Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroch vs pompka ciepła

Gość TwojPan

Recommended Posts

No dobrze,a co byś powiedział gdybym- mimo wszystko -zdecydował się na kocioł na ekogroch i wydał na ogrzewanie i CWU mniej niż przy PC o jakieś 10-15% rocznie,zakładając tę sama temp.dla obu źródeł ciepła?Czy Twoim zdaniem 15% rocznie to jest dużo,czy mało?

Kolego map78,odpowiesz mi na moje pytanie?

10-15% od kwoty 1200zł to jest jakieś 150zł. Moim zdaniem ekstremalnie mało jak za własną pracę przez rok czasu. Sam miałem kocioł na eko i wiem, że to nie miód i cukierki, a jak do tego doliczysz, że masz system bezpieczniejszy, wygodniejszy, nowocześniejszy i o szerszym zastosowaniu - również chłodzi, czego kotły na eko nie potrafią i chyba nigdy potrafić nie będą;) to te 150zł wydaje się na prawdę śmieszne...

Jeszcze odniosę się do usera PC o którym wspominałeś. Jak wiesz tu na forum są raczej świadomi użytkownicy swoich systemów grzewczych. Tak jak Ty jesteś świadomym użytkownikiem kotła eko i potrafisz go poprowadzić 100% lepiej niż przeciętny użytkownik, tak ja z pewnością również świadomie wykorzystuje PC i wiem co zrobić, żeby grzać efektywnie, a płacić mniej. Zapewniam, że 90% realnych użytkowników ekogroszku kupuje kocioł i węgiel z Castoramy i do Twojego wyniku rocznego nawet się nie zbliża - zresztą pamiętam jeszcze jak sam paręnaście miesięcy temu, jeszcze pod nickiem Novy naśmiewałeś się z fanatyków RBR'a, że oni tam po 2kg dziennie palą, a teraz sam wiesz, że to możliwe.

To samo dotyczy PCi - są użytkownicy, którzy nawet nie zajrzą do instrukcji, tylko jak im instalator odpali tak grzeją latami, nie wiedza nawet co to krzywa grzewcza, nie interesują się taryfami, itp, itd. Ty jako forumowicz raczej nie będziesz zaliczał się do tej grupy, bo już na wstępie otrzymasz niezbędny Know How, wiec wierz raczej w to co my tu piszemy, niż to co gadają na ulicy. A jak nie wierzysz, ze jestem zwykłym użytkownikiem, tylko próbujacym Cie naciągnąć handlarzyną to zapraszam do siebie:)

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czasami mi się zdaje że "kominek" to marzenie niemalże każdego kto mieszka w bloku i marzenie które bardzo "wygasa" bo taki kominek trzeba czyścić , drewno przechowywać , magazynować , nosić , rozpalać i "miłość" do kominka szybko gaśnie i kominek staje się drogim nie potrzebnym gadżetem ...

ja to widzę bardzo podobnie - dodałbym do tego tylko że jest jeszcze druga grupa, znacznie mniej liczna - osoby świadome z czym taki kominek sie wiążę, lubiące palić. I ewentualnie jeszcze podgrupa tej grupy, która pali w kominku bo musi(z oszczędności) Część z nich twierdzi też że bardzo to lubi :p

Szczerze mówiąc obecne pompy PW mają już dobre parametry a ceny już tak nie szokują i sądzę że naprawdę do nowego domu kupno kotła na paliwo stałe to ... głupota ...

Szkoda miejsca , czasu , pracy a oszczędności sądzę że będą minimalne lub żadne a czasami może być drożej niż jakbyśmy mieli pompę ...

Gdybym teraz się budował , na 100% nie pomyślałbym o kotle na paliwo stałe ...

Dlatego sugerowałbym nawet nie myśleć o kotle na paliwo stałe , była by pompa i kominek na gaz albo nawet biokominek ...

fajnie przeczytać taką rozsądną wypowiedź

Gość TwojPan
Powiem tak ...

Dlatego sugerowałbym nawet nie myśleć o kotle na paliwo stałe , była by pompa i kominek na gaz albo nawet biokominek ...

kaszpir...

Wybacz,ale ja Twojego zdania nie wziąłbym pod uwagę nigdy.Po tym co przeczytałem na Forum Boleckiego,co wyprawiałeś z miałem i innymi extremalnymi mieszankami w swoim kotle przez ostatnie lata-wybacz,ale odpadam.

