Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroch vs pompka ciepła

Gość TwojPan

Recommended Posts

Jak nie zapomnę, to jako człek nie uwikłany w biznesy pompowe-kotłowe i mający pełną paletę wyboru ogrzewań C.W.U

ważę i sądzę :) co Wy Koledzy raczycie pisać.

http://www.passivhausprojekte.de/index.php#k_ u nas się prawie nie buduje, a tu cała kopalnia bardzo ciepłych domów.

Sam ostatnio, tj w sobotę ogarniając swoje włości z traw/ krzaków kusi mnie wniosek prawie darmowego ogrzewanie C.W.U np jakimś RS'sem bo tego jak i grzania wody na kawę nie da się uniknąć- cóż.

Nie jest to wygodne, ale totalnie samowystarczalnym jestem.

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak nie zapomnę, to jako człek nie uwikłany w biznesy pompowe-kotłowe i mający pełną paletę wyboru ogrzewań C.W.U

ważę i sądzę :) co Wy Koledzy raczycie pisać.

http://www.passivhausprojekte.de/index.php#k_ u nas się prawie nie buduje, a tu cała kopalnia bardzo ciepłych domów.

Sam ostatnio, tj w sobotę ogarniając swoje włości z traw/ krzaków kusi mnie wniosek prawie darmowego ogrzewanie C.W.U np jakimś RS'sem bo tego jak i grzania wody na kawę nie da się uniknąć- cóż.

Nie jest to wygodne, ale totalnie samowystarczalnym jestem.

Możesz rozwinąć ?

Założenie jest proste, wykonać dom możliwe bardzo ciepłym, a później wybrać wygodę i czysty prawie prąd, wspomagany solarem

czy zrobić ciach ciach i pognać w czorty kablarzy z energetyki i mieć spokój z ich łaską na prąd.

Jest to w realne, tylko wygoda i prostota prądu z sieci chce kusić, naciągać do złego.

Same C.O jak by to nazwać jest przy tych izolacjach nie potrzebne, po prostu nie idzie zmarznąć w takim domu.

Jeśli teraz domy, w ten wredny weekend majowy, zimny bo z temp po 10-12 st potrzebują i nie potrzebują ogrzewania, a

wg OZC ich strata wynosi w takim wypadku ? 8K x 350 W/K= 2800 Wat i grzać czy nie grzać.. jutro będzie już strata ? 1/2 tego i słońce

i C.O stop ( a dom ma nie pełne 10cm izolacji) okna 2 szyby i masę błędów w szczegółach i potrzebuje przy +12 st te 2,8 kW

to jeśli z rezerwą mnie potrzeba będzie 1,5 kW przy -30 to samo przez się mówi że przez chwilę takiej temp

nawet do stanu obecnego - domów z błędami się nie zbliżę.

O porę letnią się nie martwię, akurat dom jest na północny wschód zwrócony zresztą jest w avatarku to strona od ganeczku.

Czemu tak ? wybieram, ponieważ uważam im mniej prądo zależnych urządzeń, tym lepiej, mniej się może popsuć i co się da tak zrobić, należy to czynić.

Cóż kompa, nie bardzo już się da zastąpić, bo i tempo życia większe itp, auto mogę jeszcze na rower zamienić kiedy się da,

Jeśli miał bym wybierać wg wątku, to bliżej mi do pompy ciepła, akurat użytkuję splita, bardzo sprytne tanie urządzenie, można spiąć w kaskadę,

kiedy trzeba grzeje, jak np w sobotę, a kiedy trzeba chłodzę pomieszczenie.

Inwestycja w gruntową pompę ciepłą ? może pisałem, tylko w tedy kiedy było by z 4 takie domy jak mój i podział kosztów na 4

daje bardzo racjonalne koszty, inaczej wydanie na mechaniczną rzecz np 60 kzł jest bez sensu.

Mimo niskich rachunków, świadomość tego że w razie braku prądu ( a było tak na Jurze -Krk-Cz) 2 tygodnie i szok.. domy nie były w stanie utrzymać temp , klęczą i piece z podajnikiem i pompy.

te rzeczy da się ominąć, wybierając najprościejszejsze rozwiązanie izolację + szczelność.

Jak by nie było dom rodziców czy teściów to- w pierwszym przypadku brak izolacji

w drugim mizerna izolacja,

Kocioł na prąd też byłby o mocy 9kW pomimo tego,że obciążenie cieplne mam 3,5kW. A czemu ? To się domyśl ;)

Na c.o+cwu poszło mi przez 12 miesięcy 3300kWh co daje obecnie ok.1000zl,grzejąc prądem zużyłbym zatem ok.10000kWh co dawałoby ok.3000zł co dla mnie było również zadowalającą kwotą.

Czyli rocznie "oszczędzam" na pompie ok.2000zł a różnica w inwestycji między prądem a pompą była ok.15tys.zł

W jednym i drugim przypadku nie miałłbym kotłowni i komina czyli oszczędziłem na tym posunięciu ok.20tys.zl

A te 3,5kW mocy grzewczej w największy mróz dadzą ze 2,3 falerki,oczywiscie grzejąc cały czas.

Czyli co zapłaciłeś około 300zł za ogrzewanie mniej , użytkując źródło ciepła 3x droższe od mojego kotła , ogrzewając mniejszy dom od mojego , dużo lepiej ocieplony , z lepszymi oknami , z płytą fundamentową ...

I dodatkowo używałeś głównie (jak nie tylko) tylko II taryfy ...

Czyli widzę że sens dyskusji z Tobą nie ma żadnego sensu , bo co z tego że być inwestora wprowadził na minę , byle tylko było po twojemu i gościu nie miał kotła , a to że płaciłby za ogrzewanie dużo więcej , to takie drobny szczegół ...

Jeśli w TWOIM mniejszym domu od mojego , dużo lepiej ocieplonym , z płytą fundamentową , lepszymi oknami , z WM od początku płaciłbyś 3000zł za grzanie prądem a ja w gorzej ocieplonym domu , bez płyty , z gorszymi oknami , na początku z WG płaciłem za ogrzewanie mniej niż 1700zł , to chyba byłbym wariatem aby grzać czystym prądem i zapewne płacić z 4000-5000zł za ogrzewanie ...

Twoje "doradztwo" to najgorsza rzecz jaką może spotkać nieświadomego inwestora. Gdyby Cię posłuchał i kupił sobie kocioł to bym później płakał nad kosztem ogrzewania ...

Co do tej "kotłowni". TY masz ją także ...

Jedynie czego nie masz to komina w kotłowni i tyle.

Pralkę możesz mieć w łazience ...

Ja pralkę też mam w kotłowni. Dodatkowo jest tam spiżarnia i nawet służy za suszarnię ..

A co do tego komina , to w domu mam 1 komin (murowany) więc nawet jakbym zrezygnował z połowy komina , to oszczędnośc może by wyniosła z 1000zł ...

Soory ale jesteż fanatykiem ...

Nie słuchać nikomo i nieczego i nie ważne co , bo zawsze masz rację , a w większości niestety nie masz ...

Gość Arturo72
Kaszpir, najtaniej dla Ciebie byłoby rozpalić ognisko na środku salonu i tam dokładać wszelkie odpady, śmieci, butelki plastikowe a zamiast TV na szafce, moglibyście zrobić sobie miejsce do wydalania ;)Ale era jaskiniowcow chyba minęła jak nie zauważyłeś ;)Ja mieszkając w bloku od ponad 40 lat w tym ponad 20 lat na swoim i rocznie za c.o + cwu placilem za 52m2 3tys.zł także takie rachunki przy ogrzewaniu prądem nie zrobiły by na mnie wrażenia. Ty być może jesteś przyzwyczajony od zawsze do syfu i do kotlowni i palenia byle goownem zeby bylo jak najtaniej i stąd te różnice w poglądach :)

kaszpir wez sie ogarnij, bo wypaczasz fakty żeby bronić tego że się babrasz w węglu

arturo wydał więcej na pompę i izolację ale zaoszczędził na kotłowni, nawet jak wyszedł na tym na minus to izolacji niby 30 lat wytrzymuje a pompa pewnie 2 kotły przeżyje a w razie czego każdy majster od lodówek ją naprawi. jakby przeszedł na ekogroszek i zaoszczędziłby na całym domu np. 20 tys to przy trwałości izolacji 30 lat, miesięcznie zaoszczędziłby 50 zł i za taką kwotę ktoś ma co roku szukać taniego węgla, wnosić worki, wynosić popiół, co węgiel to korygować sterownik? a tak prawde mówiąc przy cop 3 to nie wiem czy tych 50 zł by nie zaoszczędził na cenie kWh

A co do grzania prądem to chyba oczywiste że to się nadaje tylko przy małym zapotrzebowaniu i skoro masz słabą izolacię to u ciebie się nie sprawdzi

wiesz ile razy trzeba w roku czyścić komin i ile się za to płaci? w pompie wystaczy wymiennik z liści wyczyścić a przy kotle?

chyba nigdy nie miałeś ogrzewania bezobsługowego. to tak jakbyś z maluch się przesiadł do mercedesa, jedno i drugie jezdzi tylko mercedes troche lepiej a wez sie po 2 latach przesiadz z mercedesa na malucha, to wtedy zobaczysz różnicę i tak samo jest z ogrzewaniem. u mnie wystarczy lekko ruszyć głowicą przy grzejniku żeby zmienić temp. i to wszystko, nic nie nosze, nic nie sprzątam

Kaszpir, najtaniej dla Ciebie byłoby rozpalić ognisko na środku salonu i tam dokładać wszelkie odpady, śmieci, butelki plastikowe a zamiast TV na szafce, moglibyście zrobić sobie miejsce do wydalania ;)Ale era jaskiniowcow chyba minęła jak nie zauważyłeś ;)Ja mieszkając w bloku od ponad 40 lat w tym ponad 20 lat na swoim i rocznie za c.o + cwu placilem za 52m2 3tys.zł także takie rachunki przy ogrzewaniu prądem nie zrobiły by na mnie wrażenia. Ty być może jesteś przyzwyczajony od zawsze do syfu i do kotlowni i palenia byle goownem zeby bylo jak najtaniej i stąd te różnice w poglądach :)

Szczerze mówiąc tą odpowiedzią uświadomiłeś mnie że jesteś trolem i idiotą ...

NIGDY nie paliłem śmieciami a takie teksty świadczą bardzo źle o tobie ...

Jakby zależało mi tylko na kosztach , to był kupił śmieciucha za 1000zł , a zależało mi na maksymalnej wygodzie i komforcie jaką można mieć używając kocioł na paliwo stałe.

To że cię by było stać na wydatki 3000zł za ogrzewanie to twoja sprawa , ale dla mnie taka kwota (a na 100% była by dużo wyższa , pisałem już dlaczego) była by nieakceptowalna ..

Ja całe życie mieszkałem w bloku i nie miałem styczności z żadnym kotłem na paliwo stałe ani kominkiem ...

Okazało się że strach ma wielki oczy i obsługa kotła nie jest czymś extremalnie męczącym i trudnym ...

Obecnie od wiosny duuużo wiecej czasu zajmuj mi zajmowanie się ogrodem i różne "majsterkowanie" ...

Od kilku dni ponownie kocioł uruchomiony i widzę ze na grzanie wody (nieogroniczony dostęp do ciepłej wody w nieograniczonej ilości) to zużycie niecałych 2kg opału na dobę , czyli ponownie opał będę dosypywał za 2 miesiące ...

kaszpir wez sie ogarnij, bo wypaczasz fakty żeby bronić tego że się babrasz w węglu

arturo wydał więcej na pompę i izolację ale zaoszczędził na kotłowni, nawet jak wyszedł na tym na minus to izolacji niby 30 lat wytrzymuje a pompa pewnie 2 kotły przeżyje a w razie czego każdy majster od lodówek ją naprawi. jakby przeszedł na ekogroszek i zaoszczędziłby na całym domu np. 20 tys to przy trwałości izolacji 30 lat, miesięcznie zaoszczędziłby 50 zł i za taką kwotę ktoś ma co roku szukać taniego węgla, wnosić worki, wynosić popiół, co węgiel to korygować sterownik? a tak prawde mówiąc przy cop 3 to nie wiem czy tych 50 zł by nie zaoszczędził na cenie kWh

A co do grzania prądem to chyba oczywiste że to się nadaje tylko przy małym zapotrzebowaniu i skoro masz słabą izolacię to u ciebie się nie sprawdzi

wiesz ile razy trzeba w roku czyścić komin i ile się za to płaci? w pompie wystaczy wymiennik z liści wyczyścić a przy kotle?

