Zdun Darek B 24.05.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 g.... prawda znam wkład 3-szybowy który miał standardowo fi 250mm na wylocie, po "drobnych" zmianach konstrukcyjnych (w sumie to zmieniono kształt szamotu-carconu wewnątrz paleniska) zmieniono wylot spalin na fi 200. Po "drobnych zmianach " powiadasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 24.05.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Po "drobnych zmianach " powiadasz ... pomijając względy estetyczne zmieniła się jedynie średnica wylotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.05.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 pomijając względy estetyczne zmieniła się jedynie średnica wylotu O średnicy wylotu spalin ogólnie pisząc, decyduje wielkość paleniska i również jego konstrukcja. Wkłady mierne mają duże średnice. No a jaką średnicę rury stalowej (podłączeniowej) proponujesz do komina systemowego fi 180 mm? Zaczynają się jakoweś przepychanki i nowe mody... Darek napisał prawidłowo i jak mi się wydaje najprościej i zrozumiale. Można oczywiście iść w kierunku innej metody podłączenia, czyli na trójnik. Jednak to wymaga jakiegoś minimalnego doświadczenia i pomyślunku. Chodzi o zachowanie dylatacji i uszczelnienia rury stalowej z dwóch stron. Jednak zawsze jest zasada, spaliny zimniejsze mają mniejszą objętość do tych samych ilości spalin bardziej gorących. No i też pokrótce, ilość powietrza (nadmiar) towarzysząca spalinom odgrywa rolę... Wkłady kominkowe spalające z nadmiarem powietrza, odprowadzanym do komina - to kicha realnie mało sprawna. Oczywiście w trakcie badań, sprawność i zawartość w spalinach mogą wyjść OK, bo rozrzedzone. Jednak to "pod publiczkę" tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 24.05.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie lepiej zostawic to drewno aż wyschnie, a palić brykietem? Fotka pochodzi z lutego 2014, drewno miałem z porządkowania działki z czerwca 2013, a paliłem w kominku dla wprawy i frajdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 21.06.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 MOC 11 KW i wylot czopucha fi 200 - przecież to jakaś paranoja i kompromitacja wkładu kominkowego... 11 KW to wylot czopucha ok. 150 mm. Ogólnie rzecz biorąc jeżeli wkład ma prawdziwą wysoką sprawność, nie puszcza do komina większych temperatur, niż wymagane są do prawidłowej pracy komina.... Chłodniejsze spaliny mają mniejszą objętość.... Dokładnie....będę miał bardzo ciepły dom.....wiedziałem, że będę szukał kominka o małej mocy.....został wymurowany komin systemowy Zapel 180....teraz przyszedł czas na zakup wkładu.....chcę kupić wkład powietrzny Lechma Green 8,5kW.....SZOK wylot ma aż 200mm Może być redukcja??? Czy szukać coś na fi180??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.06.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Witam.Jak najbardziej może być.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm00q 16.09.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Witam.Co myślicie o wkładzie kominkowym MBO 15 prawy BS ( https://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-mbo-15-prawy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa_mbopbs ). Przymierzam się do zakupu tego typu wkładu (szyby łączone bez szprosa) i szukam optymalnego rozwiązania do domu o pow. użytkowej 110m. Na razie opieram się na podstawowych parametrach, a ten wkład ma dość wysoką sprawność ok. 83%. Nadmieniam, że kominek będzie wykorzystywany sporadycznie jako alternatywne źródło ciepła najczęściej w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salon Kratki.pl 16.09.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Dzień dobry Państwu.MBO to sporo za duży wkład do Twojego domku.Maksymalnie MBZ ... optymalnie radziłbym MBM, czyli najmniejszy z całej serii.Pozdrawiamy i zapraszamy. Edytowane 16 Września 2015 przez Salon Kratki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Zawsze słyszałem, że wkład to ostatnia rzecz jaką należy wybrać w kominku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salon Kratki.pl 16.09.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Dzień dobry Państwu.Oczywiście ... ale z góry już można założyć parę spraw oczywistych ... np. to że palenisko o ogromnym przeszkleniu i mocy deklarowanej przez producenta dochodzącej do 19 kW, będzie sporo za duże do małego domku mającego 110 m2, gdzie salon, w którym ów wkład stanie, nie będzie miał więcej niż 20-25 m2 ...Nieprawdaż ... ?Pozdrawiamy i zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Dzień dobry Państwu Prawdaż...Czyli gadałeś po próżnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm00q 17.09.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Rozumiem, że mowa jest o tym wkładzie: https://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-mbm-10-prawy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa_mbmpbs Tak, niewtajemniczeni patrzą na parametry wkładu, a później zastanawiają się jak dopasować resztę. Ja na razie komin mam z wejściem na wkład 200mm, dokładnie tyle co średnica czopucha w tym wkładzie. Nie wiem czy to dobrze, ale matematycznie się zgadza Mam 960mm miejsca po długości na wkład, stad mam jeszcze jedno pytanie, czy można zamontować ten wkład robiąc ok 200 mm odstępu między kominem, a wkładem, tak, żeby pozostawić miejsce na drewno w pionie, ew. akcesoria kominkowe? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.09.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Raczej akcesoria...drewno jest łatwopalne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.09.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Witam.Mając 96 cm nie ma szans żeby zmieścić nawet przy tym najmniejszym wkładzie (MBM) w zabudowie słupek / wnękę na drewno.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts