Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie złącza kablowego - czy Tauron chce na mnie zarobić?

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam problem z energetyką i chciałem skonsultować z Wami możliwe rozwiązania.

Rok temu kupiłem połówkę bliźniaka (budynek z lat 70) i okazało się, że aktualne złącze kablowe jest zlokalizowane za konstrukcją schodów wejściowych (zdjęcie poniżej) co koliduję z ich przebudową, gdyż w tym miejscu chciałbym postawić wiatrołap (zwłaszcza że zlikwidowałem go w domu).

zal2-lokalizacjazlacza.jpg

I tutaj zaczynają się schody...

Zawnioskowałem do Taurona o przesunięcie złącza kablowego na sąsiednią ścianę budynku (wydaje mi się, że to najtańsze rozwiązanie), ale otrzymałem odpowiedź że takiej możliwości nie ma i złącze kablowe powinno być zlokalizowane na granicy działki pomiędzy moją połówką domu a połówką sąsiada. Koszt takiej operacji to jakieś 6 tyś zł :))))))))))

Nie ukrywam, że te 6 tyś zł to wolałbym wydać na budowę wiatrołapu :).

Jak Wam się wydaje - czy jest jakaś szansa na walkę z Tauronem w tym temacie? Czy złącze kablowe musi być zlokalizowane w granicy działki? Czy nie jest przypadkiem tak że chcą po prostu na mnie zarobić?

Z góry dzięki za opinię!

PS. Dodam że licznik jest zlokalizowany aktualnie nad złączem kablowym, ale akurat jego przeniesienie nie powinno stanowić żadnego większego problemu.

Jak Wam się wydaje - czy jest jakaś szansa na walkę z Tauronem w tym temacie?

A to Tauron chce budować wiatrołap czy Ty? Więc dlaczego Tauron ma to finansować? Twoje widzimisię - więc za Twoje pieniądze.

Tauron i tak tanio wycenił. Nie zarobi na tym ani złotówki.

Lokalizacja w granicy działki jest podyktowana tym, aby w przyszłości uniknąć problemów z własnością, dostępem etc.

Jak już chcesz wyrzucić ZK z tej lokalizacji, to faktycznie najlepiej tam, gdzie nie będzie nikomu przeszkadzało.