map78 25.05.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 pierdu, pierdu i jak to się ma do budownictwa z lat 80-tych. jak pomyślę o wymianie kalafiorów na podłogówkę albo klimakonwektory to kalkulacja robi się dragońska. Temat dotyczy nowego domu Novego;) Do domu z lat 80-tych mało kto poleca PC, bo jak piszesz są to ogromne koszty modernizacji. Mój dom jest z 2010r, ale z uwagi na popełnione błędy, czyli instalacje mieszaną, słabe ocieplenie, dwa kominy i 10m2 kotłowni przystosowanie go do PC było znacznie kosztowniejsze niż domu nowego. Przestańmy pakować węgiel do nowych domów, a z czasem naprawdę będzie lepiej:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.05.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Sa rozne opcje.... zalezy od budzetu i jaka temp potrzebujesz na kaloryferach aby utrzymac dla ciebie komfortowa temp. Sa tez opcje P/P to może być ciekawy wątek, bo zapotrzebowanie na pewno jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.05.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Temat dotyczy nowego domu Novego;) Do domu z lat 80-tych mało kto poleca PC, bo jak piszesz są to ogromne koszty modernizacji. Mój dom jest z 2010r, ale z uwagi na popełnione błędy, czyli instalacje mieszaną, słabe ocieplenie, dwa kominy i 10m2 kotłowni przystosowanie go do PC było znacznie kosztowniejsze niż domu nowego. Przestańmy pakować węgiel do nowych domów, a z czasem naprawdę będzie lepiej:yes: 13 szt. klimakonwektorów to już jest spory koszt. co prawda latem klima no ale w kieszeni ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.05.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 No widzisz ... Ja sie kontaktowałem z ubezpieczycielem i powiedziano mi że raz w roku , a w blokach 4 razy w roku. Zdun z uprawieniami także odwiedza mnie i innych sąsiadów raz w roku ... Więc widać nadgorliwość. na pewno pytałeś się o czyszczenie a nie o przęgląd? kiedyś mocno dyskutowaliśmy chyba z greengazem o stosowanie tworzywowych wkładów do kotłów gazowych i sie dowiedzialem ze ten sam instytut wydał przeciwne opinie i ta pozniejsza zaczynała się od tego że sie nie zgadzają z opinią byłych pracowników..... tak wygladają przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.05.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Tego nie wiem... znaczy ciekawy ( dla mnie ) owszem... ale czy zapotrzebowanie.... rozwiazania sa. Ciezki temat w kraju wegla.... to tylko chodzi o mamone , a do wygody człowiek się szybko przyzwyczaja. stare dziadki co zapierniczali przez większość życia na rowerze wożą się meśkami. więc nie trać wiary. a wracając do p/p to co się lepiej kalkuluje. splity czy kanały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.05.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 A kto tutaj pisze o starych domach ? Kaszpir budowal dom pare lat temu a mimo to zapodal sobie kalafiory jak w latach 80-tych,podobnie jak ja pare lat temu i jakos ja sie pradu ni balem a jegoPan bedzie za chwile budowal i to dom wesoce energooszczedny napedzany ekosyfem jak w latach 80-tych. Mój dom nie jest nowy , a ma już prawie 5 lat ... Na parterze domu mam w 100% podłogówkę. Dopiero po około 2 latach nastąpiła spontaniczna adaptacja poddasza i są tam grzejniki. Podłogówki nie dało się tam dać , bo podłoga na legarach a i była walka o wysokość pomieszczeń ... Ja szczerze mówiąc nie rozumiem czemu ze mnie robisz męczennika ... Ja nie narzekam. Wiedziałem w co się ładuje i jakie to niesie konsekwencje. Wymaga to trochę pracy , ale dzięki temu koszty ogrzewania nie są wysokie i sądzę że nawet jakbym miał pompę to koszty były by co najwyżej na zbliżonym poziomie a sądzę że było by ... drożej ... Szczerze mówiąc moje instalacja , mój dom - moja sprawa i tyle ci do tego ... Ja naprawdę nie czuję się jakoś poszkodowany i załamany tym że mam kocioł ... Pompę kiedyś kupię albo i nie ... Zobaczymy co będzie w przyszłości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.05.