Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont posadzki w piwnicy

Krychlis

Recommended Posts

Witam,

Będę remontował / wymieniał posadzkę w starej piwnicy. W tej chwili jest tam tylko stara posadzka o gr. ok. 4 cm, a pod nią już tylko rodzimy grunt.

Mam dwie koncepcje jedna tańsza (ale nie wiem, czy kompletna), druga droższa:

1) tańsza: skuwam starą posadzką, wyrównuję po prostu szpadlem rodzimy grunt w miejscach, gdzie jest to konieczne, na to daję warstwę folii budowlanej 0,3 mm, na to kładę styropian (w warstwach 2 x 5 cm), na styropian jeszcze jedną warstwę folii budowlanej i na to daję wylewkę zbrojoną siatką ok. 5-6 cm. Moja wątpliwość: czy mogę w tym przypadku pominąć chudy beton i od razu na rodzimy grunt układać styropian, czy ten chudy beton byłby koniecznością?

2) droższa: skuwam starą posadzkę, wyrównuję szpadlem rodzimy grunt w miejscach, gdzie jest to konieczne i na to daję keramzyt w workach. Na keramzyt dwie warstwy folii budowlanej i na koniec posadzka.

Pierwsza wersja jest duża tańsza (przy założeniu, że jednak nie muszę dawać chudego betonu): styropian wyjdzie mnie ok. 20,00 zł/m2, a keramzyt niestety ok. 60,00 zł/m2.

Jeśli nie byłoby konieczne dawanie tego chudziaka, to chyba zdecydowałbym się na styropian, ale jeśli musiałbym dawać jednak chudziaka, to ze względu na szybki termin realizacji może decydowałbym się na keramzyt w workach.

Ktoś może podzielić się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie jw.?! Z góry dziękuję i pozdrawiam

Pytanie podstawowe - cel remontu "posadzki" ? /czyli jakie ma być przeznaczenie piwnicy ?

Witam,

Docelowo planuję, że piwnica ma być ocieplona i ogrzewana, na posadzce pewnie będą kafelki. Jedno z pomieszczeń w piwnicy przeznaczę na kotłownię, ale może np. w kolejnym będę chciał zrobić jakieś takie pomieszczenie z mini siłownią, itp.

Aha. Celowości działań nie będę kwestionował, kto bogatemu zabroni.

Czyli tak, po kolei:

1. Najważniejsze chyba zachowanie wysokości pomieszczeń - raczej bym nie obniżał, chyba że jest np 3 metry.

Na to trzeba zwracać uwagę przy wszelkim planowaniu

2. Kontrolne rozbicie kawałka posadzki przy ścianie i mały wykop i ustalenie głębokości stopy fundamentu. Czyli czy

ta stopa jest może niżej niż obecna "wylewka". Czy istnieje jakaś izolacja na poziomie pod ścianą fundamentową. Czy gdzieś tam nie "sika woda".

Po tych pomiarach zaplanować posadzkę na gruncie wedle ustalonego sztuką wzoru, nic się nie da oszukać:

http://budownictwopolskie.pl/sites/default/files/imagecache/900x670_full_screen/artykul/ochrona_scian_4_1_1.png

To taki ideał, w wykonawstwie trzeba czasem pokombinować żonglując tak by główną stałą była wysokość pomieszczeń założona...

Czyli np obniżając warstwy w głąb jeśli jest to możliwe... (chodzi o niewkopywanie się

poniżej stopy fundamentu).

Aha rysunek z sieci, jakiś taki znalazłem, nie chodzi w nim o ten "drenaż" absolutnie

tylko o warstwy posadzki na gruncie.

Edytowane przez beton44