotnie w wątku o temperaturach DZ - po wyskalowaniu termometrów które były używane do pomiarów, okazywało się że wcześniejsze pomiary były mocno rozjechane

Jestem świeżo po rozmowach z userem PC PW i jego "zeznania" i relacje nieco różnią się od tych waszych danych zużycia w stopkach.Różnią się też,jeśli chodzi o przekroczenie progu temp w domu z 20-21deg,do 25deg.Nie musze instalowac z ciekawości PC,wystarczy że porozmawiam z REALNYMI użytkownikami,wiesz takimi co nie sprzedają PC ,ani nie lobbują tego tematu :)

zawsze znajdziesz jakiegoś niezadowolonego użytkownika - każdego systemu grzewczego. (węglowego także) Nie uwierzysz, ale spotykam dużo częściej niezadowolonych użytkowników czarnego złota (także tych w posiadaniu cud-miód "eko") niz posiadaczy PC

to też są użytkownicy czarnego złota :p

Gość Arturo72
Utrzymuj ciśnienie i poziom.To,że jesteś posiadaczem "cuda",nie upoważnia do chamstwa.

Arturo,wiem że dostajesz kasę (nie tylko ty) za smarowanie postów o PC.Jesteś zawsze tam gdzie słowo-klucz POMPA CIEPŁA -się pojawia.Mam to gdzieś.

Nie napisałem ,że utrzymanie takiej temp.wewnątrz jest niemożliwe przy PC.Interesuje mnie ,jak przy takiej temp.układa się koszt zużycia energii elektrycznej.

Zapewne ten user byl na takim samym poziomie swiadomosci co ty,czyli ciemny jak tabaka.

Czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze to DOM zuzywa energie na ogrzewanie a pompa ta energie dostarcza z okreslona sprawnoscia ?

Zapewne tego nie wiesz,bo skad jak ekosyf do tej pory krolowal u Ciebie.

Map ci napisal,zwiekszenie temp.w domu o 2st.C oznacza ze DOM bedzie potrzebowal o ok.15% wiecej energii do uzupelnienia strat czyli w Twoim przypadku o 600kWh w przypadku grzania pradem czyli 180zl a o 200kWh w przypadku pompy czyli 60zl.

To jedynie fizyka i matematyka a nie kogos wymysl.

Ale gwarantuje Ci,ze nie bedziesz utrzymywal 25st.C przy podlogowce bo pot bedzie Ci sie lal po jajcach.

Edytowane przez Arturo72

Powiem tak ...

Mam kocioł na ekogroszek. Nie jest zbytnio przewymiarowany.

Mimo że mam dość niskie zużycie opału (około 2,1 tony za CO + CWU za sezon grzewczy) , to z przyjemnością wyłączam kocioł na wiosnę/lato i nie korzystam wtedy z kotła.

Kocioł mam od 2011r.

Po wyłączeniu kotła mam możliwość użycia kominka , bo w sezonie nie widzę sensu go odpalania , ale gdybym obecnie sie budował to nie wiem czy zdecydowałbym się na kominek , bo to dość drogi "gadżet" , tym bardziej że u mnie co najwyżej mogę za pomocą niego zrobić "saunę" w salonie , a reszty domu i tak nie dogrzeje ...

Czasami mi się zdaje że "kominek" to marzenie niemalże każdego kto mieszka w bloku i marzenie które bardzo "wygasa" bo taki kominek trzeba czyścić , drewno przechowywać , magazynować , nosić , rozpalać i "miłość" do kominka szybko gaśnie i kominek staje się drogim nie potrzebnym gadżetem ...

Szczerze mówiąc obecne pompy PW mają już dobre parametry a ceny już tak nie szokują i sądzę że naprawdę do nowego domu kupno kotła na paliwo stałe to ... głupota ...

Szkoda miejsca , czasu , pracy a oszczędności sądzę że będą minimalne lub żadne a czasami może być drożej niż jakbyśmy mieli pompę ...

Gdybym teraz się budował , na 100% nie pomyślałbym o kotle na paliwo stałe ...

Dlatego sugerowałbym nawet nie myśleć o kotle na paliwo stałe , była by pompa i kominek na gaz albo nawet biokominek ...