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 na pewno pytałeś się o czyszczenie a nie o przęgląd? kiedyś mocno dyskutowaliśmy chyba z greengazem o stosowanie tworzywowych wkładów do kotłów gazowych i sie dowiedzialem ze ten sam instytut wydał przeciwne opinie i ta pozniejsza zaczynała się od tego że sie nie zgadzają z opinią byłych pracowników..... tak wygladają przepisy Mam robiony przegląd kominiarski (łącznie z czyszczeniem przewodów spalinowych), co roczny , z odpowiednim papierkiem z pieczatką. Potrzebny do ubezpieczenia domu. Zawsze robię ten przegląd z czyszczeniem w lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Ja nie narzekam. Wiedziałem w co się ładuje i jakie to niesie konsekwencje. Wymaga to trochę pracy , ale dzięki temu koszty ogrzewania nie są wysokie i sądzę że nawet jakbym miał pompę to koszty były by co najwyżej na zbliżonym poziomie a sądzę że było by ... drożej ... . I to jest kwintesencja tego wyboru. Znam 'trochę" sprawę kaszpira z forum Boleckiego.Wiecznie poszukujący najtańszego opału (nawet miał) i cudownego środka by go efektywnie spalić.Częste wizyty w kotłowni,przestawianie sterownika itd.Pewnie,gdyby zrozumiał,że byle czy się nie da napalić-ogrzałby się za jeszcze mniejsze pieniądze i miałby więcej czasu na uciechy... Teraz,zdecydowanie mówi tak PC,nawet za -jak sam napisał-większe koszta.Ten kto choć trochę "poznał" kaszpira,wie jak potrafi oszczędzać.Ale takie jego prawo.Bez urazy,kaszpir. Myślę,że ludzie są zmęczeni najbardziej tym,że "trzeba wynosić" popiół ,a tanio napalić-nie jest też tak łatwo,jak się wydaje.I tak to się dzieje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 .... pozwolisz czy bedziesz dalej drwil i wysmiewal sie z innych. Jeszcze troche tylko to ci zostanie w tym watku. Chyba nigdy nie patrzysz w lustro ,co?Wyśmiewał,dobre sobie.To co wyprawiacie na FM-to szczyt chamstwa. A wątek,jak widzę ma się całkiem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Pomysl tez dlaczego Barth3z nie laduje kotla na wegiel do domu.... zanim bedziesz kontynuowal ta farse.. Bo buduje dom pasywny?Ja takiego nie buduję Pewnie ,kilka rozwiązań wprowadzę u siebie (pod czujnym okiem,zespołu projektującego)-ale na tym basta. Przekonaj go.... ze inne rozwiazania sa zle i tylko wegiel... Gość ma klasę i styl.Mnie,najbardziej podoba się to,że pokazał ,że dom pasywny nie musi być kurnikiem ja np.dom imrahila.Połączył w swym projekcie i smak i niezmienne podstawy w architekturze...Wam,z tymi waszymi polskimi dworkami,z "pseudo portalami" na wejściu-daleko do zrozumienia czym jest piękno w architekturze Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.05.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) Bo buduje dom pasywny?Ja takiego nie buduję Pewnie ,kilka rozwiązań wprowadzę u siebie (pod czujnym okiem,zespołu projektującego)-ale na tym basta. A Ty budujesz dom mocno energooszczedny,gdzie na ogrzewanie zuzyje ok.4000kWh co przy ogrzewaniu pradem da 1200zl za sezon. Wytlumacz mi,gdzie w takim wypadku widzisz sens wydania dodatkowej kasy na ekosyf i co chcesz osiagnac majac ten ekosyf w domu ? Na forum masz temat qubic-a z podobnym domwm gdzie pokazuje jak sprawuje sie pompa ciepla Jula za 5tys.zl . Gdzie jest sens ekosyfu w takim domu ? Dla mnie to czysty kretynizm. A Twoim lesnym dziadkom architektom bym za nic nie ufal bo juz "wykazali" sie na watku z plyta... Edytowane 25 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 pierdu, pierdu i jak to się ma do budownictwa z lat 80-tych. jak pomyślę o wymianie kalafiorów na podłogówkę albo klimakonwektory to kalkulacja robi się dragońska. bardzo prosto, izolować. Ale broń Boże aby doradzał