Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wkład z PW do 5000zł w celu całosezonowego palenia?

hadriel

Recommended Posts

Witam,

Od jakiegoś czasu poszukuję wkładu kominkowego do swojego mieszkania i nie mogę się zdecydować na konkretny model i moc. Po przejrzeniu masy informacji w internecie i odwiedzeniu dealerów kominkowych w okolicy, nadal mam problem z wyborem konkretnego wkładu.

Opiszę na początku mieszkanie i to - czego oczekuję od wkładu.

Mieszkanie znajduje się na piętrze domu jednorodzinnego (parter - piwnica, I-piętro - rodzice, II-piętro - moje mieszkanie). Budownictwo z końcówki lat 90. Dom ocieplony, styropian 8cm, ściany zewnętrzne - 40-45cm). Mieszkanie ma 120m2 powierzchni i wysokość to 2,7m. Strych i dach "nieocieplony".

Na I -piętrze u rodziców od kilku lat pali się starym "śmieciuchem" z zębca. Po kilkuletnim paleniu w tym piecu mogę stwierdzić że moc zawsze była zadowalająca.

Na II-piętrze zrobiona została osobna instalacja C.O. z obiegiem otwartym dla samego kominka i obiegiem zamkniętym (z rozdzielaczem) dla piecyka gazowego z 5 grzejnikami i 25m2 ogrzewania podłogowego. Kominek będzie stał w przedpokoju który ma 25m2 powierzchni. Dolot zostanie doprowadzony z zewnątrz (dołem lub górą).

Pomiędzy I a II pietrem jest 5cm styropianu.

Odnośnie wymagań do wkładu, chciałbym na pewno żeby miał dobrą sprawność i posiadał płaszcz wodny. W pozostałych kwestiach zdaję się na opinie osób doradzających.

Przede wszystkim, chciałbym, żeby mieszkanie nie było kominkiem przegrzewane oraz niedogrzewane. Zdaję sobie sprawę z tego, że pomieszczenie gdzie będzie stał kominek będzie mocno ogrzane, ale mam tu bardziej na myśli moc samego płaszcza. Chciałbym, żeby paleniska nie trzeba było "przyduszać" żeby móc komfortowo mieszkać, ale również nie musieć po roku zmieniać wkładu ze względu na zbyt małą moc. Uważam, że komfortową temperaturą do mieszkania jest 19-22 st. Wkład będzie służył jako główne źródło ogrzewania C.O. przez ok. 90% sezonu.

Na dzień dzisiejszy biorę pod uwagę 3 wkłady:

Lazar Westa (~5200 zł, trochę mniejsza sprawność)

Romotop 6.6.2 TV (~5000zł)

Kratki Nadia 10 (~4000zł)

Westa i Romotop są mocniejszymi wkładami, Nadia jest mocno polecana przez dealerów jako na prawdę solidny i warty swojej ceny wkład, ale nieco słabszy.

Faktycznie, cenę kratki zaokrągliłem o 100zł w górę, ale dwóch pozostałych podałem najniższe ceny jakie dostałem u siebie w okolicach, więc są właściwe +/- 100zł. Najważniejsze jest to że kratki są dużo tańsze a Westa trochę droższa od Romotopa.

Pomiędzy I a II piętrem jest 5cm styropianu. Pomiędzy strychem a II piętrem jest ok. 3cm wiórów (chyba suprema) i ok. 2-3 cm wylewki - jest to stara, popękana miejscami wylewka zrobiona podejrzewam "na szybko" podczas budowy.

Piecyk gazowy jest zainstalowany (nowy Junkers Euroline - stał w piwnicy jakieś 3 lata więc użyłem na piętrze) jako opcja awaryjna gdyby coś było nie tak, ale nie mam w planach z niego korzystać. Tak na prawdę wyjdzie to w praniu, możliwe że czasem zostanie użyty przy ciepłych dniach do dogrzania lub w sytuacji kiedy po prostu nie będę miał możliwości z jakichś powodów rozpalić w kominku.

Faktycznie, cenę kratki zaokrągliłem o 100zł w górę, ale dwóch pozostałych podałem najniższe ceny jakie dostałem u siebie w okolicach, więc są właściwe +/- 100zł. Najważniejsze jest to że kratki są dużo tańsze a Westa trochę droższa od Romotopa.

Pomiędzy I a II piętrem jest 5cm styropianu. Pomiędzy strychem a II piętrem jest ok. 3cm wiórów (chyba suprema) i ok. 2-3 cm wylewki - jest to stara, popękana miejscami wylewka zrobiona podejrzewam "na szybko" podczas budowy.

Piecyk gazowy jest zainstalowany (nowy Junkers Euroline - stał w piwnicy jakieś 3 lata więc użyłem na piętrze) jako opcja awaryjna gdyby coś było nie tak, ale nie mam w planach z niego korzystać. Tak na prawdę wyjdzie to w praniu, możliwe że czasem zostanie użyty przy ciepłych dniach do dogrzania lub w sytuacji kiedy po prostu nie będę miał możliwości z jakichś powodów rozpalić w kominku.

po pierwsze musisz ocieplić strop inaczej kazde ciepło ci ucieknie.

co z tego , że zainstalujesz mocny piec jeśli w dwie zimy spalisz jego równowartość.

ocieplenie nie musi być wcale drogie, jesli na strychu nie masz graciarni, po prostu możesz położyć wełnę, nawet ta o słabych parametrach diametralnie zmieni sytuację.

koszt takiej "średniej" wełny przy grubości 30 cm da koszt ok 3500,-

wtedy proponuję zainstalowanie tego mniejszego wkładu o wysokiej sprawności, spalisz w nim niewiele drzewa, a gdyby przyszły mrozy -25 stopni podgrzejesz się minimalnie nienajgorszym gazowcem który posiadasz.

w sumie dni supermroźnych już pomijając nawet ostatnią zimę, nie ma więcej niż 20-30 w sezonie, a w pozostałą część roku nie będziesz dusił kotła na minimum i gotował go na zmianę, co jak sam wiesz nie jest zbyt dobre. no chyba, że planujesz duży bufor, ale na drugim piętrze to chyba srednio logiczne.

to jest moje zdanie, nie poparte żadnym privem z ofertą, których niemało już pewnie dostałeś ;)