Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna stodoła - dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie rozważałem fasadowych nawet nie wiem jakie to są:)

WM, OP i Reku wykonuje jedna firma obliczali, wyliczali i ma być dobrze i że będzie Pan zadowolony :) ale tak na serio to jedna z lepszych firm, która oferuję PC z bezpośrednim parowaniem, sporo o tym czytałem zanim wystartowałem z budową i narazie wszystko od strony tej firmy wygląda wzorowo i cena też nie zabija.

...ale jak to bywa w życiu, wszystko okaże się po pierwszej zimie:) i po kilku miesiącach mieszkania.

Projektant wnętrz cały dom oprócz garażu i poddasza.

W przyszłym tygodniu mają wystartować prace nad elewacją i sufity.

Napewno wznowie wpisy w DB.

Pozdrawiam, trzymajcie kciuki.

• 4 weeks później...

Cześć.

Nie pisałem długo bo miałem piekielny czas na budowie w sensie szarpaniny......

Ekipa od elewacji na termin wogóle się nie stawiła i nie odbierała telefonów a potem w sumie oddzwonili ale jakieś ściemy to powiedziałem dowidzenia.

W tzw międzyczasie zawitał sam ON, znacie go?

roger tnie.jpg

Facet wziął swój nóż i w kilka minut wyciął mi "okno" z łazienki do pomieszczenia gospodarczego gdzie będzie pralka, zobaczcie:

roger dwie minuty pozniej.jpg

...od strony łazienki będzie obrazek czy coś w ten deseń a od strony pom gos będzie z blachy nierdzewnej taki rękaw do kosza na pranie.

poniżej pewien etap prac sufitu GipsKartonITD

wełna.jpg

sufit izolacja.jpg

Wg mnie jest specem, ma dobre narzędzia, chęci i nie objeżdża po bandzie i ma oko na wszystko co jest związane z izolacją i nie tylko.

Pierwszy prawie sufit:

pierwszy sufit.jpg

W następnym poście napisze i pokaże Wam na jakich specjalistów od docieplenia trafiłem....

...a tak bardzo zależało mi aby ekipa od docieplenia elewacji i docieplenia miedzy parterem i poddaszem pracowały razem, w sensie współpracowały....

Edytowane przez bob_budownik

Cała budowa przebiegała bez większych problemów na elewacji się zatrzymałem...

ekpia elektryków poleciła mi na szybko zawodników od docieplenia, kilka lat temu budowali jednemu z nich dom i pobliskim sąsiadom roili docieplenie...jeżeli zrobili tak jak u mnie chcieli to zrobić to jest mi ich głęboko żal...

zobaczcie sami, dodam tylko że styropian był mój a owej ekipy miała być cała reszta, wrzucę tu foty ale nie wiem od czego zacząć, zacznę jakoś delikatnie :D

probne rwanie plyty.jpg

to jest próbne rwanie płyty, widać ile jest kleju

placek jeszcze jest.jpg

ponizej widac że jeden placak odpadł, sam, nikt go nie dłubał

placek odpaniety.jpg

W pierwszy dzień tej akcji gipskartonitd zwrócił uwagę, że tu kilka spraw jest niedokońca zgodna z systemem to usłyszałem od zachwianego gościa po mocnym wczorajszym, że "co tu jest źle???jak sie coś nie podoba to zaraz zwijam manele i spierd....m bo mam dużo innej roboty...

i tu był mój błąd bo miałem pokazać drogę ucieczki....

i od poniedziałku do środy opędzlowali całe tłuste metry a tam gdzie nie chciało sie ładnie dociąć nawrzucali śmieci i popsikali pianką.....masakra

poniżej widać ile kleju zużyli, system przewiduje klejenie obwodowe i conajmniej 40% powierzchni pokrytej klejem

40% pokrycie klejem.jpg

Policzyłem śmieci, które zostawili a pośród nich worki po kleju, zużyli 25 worków kleju na 260m2

gdzie norma przewiduje conajmniej 40 worków na 200m2

certyfikaty klejenie do  styr do wiązara.jpg

a sporo kleju poszło na to co powyżej.

Trzymajcie się za brzuchy bo pękniecie ze śmiechu, zaraz zapodam to co najlepsze:)

probne rwanie plyty.jpg

placek jeszcze jest.jpg

placek odpaniety.jpg

40% pokrycie klejem.jpg

certyfikaty klejenie do  styr do wiązara.jpg

Jak zadałem wiele pytań mailem o to co i jak to otrzymałem odpowiedź, że" my nie robimy na bublach za dwa złote i mamy certyfikaty"

o Boże jaki ja byłem głupi i łatwowierny....

przechodzimy do sedna lookajcie na certyfikaty:

naroze 1.jpg

naroże dlaczego?.jpg

żaden z fachowców, którego zaprosiłem na budowę nie potrafił mi odpowiedzieć o co chodziło certyfikowanemu "fachofcowi" żeby tak osłabić ten róg..

a do czego chciał wbić kołek????

do czego ma byc wkr ten kolek.jpg

tutaj poniżej mamy certyfikowane ocieplenie szczytu sciany szczytowej:

izolacja szczytu sciany szczytowej.jpg

profeska.jpg

ręce mi opadły

naroze 1.jpg

naroże dlaczego?.jpg

Kolejna część majstesztyku tym razem nad HS przy tarasie i przypominam, że styropian był mój i nie powinni oszczędzać i wklejać odpadów;

wies tancy i spiewa.jpg

wies tanczy i spiewa1.jpg

tu jeszcze porcja przy okapie od strony wschodniej

certufikaty 2.jpg

certyfikaty.jpg

certyfikaty1.jpg

taaa powyżej SOM same certyfikaty i uprzedzam to nie są najgorsze certyfikaty :)

narazie na budowe nie moge jechac bo jak widze styropian to mam cofkę

po tych kilku dniach użerania się z "certyfikatami" wezwałem kierbuda, kierbud wstrzymał budowe i kazał "certyfikatom" pakowac graty i opuścić plac budowy.

Trzeba zrywać, cały styropan jakieś 65m3 do wy.....nia.

Marzyłem o tym etapie, żeby to dobrze zrobić bo jakosć tego etapu to będą rachunki za ogrzewanie do końca zycia a tu taki psikus.

i kołki do tego??? wieżowiec ocieplasz? :jawdrop:

masakryczna fuszerka :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

...no właśnie.

pls nie dojeżdżaj mnie:) , na nowym dociepleniu nie będzie ani jednego kołka

...wiesz chcieli na kleju zaoszczedzić ( bez obwodowego) na pare placków wielkości łyżki do zupy woleli kołków nawbijać bo by odpadło...

szkoda tego materiału i dodatkowej roboty.

Mam nadzieję, że niebawem wkleję coś optymistycznego.

Witam,

teraz przy profesjonaliźmie GKITD to jakakolwiek ekipa będzie zła ;)

Powiem Ci że masakra. Czemu nie chciałeś Ty kupić całego materiału a oni tylko robocizna? Przecież wiadomo że będą oszczędzać.

BTW ile chcieli za m2 ? Jeszcze jeśli mogę doradzić to weź ekipę i podpisz umowę, zapłać ten vat i przede wszystkim ugadaj się tak że po wszystkim robisz badanie termowizyjne i dopiero płacisz, jak bedzie lipa to mają poprawić. Gwarantuje Ci że będą wtedy tak robić żeby nie wracać do poprawek.

Witam,

teraz przy profesjonaliźmie GKITD to jakakolwiek ekipa będzie zła ;)

Powiem Ci że masakra. Czemu nie chciałeś Ty kupić całego materiału a oni tylko robocizna? Przecież wiadomo że będą oszczędzać.

BTW ile chcieli za m2 ? Jeszcze jeśli mogę doradzić to weź ekipę i podpisz umowę, zapłać ten vat i przede wszystkim ugadaj się tak że po wszystkim robisz badanie termowizyjne i dopiero płacisz, jak bedzie lipa to mają poprawić. Gwarantuje Ci że będą wtedy tak robić żeby nie wracać do poprawek.

Pierwsza ekipa załatwiła styropian jeszcze w zimę, zapłaciłem za niego i był mój.

Nie byli najtańsi, chcieli 90pln/m2.

Teraz będzie ekipa, która robi tylko i wyłącznie docieplenia.

GKITD będzie moim okiem na budowie.

• 2 weeks później...

:)

klejenie przy tarasie.jpg

klejenie przy oknach.jpg

klejenie przy 3 oknach.jpg

oglądało to wielu fachowców i mówili żeby całego nie zrywać ja jednak podjąłem decyzję zrywać wszystko.

...dopiero jak zobaczyli co jest pod spodem, stwierdzili: dobrze, że to zrywam...

są też pozytywy.

pomieszczenie techniczne/kotłownia prawie gotowe

kotłowia.jpg

kotłownia.jpg

...cieszy ten kawałek czystych prawie skończonych powierzchni

gipskartonITD układa pieczołowicie wełnę, robi sam, nie ma jakiegoś supertempa ale robi to naprawdę superdokładnie i pieczołowicie.

wełna1.jpg

wełna.jpg

na tym filmiku dopiero zobaczyłem jakie w kotłowni porobił wnęki na ledowe oświetlenie sufitowe w kotłowni... szczena mi opadła:

https://www.youtube.com/watch?v=084Vck0271s

za jakieś dwa tygodnie ekipa zacznie o nowa docieplenie, oczywiście inna ekipa :)