ktoś kto klei styropian, bo 99,99% tych gogusiów nie wie do czego służ izolacja, prócz wyściółki pod tynk. Myślę,że ludzie są zmęczeni najbardziej tym,że "trzeba wynosić" popiół ,a tanio napalić-nie jest też tak łatwo,jak się wydaje.I tak to się dzieje.... Najbardziej męczy, ciągła potrzeba, jak by robić kupkę po 10 min co 2 godziny. Jak nie napalisz to masz zimno i koniec. By kto posłuchał, prostej rady, i wykonał izolację jak trzeba, miał by spokój z lataniem za opałem. Co innego jest udawać oszczędność, gdzie idzie się spać i trach do rana +10 st. Przecież mnie tu nie złapiecie, bo w takich domach mieszkałem i mieszkam jak na razie, te domy to istny terror, nie napalisz, zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 bardzo prosto, izolować. Jak nie napalisz to masz zimno i koniec. By kto posłuchał, prostej rady, i wykonał izolację jak trzeba, miał by spokój z lataniem za opałem. Zapominasz,że nie każdego stać jednorazowo na wydanie grubej kasy,na konkret "kołderkę" z ocieplenia.Argumenty,że to się zwróci-są ..sam wiesz.Pół kraju pracuje za granicą,nie dadzą im żadnego kredytu.Całą reszta,ma do wyboru lichwiarskie banki-albo wykonanie takiej izolacji w najgorszym wydaniu,co rok -jak wpadnie kilka zbędnych złociszy.A i z tym krucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) Przecież mnie tu nie złapiecie, bo w takich domach mieszkałem i mieszkam jak na razie, te domy to istny terror, nie napalisz, zimno. Zaizoluję dom,do tematu podejdę "dobrze"-jak na swoje dzisiejsze możliwości. Scenariusz,może być i taki.Czarny. Zakładam PC.Pozbawiam się komina.Przychodzi kiepski rok,potem drugi-kicha.Do tego energia drożeje.Dzieciakom w domu zimno,miałbym kocioł-zapalę co tam znajdę w lesie.Może przetrwam jakoś.Butelka,gałęzie-mam w doopie ekologię-dzieci marzną.....Słońcem najmniejszego domu w zimie nie ogrzeję.Na nic odzysk z wody szarej...Jest zimna,skoro tracę możliwość ogrzania CWU i CO.Popalę czymkolwiek,może za rok znajdę pracę...Polska to piękny i biedny kraj. Czytałem tu na FM,jak koleś oddał dom-wykonany z pasją.Teraz znów mieszka w bloku.Nie napisał ,że zjadło go ogrzewanie.Stracił pracę,pomiędzy wierszami wspomniał,że wtedy każde źródło ciepła jest tańsze od prądu.... Edytowane 25 Maja 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Wiem doskonale o tym, stąd forsuje pomysł którego wymagało zastosowanie np u moich rodziców.Stopniowo da się wykonać izolację, pierwsze od newralgicznych punktów, to coś jak lokata oszczędnościowa.Tak aby budżet nie pękł. Sprawdziło się to przy wymianie pokrycia dachowego, to miejsce, gdzie już nic wiele zrobić nie można, zostało pokryte izolacją, w ilościach maks, pod samo pokrycie. O ile łazienka była, najzimniejszym pomieszczeniem, tak teraz jest najcieplejszym, a brakuje jeszcze bocznych ścian, oraz kawałka stropu nad, jest jeszcze wentylacja kominowa, gdzie wywietrznik wychodzi do kanału 14x27cm i ciąg jest masakryczny, choć tylko jest 3,5 -4m do krańcu dachu.Wielkim błędem jest zarżnięcie się i zrobienie po łepkach izolacji. Kto dziś posłucha, nie będzie za prę lat poprawiał, ponieważ dochodzę do smutnego wniosku, że mizerne termomodernizacje, kończyć się będą ponownymi takimi działaniami.W tedy już będzie większa uwaga. Wiedza postępuje, bardzo szybko u stanowiących prawo, co już widać w wskaźniku EPktóry od 2014-01-01 nie może być większy niż 120 kWh/m2 4 litrowy dom na czystym prądzie się już nie łapie na ten wskaźnik.Ba teraz przy przebudowie, rozbudowie, czy nadbudowie, trzeba spełnić nowe warunki techniczne w tym względzie. Tylko czekać kiedy obmyślą plan zakazu niskiej emisji węglem.. czysty prąd już padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.05.