chyba nigdy nie miałeś ogrzewania bezobsługowego. to tak jakbyś z maluch się przesiadł do mercedesa, jedno i drugie jezdzi tylko mercedes troche lepiej a wez sie po 2 latach przesiadz z mercedesa na malucha, to wtedy zobaczysz różnicę i tak samo jest z ogrzewaniem. u mnie wystarczy lekko ruszyć głowicą przy grzejniku żeby zmienić temp. i to wszystko, nic nie nosze, nic nie sprzątam

Ale czego ja bronię?

Pisałem ŻE CHCIAŁEM pompę , ale NIE STAĆ było mnie na oferty pompy gruntowej z pionowymi odwiertami już od 60 tys ...

I TYLE ...

Ja wiem , zapewne wszyscy co przysyłali mi oferty to złodzieje i oszuści , bo nikt mi nie chciał zrobić prezentu i zamontować pompy gruntowej z odwiertami za ułamek zaoferowanej kwoty ...

Komin czyści się RAZ w roku. Tak mówią przepisy.,

Arturo i KAŻDY kto ma kominek też musi czyścić , bo tak stanowi prawo , a jak nie czyści to w razie pożaru nie otrzyma odszkodowania.

Co do trwałości kotła. Na razie działa niezawodnie ponad 4 lata. Większość elementów w kotle jest wymienna , a jak kiedyś się rozsypie , to sądzę że za kilka lat ceny pomp spadną i oferowane pompy będą miały lepsze parametry ...

Więc spokojnie , sądzę że za 5lat ceny będą niższe a pompy coraz sprawniejsze , więc po prostu za ileś lat kupię dużo lepszą pompę ....

Jeszcze kilka lat temu stare pompy PW miały sporo niższy COP (przy niskich temp) oraz nie potrafiły pracować w naprawdę niskich temp.

A teraz są już dużo doskonalsze i będą coraz doskonalsze ...

Ja nie mam "parcia" na zmianę na szybko ogrzewania. Kiedyś to nastąpi , ale szczerze mówiąc ogrzewanie kotłem nie jest dla mnie jakimś horrorem który zmusiłby mnie do wywalenia sprawnego kotła na śmietnik i zakupu od razu pompy ...

Co do ogrzewania bezobslugowego , to miałem takie całe moje życie , ale jakoś obsługa kotła mnie nie przerasta i nie przeraża.

Dużo bardziej denerwuje i męczy mnie obsługa kominka w salonie ...

Ale tak jak pisałem , sam w przyszłości planuję zakup pompy ciepła , W PRZYSZŁOŚCI ...

Bo jednak kocioł wymaga trochę pracy i czasami trzeba się pomęczyć aby zachować czystość ...

Co do "kotłowni".

Dla mnie SPECJALNE pomieszcze w której stoi źródło ciepła i cała instalacja grzewcza (bojler , bufor iitd) to kotłownia.

Arturo ma także takie pomieszczenie i też poniósł koszt tego pomieszczenia.

Pralka może stać w kuchni/łazience i nie trzeba specjalnego pomieszczenia dla pralki.

Jeydna różnica jest taka że nie ma komina w kotłowni. Ja mam , ale nie dodatkowy , bo w całym domu mam tylko jeden komin , więc zapewne gdybym zrezygnował z połowy komina (kanał spalinowy + wentylacyjny) to może bym miał z 1000zł w kieszeni ...

W kotłowni mam pralkę . Robi też za spiżarnię (regał) ale także jako suszarnia. Kocioł wytwarza sporo ciepła (nawet teraz w lato) i dzięki bardzo dobrej tam wentylacji (grawitacyjna) pranie suszy się bardzo szybko , choć we wiosnę-lato i tak suszy się na zewnatrz.

PS. Co do węgla.

Na dniach będę zamawiał 2 tony opału pakowanego. Opał pakowany , z transportem (kurier) , zapakowany na paletach kosztuje 705zł za tonę (Energo Extra).