Gość TwojPan
10-15% od kwoty 1200zł to jest jakieś 150zł. Moim zdaniem ekstremalnie mało jak za własną pracę przez rok czasu. Sam miałem kocioł na eko i wiem, że to nie miód i cukierki, a jak do tego doliczysz, że masz system bezpieczniejszy, wygodniejszy, nowocześniejszy i o szerszym zastosowaniu - również chłodzi, czego kotły na eko nie potrafią i chyba nigdy potrafić nie będą;) to te 150zł wydaje się na prawdę śmieszne...

Jeszcze odniosę się do usera PC o którym wspominałeś. Jak wiesz tu na forum są raczej świadomi użytkownicy swoich systemów grzewczych. Tak jak Ty jesteś świadomym użytkownikiem kotła eko i potrafisz go poprowadzić 100% lepiej niż przeciętny użytkownik, tak ja z pewnością również świadomie wykorzystuje PC i wiem co zrobić, żeby grzać efektywnie, a płacić mniej. Zapewniam, że 90% realnych użytkowników ekogroszku kupuje kocioł i węgiel z Castoramy i do Twojego wyniku rocznego nawet się nie zbliża - zresztą pamiętam jeszcze jak sam paręnaście miesięcy temu, jeszcze pod nickiem Novy naśmiewałeś się z fanatyków RBR'a, że oni tam po 2kg dziennie palą, a teraz sam wiesz, że to możliwe.

To samo dotyczy PCi - są użytkownicy, którzy nawet nie zajrzą do instrukcji, tylko jak im instalator odpali tak grzeją latami, nie wiedza nawet co to krzywa grzewcza, nie interesują się taryfami, itp, itd. Ty jako forumowicz raczej nie będziesz zaliczał się do tej grupy, bo już na wstępie otrzymasz niezbędny Know How, wiec wierz raczej w to co my tu piszemy, niż to co gadają na ulicy. A jak nie wierzysz, ze jestem zwykłym użytkownikiem, tylko próbujacym Cie naciągnąć handlarzyną to zapraszam do siebie:)

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Gość TwojPan
Co za bzdury wątek.

Czyjś Pan ma problem z samooceną? Typu: A weźcie i przekonajcie mnie, że nie jestem "biedronką"

Panie, weź Pan i sam się przekonaj, a za rok/drugi napisz nam czym jesteś.

Nie rozumiem oburzenia.

Panowie z "ekipy" PC only you,smarują tysiące postów,gdzie i jak się da.Wypisują bzdury,że do nowego domu -każdy kocioł na eko jest przewymiarowany ,dymi z komina i jedyną alternatywą jest PC.Są to wierutne kłamstwa.

Ja się tylko chcę dowiedzieć,dlaczego w określonej jasno na wstępie sytuacji,pompa ciepła-będzie lepszym rozwiązaniem,a niżeli kocioł na ekogroszek.

Witam.

Buduję mały,ładny,skromny,niezależny od banku-domek.Rodzina ciepłoubna,zima ok 25deg.Ogrzewanie podłogowe,na płycie z 20 lub 30 XPS,spore przeszklenia ok 40% elewacji,ściana 24cm Ytong+20-30cm styro-cała elewacja z przeszkleniami od strony poł-zach.Od północy 2 małe okna-korytarz.Budynek w kształcie litery "T:"Metrów do grzania ok 130.

Chciałbym poprosić,o podanie powodu zainstalowania tam PC.

Kocioł na ekogroch,potrafię poprowadzić nawet z mocą 3-4 kW-więc kwestia mocy i przewymiarowania chyba odpada.Pomińmy też proszę temat syfu ,kurzu itd.Z komina nie będzie dymu,zapach pewnie zostanie.

Arturo licz,proszę :)

W takim domku kociołek będzie pracował z mocą 1-3kW czasami w duży mróz jak będziesz chciał rozgrzać ponad normę domek podejdzie pod 6kW ... ale to rzadko się zdarzy.

1-3kW

Jeszcze jedno ... Gdzie planujesz kotłownie ?

Powiem tak ...

Po wyłączeniu kotła mam możliwość użycia kominka , bo w sezonie nie widzę sensu go odpalania , ale gdybym obecnie sie budował to nie wiem czy zdecydowałbym się na kominek , bo to dość drogi "gadżet" , tym bardziej że u mnie co najwyżej mogę za pomocą niego zrobić "saunę" w salonie , a reszty domu i tak nie dogrzeje ...

Czasami mi się zdaje że "kominek" to marzenie niemalże każdego kto mieszka w bloku i marzenie które bardzo "wygasa" bo taki kominek trzeba czyścić , drewno przechowywać , magazynować , nosić , rozpalać i "miłość" do kominka szybko gaśnie i kominek staje się drogim nie potrzebnym gadżetem ...