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) Czytałem tu na FM,jak koleś oddał dom-wykonany z pasją.Teraz znów mieszka w bloku.Nie napisał ,że zjadło go ogrzewanie.Stracił pracę,pomiędzy wierszami wspomniał,że wtedy każde źródło ciepła jest tańsze od prądu.... I znowu idiotyzmy wypisujesz. Wiesz ile kosztuje mieszkanie w bloku,mieszkanie 52m2 ? Czynsz 496zl*12 miesięcy=5952zł w tym 2500zł za c.o+ do tego media: Gaz na gotowanie i cwu 200zł co drugi miesiąc=200zł*6=1200zł Prąd na oswietlenie 200zł co drugi miesiąc=200zł*6=1200zł Roczne utrzymanie rodziny 3 os i mieszkania 52m2 w bloku to w sumie ok.8500zł czyli 700zł miesięcznie trzeba przeznaczyć na to mieszkanie. Aktualnie na mieszkanie w domu przeznaczam zdecydowanie mniej miesiecznie. A wiesz ile kosztuje 4000kWh na ogrzanie domu ok.120m2 ? 1200zł,prądem... Po raz któryś matematyka się kłania Edytowane 25 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Ale nigdzie nie powiedziałem że źródłem ciepła jedynym słusznym jest PC.jednym z wielu, mnie w cale nie wadzi RS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) Wiem doskonale o tym, stąd forsuje pomysł którego wymagało zastosowanie np u moich rodziców. Stopniowo da się wykonać izolację, pierwsze od newralgicznych punktów, to coś jak lokata oszczędnościowa. Tak aby budżet nie pękł. . Kiedy pracowałem w IRL (w czasach kiedy w TESCO, spotkała Nas pani pracująca w ambasadzie,nie słysząca jeszcze mowy polskiej za każdym winklem na budowie) -bodajże na Malahide ,wykonywaliśmy ocieplenie firmy ST....na budynku mieszkalnym.Na listwach z PCV,bez klejenia styro do ściany. Ajrisze (Irlandczycy),pukali się w głowę,WTF ? Drugi budynek,hotel w dzielnicy Dublina -Talaght -blisko osiedli travelersów-to samo. Nie mam mnie tam,już od 10 chyba lat,ale pozostali znajomi.Temat ociepleń,jest tam ciągle w powijakach.Ogrzewa się olejem opałowym,energią el.-znacznie rzadziej gazem.Nie wydobywają węgla,nie wiem czy gaz i ropę.Wiem jedno.W wielkiej ilościach to sprowadzają (jako państwo)-i muszą to dobrze sprzedać.Mają gdzieś,czy jest to drogo,czy tanio.Nikomu -po dziś dzień,nie zależy tam na domach pasywnych.Jeszcze nie.Gospodarka jest "głodna"-musi się nażreć,tym bardziej ,że wpadł w międzyczasie "pan kryzys"-wiec komu zależy na oszczędzaniu tego co rząd zakupił ,czasem w nadmiarze..Tam ,nie robi się tego co tutaj,nie obniża się stopy życiowej-aby przetrwać kryzys.Inna mentalność,inna rzeczywistość. Kreowanie nadal w Polsce,idei wciąż bardzo drogiej drogi do "domów pasywnych via firmy wykonawcze"-jest utopią.Wszystko można sprowadzić do-ogrzewajmy się gazem,wszak go nie mamy.Ogrzewajmy się olejem opałowym-wszak go nie mamy.Tylko broń Boże,nie węglem-bo mamy go aż nad to.Zamknąć elektrownie ,założyć solary i wiatraki. Edytowane 25 Maja 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Tylko że, dom pasywny nie oznacza wcale domu drogiego, bo tu jest tylko spełnienie pewnych założeń.To nie jest technologia pasywna. To jest, dziś skoszę 2 ary działki.. wyznaczam sobie taki standard.Klimat IRL jest ciut inny niż u nas. Nie chodzi o oszczędzanie, tylko o komfort, bez względny komfort mieszkania.Nie ma mnożenia kontrastów termicznych, ściany są ciepłe wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.05.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie ma mnożenia kontrastów termicznych, ściany są ciepłe wewnątrz. Tylko w jednym przypadku,robiliśmy konstrukcję "szkieletową" ścian z ocynkowanych profili (jak pamiętam 25cm) do reszty konstrukcji z betonu,która była wypełniana wełną.Na taka konstrukcję-szkielet - kręciliśmy z zewnątrz płyty wiórowo-cementowe,na to styro frezowany ,jak pamiętam 40x40 na listwach PCV kręconych do płyt elewacyjnych. W pozostałych przypadkach,listwy PCV do styro,kręcone było do ścian z betonu- i tak układane ocieplenie ściany.Do 2m wys.ściany,szła zbrojona włóknem metalowym siatka na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts