Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna stodoła - dziennik budowy.

Recommended Posts

Cześć.

Wahałem się czy zakładać dziennik budowy bo nie wiedziałem czy będzie czas by regularnie pisać ale zebrałem się do kupy i startujemy :)

Rys historyczny:

Działka kupiona w kwietniu 2009 roku, pow 1569m2 , w granicy działki słup energetyczny, woda brak, kanalizacja brak.

Po pięciu latach oglądania projektów stanęło, że projekt będzie indywidualny - parterowa stodoła :)

Projekt rodził się od kwietnia 2014 do lutego 2015 roku - strasznie się to ciągnęło a ekipa od płyty fundamentowej już była umówiona w październiku 2014r.

Termin rozpoczęcia budowy to kwiecień 2015 :)

O sprawach związanych z załatwieniem Pozwolenia Na Budowę nie będę się rozpisywał bo nie chce się denerwować ale napiszę, że w ostatniej chwili musiałem załatwić na szybkensa archeologa, który musiał być przy pracach ziemnych. Jeśli się zastanawiacie dlaczego archeolog????

Bo TAK !!!

Wrzucę parę fotek od początku do stanu obecnego.

Miłego oglądania i zapraszam do komentowania w tym samym wątku.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od strony północnej prawie skończona

IMG_3797.JPG

od strony południowej zaczęta pierwsza warstwa

IMG_3799.jpg

Cała sobotę rozkręcałem szalunki z wieńca, niestety nie zdążyłem do końca poukładać bo zaczęło lać i plery mnie już napierniczały. Człowiek cały dzień schylony z wkrętarką i ciężkie dziadostwo trzabyło na stertę układać.

IMG_3798.jpg

Dach 300m2

Napiszę więcej o tych wiązarach.

Ekipa przyjechała o 7 rano, dźwig też. Dwie godziny kombinowali żeby wjechać w uliczkę ale nie dali rady, było zawąsko. Finał był taki, że dźwigowy ustawił dźwig na placu budowy i pojechał do domu. Ekipa 6 osób cały dzień wpierw zrzuciła z przyczepy wiązary potem transport ręczny około 200m na plac. 19 sztuk samych wiązarów ( waga wiązara 200kg ) i sporo innych wielkich elementów. Drugiego dnia dopiero zaczęli montaż i też cały dzień to składali.

Miałem nie pisać o $ ale wyszło to razem 24,5kpln, chyba atrakcyjna cena biorąc pod uwagę wielkość dachu. Cenę szlifowałem ze 3 miesiące, byłem w fabryce widziałem hale maszyn, jak ludzie pracują i jakie drewno mają - drewno sprowadzane ze Szwecji, specem nie jestem ale dobrze wyglądało.

Oczywiście nie obyło się bez babola. W projekcie konstrukcji pomiędzy pierwszym a drugim wiązarem jest dodatkowe stężenie przeciwwiatrowe w górnym pasie, w projekcie montażowym chłopaki mieli też stężenie dolnego pasa ( w projekcie konstrukcji tego nie ma ), który miał służyć tylko do montażu. Stężenie dolnego pasa składa się z dwóch kawałków i ten jeden mieli usunąć bo tam maja być schody na poddasze.

Poniżej jest foto.

IMG_3781.JPG

Edytowane przez bob_budownik