Sporo w tym prawdy, lecz nie zawsze tak musi być jak napisałeś. Kwestia najważniejsza ile tego drewna trzeba nosić, jak często palić i czyścić wspomniany kominek. Pewnie, że kominek na gaz jest bezobsługowy i polecamy go osobom spędzającym więcej czasu w pracy niż w domu, jednak kominek dobrze wykonany w domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło może stanowić równie dobre i najważniejsze tanie źródło ciepła.

Gość TwojPan
W takim domku kociołek będzie pracował z mocą 1-3kW czasami w duży mróz jak będziesz chciał rozgrzać ponad normę domek podejdzie pod 6kW ... ale to rzadko się zdarzy.

1-3kW

Poradzę sobie z takim sterownikiem jaki mam obecnie.Poleci prawie w pracy ciągłej.

Jeszcze jedno ... Gdzie planujesz kotłownie ?

Tam gdzie być powinna w "normalnym" projekcie.W części gospodarczej budynku,na jej końcu,za garażem-z osobnym wejściem.

Gość TwojPan
Zrozumiesz jak trochę popalisz. Jak wyżej, za rok/drugi będziesz wiedział "biedronką" żeś, czy nie.

Palę już 4 sezon.Wiem jakie kocioł na ekogroch niesie ze sobą problemy i niedogodności.Chcę tylko,by mnie ktoś przekonał,że 20-25k pln jest kwotą wartą tego przedsięwzięcia jakim jest PC.

Na tę chwilę,wnioski są takie:

1.Temat przewymiarowanego kotła-został,mam nadzieję zamknięty.

2.Kotłem na ekogroszek ogrzeję się taniej.Dla mnie 15-20% to sporo,nawet w ciągu roku.

3.Inwestycja w PC-jest droższym przedsięwzięciem ,a niżeli kotłownia+kocioł.

4.Przy dzisiejszych cenach energii,opłacalne "grzanie" PC -jedynie w taryfie nocnej.

5.Pozostaje obawa,o niestabilną cenę energii el.na polskim rynku...

Gość Arturo72
Palę już 4 sezon.Wiem jakie kocioł na ekogroch niesie ze sobą problemy i niedogodności.Chcę tylko,by mnie ktoś przekonał,że 20-25k pln jest kwotą wartą tego przedsięwzięcia jakim jest PC.

2.Kotłem na ekogroszek ogrzeję się taniej.Dla mnie 15-20% to sporo,nawet w ciągu roku.

4.Przy dzisiejszych cenach energii,opłacalne "grzanie" PC -jedynie w taryfie nocnej.

Ani jeden punkt nie jest prawda.

Dołączam się do postulatów Varme i Vld. Kupuj Pan węgiel i nie zawracaj głowy. Nowoczesne systemy grzewcze nie są dla wszystkich... Da Pana na pewno nie;) To nie sarkazm, po prostu nie lubię pustych dyskusji z człowiekiem, który już podjął wszystkie decyzje i jest do nich w 100% przekonany. Tu żadne argumenty nie pomogą, bo dla Pana to przecież nie są żadne argumenty. Prawdą najwyższa i jedyną jest tylko to co Pan sam wymyślił i napisał - czy nie mam racji:confused:

Chcę tylko,by mnie ktoś przekonał,że 20-25k pln jest kwotą wartą tego przedsięwzięcia jakim jest PC.

Jest, jeżeli się do tego właściwie przygotujesz i uważasz, że jest to dla Ciebie najlepsze rozwiązanie - w nowo projektowanych domach można to łatwo osiągnąc

Ad1. Doświadczony potrafi to ogarnąc, świeżak nie ma szans.

Ad2 Nie - kotłem na groszek grzeje się w porównywalnych kosztach (ok 12-16gr/kWh) i nie każdy jest (lub nie chce byc) mistrzem spalania groszku Tak - Jeżeli posiada się paliwo w bardzo niskiej cenie - dużo niższej niż statystyczne 600-800zł/T - niektórzy tak mają, lub potrafi się wyciągnąc całą energie z opału.

Ad3 Uważam, że jest porównywalne przy pierwszym zakupie kotła+kotłownia vs PC, przy kolejnych zakupach (updatach) kotłów PC nie mają szans

Ad4 Zgadza się, ale można z tego bezproblemowo korzystac

Ad5 Podobnie jak o los paliwa węglowego (chociaż obecnie wykazują one tendencją spadkową) - nie wiadomo co będzie jutro - PC ma tą przewagę że może korzystac z PV, a stają się one co raz łatwiej dostępne, jako jedyne źródło zasilania PC

Oprócz tego dodałbym, że PC jest:

6. Czysta

7. Bezobsługowa

8. Nie trzeba nosic, dźwigac i wyrzucac

9. Zdecydowania ekologiczniejsza (czyste spalanie węgla podczas produkcji prądu)

Ale:

10.Zakup nowej PC przewyższa zakup nowego kotła do kotłowni lub jego wymiany na nowszy model

11. Nie wiem jak wygląda sprawa przeglądów, gwarancji i awaryjności PC - mogę jedynie odnosic się do swojego kotła na gaz. Ja swój musiałem regularnie przeglądac i kilka razy wymieniełem w nim jakieś tam pierdoły - szacuję że na całośc przez 18 lat jego użytkowania wydałem dodatkowe 2,5-3tyś złotych

12. Przy awarii energii elektrycznej kociło pociągnąc można na UPSie lub małym generatorze, z PC jest trochę trudniej, ale tez się da

Gość Arturo72

Nie zapominajmy, że jest to dom ze zużyciem energii na ogrzewanie 4000kWh i obciążeniem cieplnym 3kW przy -20st.C(!!!) a w dodatku z dużą akumulacja ciepła bo na płycie.

Koszt ogrzewania prądem tego domu czyli koszt tych 4000kWh to 1200zl a pompą ok. 400zl.

Czy ten dom zużyje ok. 500kg i mniej ekosyfu przez sezon grzewczy biorąc pod uwagę, ze kocioł będzie pracował z 10% wykorzystaniem mocy nominalnej ?

Chyba tylko u jego Pana średnie (!!!) spalanie ekosyfu będzie 2kg na dobe.

I żeby nie było, tak jak wcześniej pisałem, ten dom przy zwykłym zużyciu cwu nadaje się tylko pod grzanie prądem a nie pompą ciepła.

Pompa tylko jako zmniejszenie dodatkowe rachunków.

Tylko nie potrafiący liczyć lub jakiś odchyl mógłby myśleć o grzaniu tego domu ekosyfem.

Edytowane przez Arturo72

spore przeszklenia ok 40% elewacji

Nie zapominajmy, że jest to dom ze zużyciem energii na ogrzewanie 4000kWh i obciążeniem cieplnym 3kW przy -20st.C(!!!)

Przy 40% przeszkleniu na elewacji nie szafował bym tak łatwo, takimi wartościami - oznacza to przecież, że blisko połowa przegród pionowych będzie miała współczynnik w okolicach 1,0 W/m2K (dla okna jako całości) Strona północno- zachodnie w zimie nie pozwoli na dogrzanie energią słoneczną, wiec nastawic się trzeba na większe straty przez przeniekanie

Gość Arturo72
Przy 40% przeszkleniu na elewacji nie szafował bym tak łatwo, takimi wartościami - oznacza to przecież, że blisko połowa przegród pionowych będzie miała współczynnik w okolicach 1,0 W/m2K (dla okna jako całości) Strona północno- zachodnie w zimie nie pozwoli na dogrzanie energią słoneczną, wiec nastawic się trzeba na większe straty przez przeniekanie

Ja mam 50% przeszkolona elewację wschodnia...

Ja tam nie wiem....

Na fm czytalem ze mozna miec ile przeszklen sie chce...

Gdyby zamiast tego kotla na wegiel dal nie centralne ogrzewanie mialby dom izolowany.... i max 30kWh/m2 a wiec w jego przypadku 3900kWh/rok

Przy czystym pradzie bez pilnowania sie i II taryfach 1950:- / rok

;)

Można i tak :)

http://www.huf-haus.com/en/home.html

Oglądałem je na żywo:jawdrop:

Jeden taki mi sie uparł na taka włąsnie zabudowę - nie mam jeszcze pomysły jak przejśc przez charakterystykę energetyczną - trzeba będzie mocno podkoloryzowac

Nic nie trzeba koloryzowac.... tu na fm sa wszystkie potrzebne fakty :)

Fakty forumowe bardzo często nie mają pokrycia w tym, czego wymaga ode mnie prawo, a muszę się zmieścic w widełkach normowych - jest kilka trików i trzeba je będzie zastosowac:)

Ale wracając do tematu - zwiększanie przeszklenie oddala nas od modnego obecnie hasła "pasywny/niskoemisyjny". Wiec należy to zawsze umiejętnie wyważyc