Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroch vs pompka ciepła

Gość TwojPan

Recommended Posts

Hmm, znawca rynku kotłów zrobił się nagle tajemniczy i niewiele ma do powiedzenie. Nie ukrywam, że włącza mi się czerwona lampka ostrzegawcza.

nie przesadzaj

każda firma może mieć trochę inne uregulowania w tych kwestiach o które pytasz....dlatego to w tych firmach trzeba pytać...

sytuacja Artura jest specyficzna z wiadomych względów(miki)

nie wiem też na ile może podpierać się tą swoją 5-letnią gwarancją, skoro firma która mu montowała już nie istnieje :p

chyba że gwarancja producenta...ale nie wiem jak to od strony prawnej wygląda...

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Hmm, znawca rynku kotłów zrobił się nagle tajemniczy i niewiele ma do powiedzenie. Nie ukrywam, że włącza mi się czerwona lampka ostrzegawcza.

Nie potrzebuję konkretnych ofert, a jedynie ogólnych informacji i trendów na rynku PC od ich uzytkowników. Pozwoli to wyrobic sobie ogólną opinię o danym produkcie, bez przebijania się przez marketingowy bełkot i reklamy.

Odpowiedzialem Ci co jest u mnie:

Gwarancja jest 5 lat, w moim przypadku działa od lutego 2013 bez zarzutu, bez awarii i bez przeglądu serwisowego bo nie widziałem takiej potrzeby.

A reszta mnie nie interesuje.

Chcesz wiedzieć dokładnie to tak jak powiedziałem,zwróć się o ofertę do sprzedawcy jakiegokolwiek producenta lub wszystkich producentów to będziesz miał ogólny przegląd rynku.

Ja mam Panasa od tego czasu i nie interesuje mnie co ma Atlantic czy Daikin czy jakikolwiek producent.

Ty jesteś "biznesowy" i proponujesz inwestorom ja jedynie mieszkam.

Na forum pompowym masz opinie od dziesiątków inwestorów różnych firm,tam się zwróć z tym pytaniem.

Edytowane przez Arturo72

Rzuciłem okiem po sieci

Viessmann

Okres gwarancji - "24 miesiące od daty uruchomienia ale nie dłużej niż 27 miesięcy od daty zakupu"

Warunki gwarancji - "Pierwsze uruchomienie i coroczne przeglądy wykonywane przez sprzedawcę lub wyznaczoną przez niego firmę serwisową"

Buderus

Okres gwarancji - "2 lata z możliwością przedłużenia do 5"

Warunki gwarancji - "Pierwsze uruchomienie; podpisanie przez Klienta Gwarancji podstawowej i wykonywanie corocznej konserwacji"

Panasonic

Na oficjalnej stronie niechętnie mówią o gwarancji, więcej dowiedziałem się na stronie przedstawiciela dla konkretnego modelu (aquarea)

Okres gwarancji - "2 lata urządzenie, 5 lat sprężarka z możliwością przedłużenia gwarancji na całe urządzenie do 5 lat"

Warunki gwarancji - "Gwarancja jest ważna w przypadku prowadzenia przeglądów technicznych co 6 miesięcy"

polski producent NATEO

Okres gwarancji - "Gwarancje na nasze pompy ciepła wynoszą 5 lat. Płatny przegląd układu przez Autoryzowany Serwis NATEO gwarantuje bezawaryjną i efektywną pracę pompy ciepła przez długie lata. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy opcję wykupienia dodatkowego okresu gwarancyjnego na urządzenia produkowane przez NATEO. "

Warunki gwarancji - na stronie producenta niczego nie podają

polski producent GEO-TERM POLSKA

Okres gwarancji - "Gwarancja: Pompy ciepła NIBE są objęte 2-letnią gwarancją producenta. Dodatkowo klient ma możliwość rozszerzenia o serwis pogwarancyjny na kolejne 3 lata po okresie podstawowej gwarancji. "

polski producent PPC Pompy Ciepła

Okres gwarancji - "Wszystkie pompy ciepła firmy PPC posiadają 3 letnią gwarancję z możliwością przedłużenia do 5 lat."

Oceniam to średnio, nasi (wybrani na ślepo) maja plusa, chyba że w kartach gwarancyjnych mamy zapisy małym druczkiem.

Edytowane przez rübezahl

Gość Arturo72
Jakie dzięki temu osiągnął oszczędności i ile w jego przypadku wynosi okres zwrotu "inwestycji"?

Jeśli ktoś wcześniej nie palił śmieciami i ma instalację pod niskotemperaturowe źródła ciepła czyli bez idiotycznej instalacji mieszanej czyli z grzejnikami ściennymi to w eksploatacji poczuje zasadniczą róznicę na korzysć pompy ciepła.

Z prostego powodu,cena jednostki energii przy w/w warunkach jest niższa niż przy ekosyfie kupowanym standartowo.

Gość TwojPan
Jeśli ktoś wcześniej nie palił śmieciami i ma instalację pod niskotemperaturowe źródła ciepła czyli bez idiotycznej instalacji mieszanej czyli z grzejnikami ściennymi to w eksploatacji poczuje zasadniczą róznicę na korzysć pompy ciepła.

Z prostego powodu,cena jednostki energii przy w/w warunkach jest niższa niż przy ekosyfie kupowanym standartowo.

Zaklinasz rzeczywistość.Nie ma przesłanek,aby system grzewczy z PC był ,tańszy w montażu,eksploatacji.Tak jak system grzewczy z kotłem na eko,ma swe niedogodności w postaci "warowania" przy drugiej taryfie.I jednak,nie jest bezobsługowy.Wszak,trzeba umieć PC ustawić,tak jak piszą w skrócie userzy PC w tym wątku.

Póki co ,to tyle w podsumowaniu,tej dyskusji.

Dalej,uważam układ z kotłem na ekogroch,bardziej przewidywalny,prostszy,mniej komfortowy-ale,bardziej obliczalny.

Dzięki Panowie.

Pozdrawiam

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Jedynie twarde postanowienie "rzucam palenie, bez względu na...

Wiesz co,gdybyśmy przebywali w państwie prawdziwie polskim,z twardym postanowieniem negacji dla podkreślania i hołubienia tu bytów takich jak Holandia,Niemcy, czy Norwegia-nie mielibyśmy problemów z ekonomią,gospodarką i biedą.Ale do tego musielibyśmy być patriotami .Wtedy,nikt nie nazwałby się Varme...nawet robiąc wytężoną kupę w Wiedniu na dworcu.

Gość Arturo72
Zaklinasz rzeczywistość.Nie ma przesłanek,aby system grzewczy z PC był ,tańszy w montażu,eksploatacji.Tak jak system grzewczy z kotłem na eko,ma swe niedogodności w postaci "warowania" przy drugiej taryfie.I jednak,nie jest bezobsługowy.Wszak,trzeba umieć PC ustawić,tak jak piszą w skrócie userzy PC w tym wątku.

Póki co ,to tyle w podsumowaniu,tej dyskusji.

Dalej,uważam układ z kotłem na ekogroch,bardziej przewidywalny,prostszy,mniej komfortowy-ale,bardziej obliczalny.

Dzięki Panowie.

Pozdrawiam

Dalej nie masz zielonego pojęcia o swoim przyszłym domu,o specyfice tego domu,o stratach energii,o akumulacji,o II taryfie i o systemach grzewczych,podobnie było w temacie płyty fundamentowej,gdzie chłopaki(ja przy okazji też) szybko sprowadzili Cię do parteru wykazując Twoją kompletną nie wiedzę a podobnie jak tutaj próbowałeś "aktorzyć".

Nie jest to dziwne jak się do tej pory miało styczność tylko z ekosyfem i grzejnikami na scianie ale do tego trzeba się przyznać a nie udawać debeściaka w "prowadzeniu" ekosyfu gdzie wrażenie tego typu możesz zrobić jedynie u siebie na wiosce.

Podobnie jest tutaj ale jeśli chcesz zbudować dobry i tani dom to więcej pokory i duuużo nauki przed Tobą jeszcze.

Odpowiesz mi w końcu na pytanie,czemu w temacie w Twoim domu nie pojawia się ogrzewanie prądem jako najtańsze ???

Edytowane przez Arturo72

Czy ja moge miec PC przy takim durszlaku np taka PC powietrze woda jako drugie zasialanie np okres przejsciowy i grzanie CWU, sa juz chyba po 3,500zł za 7 kW czy taka by wystarczyla zeby cos z tego bylo ,mam tez studnie przy budynku nie uzywana ale woda w niej jest moze by dalo sie jakos to wykozystac z udzialem innej PC z wymiennikiem np gruntowym ,http://cieplowlasciwie.pl/wynik/qkv

U mnie groszek na kopalniach KW kosztuje 506zł/t + 55zł/t dowóz.

Skoro koszty, to podaję ceny u mnie. Konkretnie węgiel z Jankowic. Inne kopalnie mam dalej, droższy transport, ale cena węgla ta sama.

PS. Orzech jest po 552zł/t + transport.

Ceny węgla bezpośrednio z kopalń:

https://www.kwsa.pl/_podwitryny/sprzedaz-wegla/oferta_szczegolowa.php

Stówkę taniej w porównaniu do zeszłego roku.

Edytowane przez klaudiusz_x

U mnie groszek na kopalniach KW kosztuje 506zł/t + 55zł/t dowóz.

Skoro koszty, to podaję ceny u mnie. Konkretnie węgiel z Jankowic. Inne kopalnie mam dalej, droższy transport, ale cena węgla ta sama.

PS. Orzech jest po 552zł/t + transport.

Ceny węgla bezpośrednio z kopalń:

https://www.kwsa.pl/_podwitryny/sprzedaz-wegla/oferta_szczegolowa.php

Stówkę taniej w porównaniu do zeszłego roku.

znam osobiście ludzi, którzy mając "węgiel za darmo" (deputat) wolą grzać PC. Dziwni jacyś, albo idioci, nie potrafiący liczyć....

Bo wiem ze sa ludzie ktorzy musza... Ale ta bieda.... W nowych domach, to niejednokrotnie argument zwolennikow wegla.

ta bieda w tych nowych domach to czasami aż kłuje w oczy....

znam osobiście ludzi, którzy mając "węgiel za darmo" (deputat) wolą grzać PC. Dziwni jacyś, albo idioci, nie potrafiący liczyć.....

Ok. Podaję tylko koszty.

A jeśli uznałeś to za agitację za węglem, Twoja rzecz :p

Najważniejszym jest to, by nie popełniać typowych baboli

IMG_20150425_015314.jpgTo u mojego sąsiada. Wentylacja grawitacyjna to podstawa, tak twierdzi. Projekt indywidualny, energooszczędny dom ma wyjść. Na razie chce grzać gazem. Zobaczymy jak długo wytrzyma.

Edytowane przez klaudiusz_x

Gość TwojPan
Jakis spiety jednak jestes... To ten kolor kotla?

W krajach wymienionych ciezko mi sobie wyobrazic ze ktos by sobie wybral nick Twoj Pan... To moze o osobowosci swiadczyc.

Mój nick..,to taka gra słów.Pełna pogarda dla cybernetycznego świata,pełnego takich jak ty i Arturo "wujków dobra rada"-kreujących się na znawców,choć zwykle bez wykształcenia w kierunku poruszanego tematu.Ale mają wiki ,a przecież wiki rules :no:

Ale i pogarda,dla takich co takie cybernetyczne farmazony łykają.Więc dlaczego nie mogę mieć nicka TwójPan,skoro ogrom czytających takie pierdoły -jakie smarujecie w tysiącach postów -w nie wierzy?Twój internet,TwójPan. Chyba jasno wytłumaczyłem?

Nie potrzeba już,architektów (polecam blog http://blog.rsplus.pl/) wiedzy,wykształcenia, gustu,czy dobrego smaku (http://www.polskikicz.pl/) -wystarczy mieć internet w domu i już można śmiało zaufać takim co mają po 5k postów na koncie.Wszak "oświecona góra forum-jest nieomylna ;)

Są i tacy jak Barth3z,Horher i kilku innych-dzięki którym,można się dowiedzieć ciekawych rzeczy o budowaniu.Goście z klasą,poczuciem estetyki i dystansem do tego co robią.

Przez gąszcz postów "naganiaczy PC" -nie ma się jak już przebić....

Ale nie o tym jest wątek.

Temat jest prosty.Nie mniej,czy więcej-ale to pytanie o wady i zalety obu systemów grzewczych-przy całym ich szerokim spektrum.

Nikt nie prosił ,o obrażanie ludzi którzy palą węglem kamiennym,a na pewno nie o ich krytykowanie.Tym bardziej,o "teoretyczne wykłady" panów co mają w toalecie,pralnio-suszarnio-prysznicu (tak panie Arturze),czy jak tam nie nazwać-zamontowanej PC.

Varme..,arturo,map37,Vld-czy to jest dla was jasne,na Boga?

Gość Arturo72

Varme..,arturo,map37,Vld-czy to jest dla was jasne,na Boga?

A czemu nie prad a pompa ciepla,ktora jest tez na prad ?

Budujesz bez kredytu a prad jest najtanszy inwestycyjnie,to wazne jest przeciez dla Was.

I od ekosyfu i od pompy ciepla.

Czyzbym teraz "naganial" na Kospele czy bufory i grzalki ?

Edytowane przez Arturo72

znam osobiście ludzi, którzy mając "węgiel za darmo" (deputat) wolą grzać PC. Dziwni jacyś, albo idioci, nie potrafiący liczyć....

ta bieda w tych nowych domach to czasami aż kłuje w oczy....

ja mam deputat i buduje nowy dom z pc pw daikin :) dom bez piwnic wiec kotlownia zabilaby mnie kosztami.

A jeśli uznałeś to za agitację za węglem, Twoja rzecz :p

nie, nie uznałem, co innego chciałem przekazać, ale nie ważne...

Najważniejszym jest to, by nie popełniać typowych baboli

[ATTACH=CONFIG]318183[/ATTACH]To u mojego sąsiada. Wentylacja grawitacyjna to podstawa, tak twierdzi. Projekt indywidualny, energooszczędny dom ma wyjść. Na razie chce grzać gazem. Zobaczymy jak długo wytrzyma.

to co wkleiłeś, to taka esencja....do tego dojdzie jeszcze niedługo kawałek pustaka za murłatą - i bez wzlędu na grubości ocieplenia i rodzaj wentylacji - będzie spalać minimum 0,5 tony węgla więcej niż gdyby te elementy były wykonane poprawnie...

dom na papierze będzie może i energooszczędny, a właściciel będzie się dziwił, dlaczego tyle opału mu idzie...

aha, gazem grzać będzie, no to czeka go niemiła niespodzianka....