Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroch vs pompka ciepła

Gość TwojPan

Recommended Posts

Tego nie potrafi nikt, a juz na pewno na podstawie tak ubogich danych.

Przepraszam bardzo p.Arturo potrafi - no i jeszcze chuck norris. Dla przypadku w tym temacie podał bardzo dokładnie zapotrzebowanie na m2 oraz ilośc energii potrzebnej na ogrzewanie na cały rok.

A tak poważnie, to oczywiście że jest to nierealne, nawet z przybliżeniem są problemy. Ja podałbym widełki od 0,15W/m2K do nawet 0,50W/m2K. Izolacja w widełkach, bryła budynku-nieznana, warunki gruntowe-nieznane, ekspozycja słoneczna-nieznana, typ osłonięcia budynku-nieznany, lokalizacja - nieznana, stolarka - nieznana itp, itd.

Kopiowanie swojej sytuacji do innych, nie zawsze się udaje. W moim przypadku, ocieplenie wygląda bardzo podobnie i wyglądało by, że zapotrzebownie będzie na podobnym poziomie - niestety jest zupełnie inne.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kopiowanie swojej sytuacji do innych, nie zawsze się udaje.

Nigdy sie nie udaje, nawet jak to bedą te same domy usytuowane w poblizu. Obliczeniowo moze byc podobnie w takim przypadku, ale w praktyce zuzycie (nie zapotrzebowanie) bedzie rózne. Ludzie to nie roboty, kazdy ma inne chociaz czasami zblizone wymagania.

Gość Arturo72

A jak wygląda gwarancja, serwisowanie i awaryjnośc tych urządzeń. Powie ktoś coś obiektywnego i konkretnego?

Pewno jak w przypadku aut tudzież kotłów na ekosyf lub każdego innego sprzętu.

Gwarancja jest 5 lat, w moim przypadku działa od lutego 2013 bez zarzutu, bez awarii i bez przeglądu serwisowego bo nie widziałem takiej potrzeby.

Ale chciałbym poznać powody autora tematu, dlaczego w takim domu wystawia kocioł na ekosyf kontra pompa ciepła skoro ogrzewanie prądem byłoby bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem w tym domu.

Takie kaprycho bez patrzenia na koszty czy jakiś inny cel ?

Wszak w pierwszym poście jest mowa o budowie bez kredytu a w takim wypadku prąd bije na głowę inne rozwiązania.

Edytowane przez Arturo72

To jest argument,mocny choć....

Spalając 300kg opału w miesiącu (3 podajniki po 100kg) -do kotłowni zaglądnę 4-5 razy.Nie jest to o problem.Jeśli ma być taniej,oszczędniej,nie stanowi to problemu.

Można uznać,że przy kotłowni,odseparowanej całkowicie od reszty budynku-problem czystości w samym budynku-odpada.

W twoim przypadku jedyny. Pompa w nowym domu jest na granicy opłacalności względem prądu, w już istniejącym z działającym groszkowców nigdy się nie opłaca. Jedynie twarde postanowienie "rzucam palenie, bez względu na koszty" może spowodować zamianę. Sa jeszcze czynniki zewnętrzne typu warunki zabudowy i temu podobne, ale to pozostawiamy na boku.

Mi się taki wątek przyda do przekonywania, że z PC też można życ bez strachu o jutro

1. Czy pięcioletnia gwarancja jest standardem i kto montuje pompę? Jak ma się to do gwarancji

2. Czy gwarancji nie wiąże się z przymusowym serwisowaniem?

3. Cz w przypadku awarii, naprawy musi dokonac tzw. autoryzowany serwisant, czy dowolna osoba, bez groźby utraty gwarancji?

4. Czy cena pompy zawiera już montaż serwisanta, jeżeli narzuca sie z góry korzystanie z jego usług?

Wiele firm produkujących sprzet instalacyjny/instalacje wiąże gwarancję na swoje wyroby z pewnymi działaniami za strony inwestora - np: "damy gwarancję, jak montaż wykona autoryzowany serwisant/montażysta"

już istniejącym z działającym groszkowców] nigdy się nie opłaca[/b. Jedynie twarde postanowienie "rzucam palenie' date= bez względu na koszty" może spowodować zamianę.[/quote]

Są osoby dla których, zamiana systemu obsługowego i brudnego na czysty, bezobsługowy i trochę droższy jest jednak opłacalna.

Eee, tam popiół. Rok temu czytałem tu, że się go po prostu na szutrową drogę wywala.

Całą ulica tak robi, to za jakiś czas sąsiad sąsiada przez ulicę nie dojrzy :)

To ja w jakimś innym kraju mieszkam ?

U mnie co miesiąc biorą popiół za darmo w ramach opłaty za śmieci, nawet w sezonie letnim chociaż pojemnik 110L wystarczył by mi do jesieni, tyle że kotły z podajnikiem w mojej miejscowości są "aż" trzy, reszta w śmieciuchach jara i im taki pojemnik nie wystarczy prawie na pół roku.

Zapomniałem że był jeden gościu który ma szklarnie i z butlą na gaz wytrzymał jedną zimę, gazu niet, pump tym bardziej.

Artek może byś podjechał z edukować społeczeństwo ? :)

Tylko na psy uważaj żebyś bez portek do chałupy nie wrócił, hehe

Wiele firm produkujących sprzet instalacyjny/instalacje wiąże gwarancję na swoje wyroby z pewnymi działaniami za strony inwestora - np: "damy gwarancję, jak montaż wykona autoryzowany serwisant/montażysta"

Dla mnie to zwykli wyrwigrosze, już z tymi autoryzowanymi miałem do czynienia.

W większości sieczka we łbie ale potrafią przyłożyć pieczątkę za 4 stówki.

Gość Arturo72

Artek może byś podjechał z edukować społeczeństwo ? :)

Moja misja powoli się kończy,sadzę,że z sukcesem:

Powiem tak ...

Mam kocioł na ekogroszek. Nie jest zbytnio przewymiarowany.

Kocioł mam od 2011r.

Szczerze mówiąc obecne pompy PW mają już dobre parametry a ceny już tak nie szokują i sądzę że naprawdę do nowego domu kupno kotła na paliwo stałe to ... głupota ...

Szkoda miejsca , czasu , pracy a oszczędności sądzę że będą minimalne lub żadne a czasami może być drożej niż jakbyśmy mieli pompę ...

Gdybym teraz się budował , na 100% nie pomyślałbym o kotle na paliwo stałe ...

Dlatego sugerowałbym nawet nie myśleć o kotle na paliwo stałe , była by pompa i kominek na gaz albo nawet biokominek ...

I nie można zapominać o prądzie,który w nowych domach jest również bardzo fajną sprawą.

1. Czy pięcioletnia gwarancja jest standardem i kto montuje pompę? Jak ma się to do gwarancji

3. Cz w przypadku awarii, naprawy musi dokonac tzw. autoryzowany serwisant, czy dowolna osoba, bez groźby utraty gwarancji?

4. Czy cena pompy zawiera już montaż serwisanta, jeżeli narzuca sie z góry korzystanie z jego usług?

Ktoś coś rozjaśni w temacie?

Gość Arturo72
Ktoś coś rozjaśni w temacie?

Zwróć się do konkretnego producenta o wyjaśnienie lub poproś o ofertę dowolnego sprzedawcy to wszystko się wyjaśni.

Sprzedawcy są z reguły autoryzowanymi przez producentów i oni podbijają gwarancję także będziesz wszystko wiedział.

Mi się taki wątek przyda do przekonywania, że z PC też można życ bez strachu o jutro

opisze jak to u mnie wygląda(ło) - pompa g-w

1. miałem 2 lata gwarancji, montaż miałem autoryzowany

2. producent nie przewiduje konieczności serwisowania PC

3. nie wiem, na gwarancji nic mi nie padło...ale miałem awarię czujnika zaniku fazy, sam kupiłem i wymieniłem. Podejrzewam, że nie byłoby problemu z samodzielną wymianą drobnych elementów(tak jak wspomniany czujnik zaniku fazy) - ale to polski producent. W przypadku jakiegoś markowego produktu ze znaną naklejką, to byłby problem (ale pewnie nikt z tutaj piszących nawet by nie wziął pod uwagę zakupu takiego urządzenia)

4. nie, można sobie samemu kupić i zamontować (kolega z sąsiedztwa tak właśnie zrobił)

szczerze mówiąc, to nie słyszałem od tych 5 lat, żeby ktoś miał problemy z tą PC którą ja mam, a trochę ludzi tutaj na forum się przewinęło co ją kupiło

Zwróć się do konkretnego producenta o wyjaśnienie lub poproś o ofertę dowolnego sprzedawcy to wszystko się wyjaśni.

Sprzedawcy są z reguły autoryzowanymi przez producentów i oni podbijają gwarancję także będziesz wszystko wiedział.

Hmm, znawca rynku kotłów zrobił się nagle tajemniczy i niewiele ma do powiedzenie. Nie ukrywam, że włącza mi się czerwona lampka ostrzegawcza.

Nie potrzebuję konkretnych ofert, a jedynie ogólnych informacji i trendów na rynku PC od ich uzytkowników. Pozwoli to wyrobic sobie ogólną opinię o danym produkcie, bez przebijania się przez marketingowy bełkot i reklamy.

opisze jak to u mnie wygląda(ło) - pompa g-w

1. miałem 2 lata gwarancji, montaż miałem autoryzowany

2. producent nie przewiduje konieczności serwisowania PC

3. nie wiem, na gwarancji nic mi nie padło...ale miałem awarię czujnika zaniku fazy, sam kupiłem i wymieniłem. Podejrzewam, że nie byłoby problemu z samodzielną wymianą drobnych elementów(tak jak wspomniany czujnik zaniku fazy) - ale to polski producent. W przypadku jakiegoś markowego produktu ze znaną naklejką, to byłby problem (ale pewnie nikt z tutaj piszących nawet by nie wziął pod uwagę zakupu takiego urządzenia)

4. nie, można sobie samemu kupić i zamontować (kolega z sąsiedztwa tak właśnie zrobił)

szczerze mówiąc, to nie słyszałem od tych 5 lat, żeby ktoś miał problemy z tą PC którą ja mam, a trochę ludzi tutaj na forum się przewinęło co ją kupiło

dzięki za odpowiedź - konkretnie na pytanie