Kurier wózkiem wjedzie , wstawi do garażu i tyle....

wiadomo, że nie tragedia ale jakis dodatkowy obowiązek jest, jak zresztą sam zauważyłeś, skoro planujesz pompę to po co zachęcasz do węgla, pompa teraz kosztuje kilkanaście tysięcy a komfort i czystość bez porównania, dodatkowo tańsza eksploatacja w 2 taryfie

przewody dymowe czyści się 4 razy w roku :o

No wlasnie, o jakich PC piszesz.... ktore konkretnie maja spadek cen i jaki. I te ceny juz spadly... czy spadaja... czy dopiero beda spadac?

Ile stanialy od 5 lat i jaki spadek cen przewidujesz przez nastepne 5 lat ?

Varme - nie sledziłem tego aż tak pieczołowicie, ale jak się budowałem, to p-w to był margines. Pamiętam tylko, że była taka droga PC - bodajże nazywała się sopel lodu - kosztowała grubo ponad 30k a osiągi miała takie sobie

innych p-w z tamtego okresu nie pamiętam

porównując to do dzisiejszych osiągów i cen to nie ma o czym mówić...ceny są jakby niższe a osiągi bezapelacyjnie lepsze

z kolei gruntówki podrożały od tego czasu na 100%

wiadomo, że nie tragedia ale jakis dodatkowy obowiązek jest, jak zresztą sam zauważyłeś, skoro planujesz pompę to po co zachęcasz do węgla, pompa teraz kosztuje kilkanaście tysięcy a komfort i czystość bez porównania, dodatkowo tańsza eksploatacja w 2 taryfie

przewody dymowe czyści się 4 razy w roku :o

Przewody dymowe czyści się RAZ w roku. 4 razy w roku dotyczy dużych skupisk (bloki).

Tak mówią przepisy ...

Ale o czym my mówimy ?

Ja pisałem że chciałem pompę w 2010r , ale realia były inne i dlatego mam kocioł.

Planuję pompę w przyszłości , bo jednak kocioł nie jest urządzeniem bezobslugowym i sterylnie czystym , więc jednak chciałbym większą dozę komfortu i mniej roboty ...

Ale o tym pisałem i pisałem że TERAZ był kupił pompę i innym tak samo to polecam ...

W nowym domu albo gaz albo pompa ...

No wlasnie, o jakich PC piszesz.... ktore konkretnie maja spadek cen i jaki. I te ceny juz spadly... czy spadaja... czy dopiero beda spadac?

Ile stanialy od 5 lat i jaki spadek cen przewidujesz przez nastepne 5 lat ?

Jakich parametrow sie spodziewasz ?

A i z ciekawosci... ile kosztuje czyszczenie komina rocznie.... bo ten servis roczny PC to taki konik promotorow wegla. :)

Czyszczenie komina (dwóch przewodów spalinowych) wraz z kontrolą kosztuje chyba 80zł . Wykonany przez zduna z papierkiem i pieczątką.

Nie znam cen , ale widzę co się działo z cenami klimatyzatorów , a pompy PW są konstrukcyjnie niemalże identyczne jak klimatyzator SPLIT.

Pamietam jeszcze jak wiele lat temu klimatyzatory typu SPLIT to był produkt dla wybranych i kosztował bardzo dużo a dodatkowo miał przeciętne parametry (słaba klasa energetyczna). Montaż za bajońskie sumy wykonywały tylko specjalistyczne firmy.

A teraz kilka SPLIT kosztuje około 1000zł , a są takie z szybkozłączkami gdzie można we własnym zakresie samemu zainstalować , a klasa energetyczna jest dożo wysza niż w klimach z przed kilku (nastu) lat ...

I tak samo będzie z pompa. Czym większe zainteresowanie , tym większa produkcja , tym więcej producentów , tym niższa cena.

Tak samo jak rekuperatory. Proste urządzenia a sprzedawane za bajońskie kwoty ...

– Na podstawie art. 62 ust. 1 prawa budowlanego mają oni obowiązek raz w roku skontrolować sprawność przewodów wentylacyjnych, dymowych oraz spalinowych – tłumaczy Mariola Berdysz, dyrektor fundacji Wszechnica Budowlana. – Taką kontrolę może przeprowadzić osoba z uprawnieniami mistrza kominiarskiego lub budowlanymi.

Gdy chodzi o czyszczenie kominów, to częstotliwość ich czyszczenia reguluje par. 34 rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów . Zgodnie z nim należy czyścić zarówno przewody wentylacyjne, jak i dymowe oraz spalinowe.

Najczęściej, bo cztery razy w roku, powinno się to robić w domach opalanych węglem, drewnem lub innym paliwem stałym. Rzadziej, bo dwa razy w roku, czyści się te przewody w domach opalanych gazem, olejem lub innym paliwem ciekłym. Nie trzeba tak często czyścić przewodów w domach, które ogrzewa elektrociepłownia lub kotłownia zlokalizowana w innym budynku.

– Na podstawie art. 62 ust. 1 prawa budowlanego mają oni obowiązek raz w roku skontrolować sprawność przewodów wentylacyjnych, dymowych oraz spalinowych – tłumaczy Mariola Berdysz, dyrektor fundacji Wszechnica Budowlana. – Taką kontrolę może przeprowadzić osoba z uprawnieniami mistrza kominiarskiego lub budowlanymi.

Gdy chodzi o czyszczenie kominów, to częstotliwość ich czyszczenia reguluje par. 34 rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów . Zgodnie z nim należy czyścić zarówno przewody wentylacyjne, jak i dymowe oraz spalinowe.

Najczęściej, bo cztery razy w roku, powinno się to robić w domach opalanych węglem, drewnem lub innym paliwem stałym. Rzadziej, bo dwa razy w roku, czyści się te przewody w domach opalanych gazem, olejem lub innym paliwem ciekłym. Nie trzeba tak często czyścić przewodów w domach, które ogrzewa elektrociepłownia lub kotłownia zlokalizowana w innym budynku.

No widzisz ...

Ja sie kontaktowałem z ubezpieczycielem i powiedziano mi że raz w roku , a w blokach 4 razy w roku.

Zdun z uprawieniami także odwiedza mnie i innych sąsiadów raz w roku ...

Więc widać nadgorliwość.

takze krotko mowiac .... nie wiesz o czym piszesz i co poruwnujesz.

a ten klimatyzator za 1000:- to z dobrymi parametrami i praca do -20*C rozumiem.

To odpowiedz jakie KOLOSALNE są różnice konstrukcyjne ...

Bo jestem bardzo ciekawy ...

A co do pracy do -20 to duża zasługa użytego gazu ...

A klimatyzator jak wiesz , służy głównie do chłodzenia i pod najefektywniejsze chłodzenie jest wszystko skonstruowane , a grzanie jest dodatkiem ...

A w pompie nacisk jest na grzanie ...

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72

Pompy z roku na rok drozeja,pewno jest to spisek producentow swiatowych...

Kaszpir,w 2011r na Swiecie byla firma Atlantic,z tej firmy mialem miec pompe S8,ktora przy -20st.C dysponowala moca 5,2kW w cenie 16tys.zl,producent ow posiadal w ofercie wtedy pompy o wyzszych mocach a mianowicie 10,14,16kW.

Tylko Twoim problemem wtedy byla totalna nie wiedza na temat pomp i obiciazenia cieplnego domu stad bezmyslnie wysylales oferty o pompy gruntowe.

Najpierw trzeba wiedziec dokladnie czego sie chce i wtedy wybierac a u Ciebie tej wiedzy nie bylo i sadze,ze dalej nie ma bo w dalszym ciagu nie znasz obciazenia i nie wiesz o jaka moc pompy sie pytac przy -20 st.C.

Przypomnij sobie jakie glupoty wypisywales na temat mocy grzewczych branych z grzalki i zamarzaniu pomp w temperaturze ujemnej.

Zerknij sobie ile teraz kosztuje Atlantic Extensa 8kW,technicznie identyczna jak wtedy S8.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
pierdu, pierdu i jak to się ma do budownictwa z lat 80-tych. jak pomyślę o wymianie kalafiorów na podłogówkę albo klimakonwektory to kalkulacja robi się dragońska.

A kto tutaj pisze o starych domach ?

Kaszpir budowal dom pare lat temu a mimo to zapodal sobie kalafiory jak w latach 80-tych,podobnie jak ja pare lat temu i jakos ja sie pradu ni balem a jegoPan bedzie za chwile budowal i to dom wesoce energooszczedny napedzany ekosyfem jak w latach 80-tych.

Edytowane przez Arturo72