AdrianRumia 21.05.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam, podłoga zaolejowana wczoraj. Do dzisiaj nic się nie zmieniło. to znaczy- na całości praktycznie utworzony błyszczący film, suchy praktycznie, tylko nieliczne miejsca matowe. Wykonawca twierdzi że zebrał nadmiar oleju i przepolerował. Proszę o poradę- błąd czy to się wchłonie i wyrówna? Przesyłam zdjęcie. Mam nadzieję że pomoże. Proszę o poradę. Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 21.05.2015 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Nikt nic nie podpowie? Proszę o jakieś rady bo nie wiem czy gonić wykonawcę do poprawek. Praca jeszcze nierozliczona więc to ostatni dzwonek, żeby udało się to bezboleśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 21.05.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Chodzi o to że podłoga na całości nie jest równomiernie matowa lub błyszczaca?? że są miejsca świecące a inne są jałowe?? Zdjęcie dużo nie pokazuje , jaki olej był użyty ?? i jak był nakładany? ( ręcznie czy polerka a jeśli polerka to jakimi padami ) Zazwyczaj takie sytuacje tworzą się podczas złego aplikowania oleju ( nierównomiernego) lub złego szlifu ( drewno różnie szlifowane różnie pije olej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 21.05.2015 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Dzięki za zainteresowanie. podłoga tak jak piszesz, jest niejednolita- miejsca błyszczące i matowe. Deska klejona berg&berg, wstępnie zaolejowana, potem przeszlifowana i zaolejowana olejem Woca masteters professional dwukrotnie. Wykonawca ponoć zebrał nadmiar oleju i wypolerował maszynowo. Ale tego nie mogę sprawdzić- byłem wtedy w pracy. tak samo z techniką nakładania. Potem pozamykał okna bo padało wczoraj i kazał nie wchodzić, wietrzę dopiero od dzisiaj rano. Jak wrócę z pracy zobaczę czy wietrzenie pomogło ale obawiam się, ze nie. Po pierwszym olejowaniu był podobny efekt, ale miał według wykonawcy wyrównać się, ale jakoś się nie udało. podejrzewam, że trzeba będzie jeszcze raz olejować. Pytanie czy szlifować raz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 21.05.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Dzięki za zainteresowanie. podłoga tak jak piszesz, jest niejednolita- miejsca błyszczące i matowe. Deska klejona berg&berg, wstępnie zaolejowana, potem przeszlifowana i zaolejowana olejem Woca masteters professional dwukrotnie. Wykonawca ponoć zebrał nadmiar oleju i wypolerował maszynowo. Ale tego nie mogę sprawdzić- byłem wtedy w pracy. tak samo z techniką nakładania. Potem pozamykał okna bo padało wczoraj i kazał nie wchodzić, wietrzę dopiero od dzisiaj rano. Jak wrócę z pracy zobaczę czy wietrzenie pomogło ale obawiam się, ze nie. Po pierwszym olejowaniu był podobny efekt, ale miał według wykonawcy wyrównać się, ale jakoś się nie udało. podejrzewam, że trzeba będzie jeszcze raz olejować. Pytanie czy szlifować raz jeszcze? Dawniej robiliśmy olejami LIOS maximusa i gdy został nadmiar oleju w jakimś miejscu to powstawały właśnie takie błyszczące placki ( nierównomierne nakładanie). Aktualnie pracujemy tylko na osmo i już takie przygody się nie przytrafiają . Co do twojej sytuacji to zapewne musisz wezwać parkieciarza żeby to poprawił jeśli nadal nic się nie zmieniło - o cyklinowanie ponowne się nie obawiaj, zapewne wystarczy przepolerować dokładniej i wszystko się zrówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 21.05.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam, podłoga zaolejowana wczoraj. Do dzisiaj nic się nie zmieniło. to znaczy- na całości praktycznie utworzony błyszczący film, suchy praktycznie, tylko nieliczne miejsca matowe. Wykonawca twierdzi że zebrał nadmiar oleju i przepolerował. Proszę o poradę- błąd czy to się wchłonie i wyrówna? Przesyłam zdjęcie. Mam nadzieję że pomoże. Proszę o poradę. Adrian Witam Zebranie nadmiaru oleju, wypolerowanie " na połysk lub mattowo, i jednolicie" to normalna sprawa dla Parkieciarza, my równiez układamy deski firmy Berg&Berg, i inne gotowe "warstwówki" do zaolejowania. ..."potem przeszlifowana i zaolejowana " - w trakcie szlifowania "POLEROWANIA" można popełnić kilka błędów, które zostaną uwidocznione po aplikacji oleju, tutaj prawdopodobnie Parkieciarz coś przeoczył lub, nie dopilnował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 21.05.2015 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wydaje mi się, że doszedłem do istoty problemu. Te matowe miejsca były jakby niewystarczająco zaolejowane. Po nasączeniu ich olejem przy pomocy szmatki bawełnianej i przetarciu na sucho wydaje mi się, że problem zniknął. Odcień się wyrównał i matowe miejsca zniknęły. Powstała w miarę jednolita lekko połyskliwa powierzchnia. Mam nadzieję, że zrobiłem dobrze, bo wykonawca twierdzi, że samo by się dotarło, jakby olej całkiem wysechł. Co o tym sądzicie? Ps. ładne te deski ze zdjęcia, u mnie jest dużo większy format, 2400x200 jednolamelowe. Tyle, że jest to deska pozaklasowa, więc może to też dodatkowo utrudniło pracę. Edytowane 21 Maja 2015 przez AdrianRumia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.05.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Ech..nawet rownomierny szlif..nie chroni od nierównomiernego "picia" przez elementy drewniane jakiegokowliek oleju. Wynika to z niejodnolitej budowy komorek drewna..samo by sie ujednolicło w trakcie uzytkowania po kilku myciach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.05.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dzięki za zainteresowanie. podłoga tak jak piszesz, jest niejednolita- miejsca błyszczące i matowe. Deska klejona berg&berg, wstępnie zaolejowana, potem przeszlifowana i zaolejowana olejem Woca masteters professional dwukrotnie. Wykonawca ponoć zebrał nadmiar oleju i wypolerował maszynowo. Ale tego nie mogę sprawdzić- byłem wtedy w pracy. tak samo z techniką nakładania. Potem pozamykał okna bo padało wczoraj i kazał nie wchodzić, wietrzę dopiero od dzisiaj rano. Jak wrócę z pracy zobaczę czy wietrzenie pomogło ale obawiam się, ze nie. Po pierwszym olejowaniu był podobny efekt, ale miał według wykonawcy wyrównać się, ale jakoś się nie udało. podejrzewam, że trzeba będzie jeszcze raz olejować. Pytanie czy szlifować raz jeszcze? Deska wstępnie zaolejowana olejo-woskiem i poddany utwardzaniu UV. Parkieciarz "zmatowił" warstwę fabrycznego oleju nierównomiernie i nałożył także olejo-wosk. Nadmiar usunął i powtórzył zabieg. Niestety olejo-woski pozostawiają lekki satynowy połysk. Czy deski po ułożeniu, a przed dodatkowym nakładaniem oleju, tez miały nierównomiernie rozłożony połysk? Wątpię. Nanoszenie dodatkowych warstw lakieru czy olejo-wosku na "gotowe" wyroby wymaga wiedzy i doświadczenia. najlepiej tego nie róbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts