rübezahl 22.05.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Wiem.... [ATTACH=CONFIG]318069[/ATTACH] Poprosze o tłmacznie przynajmnien na Krzyżacki Edytowane 22 Maja 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.05.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Fakty forumowe bardzo często nie mają pokrycia w tym, czego wymaga ode mnie prawo, a muszę się zmieścic w widełkach normowych - jest kilka trików i trzeba je będzie zastosowac:) Pełna zgoda Ale wracając do tematu - zwiększanie przeszklenie oddala nas od modnego obecnie hasła "pasywny/niskoemisyjny". Wiec należy to zawsze umiejętnie wyważyc Prawie 40% elewacji w szkle,pozwoli na "otwarcie" domu na działkę z lasem.Pomyślałem sobie,że warto wydać więcej na ogrzewanie ,a mieć piękny widok.Ale nie chcę wydać więcej,niż będę musiał.... Edytowane 22 Maja 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.05.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 sprawdz wiadomosci Ale, tak jak mowilem.... w zadnym wypadku nie odnosnie Ciebie... Wątek nie wygodny,co? Wiem,wiem.Dla ciebie,kto pompy ciepła nie ma- to idiota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Pełna zgoda Prawie 40% elewacji w szkle,pozwoli na "otwarcie" domu na działkę z lasem.Pomyślałem sobie,że warto wydać więcej na ogrzewanie ,a mieć piękny widok. Czyli mamy 40% zmiany ściany na szkło - to trochę zwiększy straty energii przez przenikanie. Może to byc 15-20%, może byc większe -zmiennych cała masa - do ustalenie indywidualnie. Ale przy takiej ilości okien, muszą byc trochę "lepsze" niż te tzw typowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Zeby upuścic torchę napięcia z lędźwi - poniższy post tyczył sie innej wypowiedzi Ja tam nie wiem.... Gdyby zamiast tego kotla na wegiel dal nie centralne ogrzewanie mialby dom izolowany.... i max 30kWh/m2 a wiec w jego przypadku 3900kWh/rok Wyliczenia są proste. Gdy stosujemy w domu system ogrzewania niecentralnego, nie zdarza się, by nawet najgorszy dom wyszedł poza 30kWh/m2 rocznie na ogrzewanie Ot takie perpetum po co wydawac na izolację jak i tak zawsze będzie 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Czyli mamy 40% zmiany ściany na szkło - to trochę zwiększy straty energii przez przenikanie. Może to byc 15-20%, może byc większe -zmiennych cała masa - do ustalenie indywidualnie. Ale przy takiej ilości okien, muszą byc trochę "lepsze" niż te tzw typowe Jesli chodzi o sciane tylko to ja na scianie 5,6m mam 3m przeszklenia i co w zwiazku z tym ? Komus sie ubzduralo,ze beda mega straty i dlatego drogi ekosyf chce zamontowac zamiast policzyc dokladnie i grzac tanszym pradem ? Edytowane 22 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Wiem ze wybor koloru to zawsze troche napiecia, zwlaszcza gdy druga polowa ma cos do powiedzenia Bo się obraże;) Moja LP nie jest szczęśliwa z koloru zielonego (na razie faworyt), bo jej psuje ogólną koncepcje wystroju kotłowni, garażu i tapicerki w Maybachu Pytała się "czy może jest jakiś czerwony?" Z niebieskim (kolorem) ma złe skojarzenia:offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Jesli chodzi o sciane tylko to ja na scianie 5,6m mam 3m przeszklenia i co w zwiazku z tym ? Komus sie ubzduralo,ze beda mega straty i dlatego drogi ekosyf chce zamontowac zamiast policzyc dokladnie i grzac tanszym pradem ? Przeprasza, ale o czym Ty do mnie mówisz, bo jakoś nie widzę związku Podejrzewam, że podane 40% przeszklenia CAŁEJ elewacji wpłynie na zwiększenie ilości wymaganego ciepła od ogrzania, w stosunku do Twojej propozycji 4000kWh i obciążeniem cieplnym 3kW przy -20st.C(!!!) Procentowej ilości przeszklenie w Twoim domu nadal nie znamy, wiec nie mogę się odnieśc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Pomyślałem sobie,że warto wydać więcej na ogrzewanie ,a mieć piękny widok.Ale nie chcę wydać więcej,niż będę musiał.... Te dwa zdania,zwlaszcza te ostatnie to kwintesencja bezmyslnosci i nie swiadomosci inwestora. Jesli to pomieszczenie potrzebuje np.700kWh na uzupelnienie strat to trzeba bedzie zaplacic nie za 800kWh a tylko za 700kWh,ni mniej ni wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Ale o co Ci chodzi, że mamy budowac domy o max 118m2, z zapotrzebowaniem 4000kWh i obciążeniem cieplnym 3kW przy -20st.C(!!!), a wszystkich innych, nie mieszczących się w określonych przez Ciebie warunkach brzegowych, do piachu, albo na stos?? Ogarnij się trochę i zacznij ludzi przekonywac, a nie obrażac i im ubliżac Jeżli tylko będę miał ochotę, zbuduję sobie szklany dom i nic ci do tego, bo nie dokładasz do tego ani złotówki, na żadnym etapie. Ja natomiast za nic w świecie nie wybudowałbym sie na terenach zalewowych czy szkód górniczych - ale są ludzie, którzy się na to decydują - czy przez to są bezmyślni i nieświadomi??; koszty napraw potencjalnych uszkodzeń wynikających ze swojej lokalizacji maja chyba wkalkulowane Pomyślałem sobie,że warto wydać więcej na ogrzewanie ,a mieć piękny widok.Ale nie chcę wydać więcej,niż będę musiał.... Te dwa zdania,zwlaszcza te ostatnie to kwintesencja bezmyslnosci i nie swiadomosci inwestora. Jesli to pomieszczenie potrzebuje np.700kWh na uzupelnienie strat to trzeba bedzie zaplacic nie za 800kWh a tylko za 700kWh,ni mniej ni wiecej. A gdzie tu nieścisłośc, jakoś nie dostrzegam. Ciekawe stwierdzenie, że koszty ogrzewania będą zawsze takie same, bez względu na źródło ciepłe, bo przecież, "pomieszczenie potrzebuje np.700kWh na uzupelnienie strat to trzeba bedzie zaplacic nie za 800kWh a tylko za 700kWh" nie wiem czy wiesz, ale koszty kWh przy róźnych źródłach ciepła moga byc róże. Poszukaj sobie porówniania kosztów wytworzenia 1kWh (taka tabela jest np na stronach Viessmanna) to zrozumiesz to autor miał na myśli. Edytowane 22 Maja 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A o to chodzi,ze zalozyciel tematu taki dom buduje z zapotrzebowaniem 30kWh/m2/rok i zuzyciem na ogrzewanie ok.4000kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) A o to chodzi,ze zalozyciel tematu taki dom buduje z zapotrzebowaniem 30kWh/m2/rok i zuzyciem na ogrzewanie ok.4000kWh. Gdzie jest tak napisane (wyliczone)?? Ps zmykam na kilka godzin, ale ja tu jeszcze wrócę Edytowane 22 Maja 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Gdzie jest tak napisane?? W pierwszym poscie,gdybys wiedzial co to jest OZC,gdybys sie troche w to pobawil,to bys nie zadawal tego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) W pierwszym poscie,gdybys wiedzial co to jest OZC,gdybys sie troche w to pobawil,to bys nie zadawal tego pytania. To proszę o cytat z pierwszego postu, bo ja już ślepy i głuchy ze starości Edytowane 22 Maja 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 To proszę o cytat z pierwszego postu, bo ja już ślepy i głuchy ze starości Caly post o tym mowi.Wklej sobie dane do OZC z sankomu to sie dowiesz. Nie pisze,ze bedzie to stricte tyle ale roznicy nie bedzie duzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.05.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Palę już 4 sezon.Wiem jakie kocioł na ekogroch niesie ze sobą problemy i niedogodności.Chcę tylko,by mnie ktoś przekonał,że 20-25k pln jest kwotą wartą tego przedsięwzięcia jakim jest PC. Na tę chwilę,wnioski są takie: 1.Temat PR zewymiarowanego kotła-został,mam nadzieję zamknięty. 2.Kotłem na ekogroszek ogrzeję się taniej.Dla mnie 15-20% to sporo,nawet w ciągu roku. 3.Inwestycja w PC-jest droższym przedsięwzięciem ,a niżeli kotłownia+kocioł. 4.Przy dzisiejszych cenach energii,opłacalne "grzanie" PC -jedynie w taryfie nocnej. 5.Pozostaje obawa,o niestabilną cenę energii el.na polskim rynku... No to jesteś w domu ... Teraz kladź rękę na kropki i licz sobie ile kosztuje twój czas, praca przy kotle, węglu i czy masz gdzie pozbyć się popiołu. Ja np musiałem go wozić za 13 km do punktu zbiórki odpadów. Czy chce ci się tym dalej zajmować i ile byś dał by już tego nie robić i zapomnieć w ogóle o tym, że masz centralne. I co ci wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.05.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Eee, tam popiół. Rok temu czytałem tu, że się go po prostu na szutrową drogę wywala. Całą ulica tak robi, to za jakiś czas sąsiad sąsiada przez ulicę nie dojrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) ile kosztuje twój czas, praca przy kotle, węglu Przecież wiadomo jest bezcenny Caly post o tym mowi.Wklej sobie dane do OZC z sankomu to sie dowiesz. Nie pisze,ze bedzie to stricte tyle ale roznicy nie bedzie duzej. Nie no szacun - szczena opada (oczywiście moja) Czy byłbyś tak miły i oszacował moje zapotrzebowanie - wystarczy mi tak z 5% przybliżeniem powierzchnia ogrzewana 340m2 , ściany z kratówki, ocieplona 15cm wełny (łączna grubośc ścian zen 55cm). Żona ciepłolubna tak pod 23-24°C, posadzki na gruncie ocieplone 20cm styropianem, powierzchnia przeszklenia ok. 60-70m2 bez faworyzowania stron świata, budynek zbliżony na palnie do litery H, PS Co wy z tym popiołem - w mojej gminie trafia on do śmieci zmieszanych - jeden warunek, ma byc zminy. Edytowane 22 Maja 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.05.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Czy byłbyś tak miły i oszacował moje zapotrzebowanie - wystarczy mi tak z 5% przybliżeniem powierzchnia ogrzewana 340m2 , ściany z kratówki, ocieplona 15cm wełny (łączna grubośc ścian zen 55cm). Żona ciepłolubna tak pod 23-24°C, posadzki na gruncie ocieplone 20cm styropianem, powierzchnia przeszklenia ok. 60-70m2 bez faworyzowania stron świata, budynek zbliżony na palnie do litery H, Tego nie potrafi nikt, a juz na pewno na podstawie tak ubogich danych. Nawet przy pełnych danych i dokładnym ozc taka dokładnosc jest niemozliwa do uzyskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.05.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 No to jesteś w domu ... Teraz kladź rękę na kropki i licz sobie ile kosztuje twój czas, praca przy kotle, węglu i czy masz gdzie pozbyć się popiołu. Ja np musiałem go wozić za 13 km do punktu zbiórki odpadów. Czy chce ci się tym dalej zajmować i ile byś dał by już tego nie robić i zapomnieć w ogóle o tym, że masz centralne. I co ci wyszło? To jest argument,mocny choć.... Spalając 300kg opału w miesiącu (3 podajniki po 100kg) -do kotłowni zaglądnę 4-5 razy.Nie jest to problem.Jeśli ma być taniej,oszczędniej,nie stanowi to problemu. Można uznać,że przy kotłowni,odseparowanej całkowicie od reszty budynku-problem czystości w samym budynku-odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts