bob_budownik 27.05.2016 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Tutaj filmik, placki wogole nie trzymaly sie sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.05.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Z naszymi gminnymi daje się dogadać. Może dlatego, że wszyscy w najbliższych wsiach Góry Kalwarii się znają. Czasem są spowinowaceni, a czasem to najbliższa rodzina. Najczęściej spotykane nazwiska miejscowych, także najczęściej pojawiają się na stanowiskach w gminnych instytucjach.Rozejrzyj się po sąsiadach. Popytaj może tych, od których kupiliście działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.05.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Nie kupiliśmy działki Sąsiedzi mieszkają tam już od lat, a ostatni, który się budował, wodę robił przy okazji, jak gmina robiła jakieś wykopy. Tak że nawet nie zna nazwy firmy Prędzej czy później znajdziemy kogoś, kto nam to zrobi, póki co wodę na budowę mamy we własnym szambie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.05.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 A może zdecydujcie sie na studnię głębinową. U nas to jest 100 zł za metr wiercenia. Ale ja bym rozpytała po ludziach we wsi, poszłabym do sołtysa najpierw po radę. Ktoś musi wiedzieć jak sobie z tym tematem w tej okolicy poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.05.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Ta ekipa nie była najtańsza ale była z polecenia. PF juz Ci zrobił czy dopiero będzie robił? kołkowanie nie ale musi być klejenie obwodowe i placki. Ale jest polecenie i polecenie, jak mi poleca teść to może niekoniecznie, ale jak 3 osoby z forum co mają pojęcie o co chodzi to co innego. PF mam już zrobioną 12.2015, czytałem twoje posty i poza formą odpowiedzi Brinnkman ma rację moim zdaniem. Mnie nawet denerwowało to trzymanie się planów i projektów ( przesunięcie przepustów ). W dzienniku Sadysty widziałem jak trzeba robić ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 27.05.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 U nas 200 za metr.Popytaj jaka macie wode.100 za metr wiercenia to supercena.Ja mialem przekroczony mangan i zelazo.Stacja uzdatniania wody to koszt okolo 3kpln a wyposazenie studni okolo 4-5kplnWarto przemyslec bo wlasna woda to fajny temat i najlepiej jeszcze miec swoja oczyszczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.05.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Ja nie mam tego problemu. Sąsiad wiercił na 30 m i stąd wiem. My studnię zrobimy, ale tylko na użytek ogrodowy.Stację odwiertów i uzdatniania mamy 500 mb od domu. Woda z 6 odwiertów z głębokości od 30-90 m. Bardzo dobra, smaczna i nie twarda. A oczyszczalnię mamy i każdemu polecam. U nas gmina w tym roku zrobiła akcję. Można było zapisać się na projekt i budowę oczyszczalni przydomowej z 40% dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.05.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Nie pójdziemy w studnię, za duży koszt a woda niepewna. Sąsiedzi mają studnie głębokie na ponad 30 m a w czasie suszy prawie nie ma w nich wody. Wszyscy podłączeni są już do wodociągu gminnego. Niektórzy studnie zasypali, inni zostawili. W ziemi glina i działka mała, zostaje nam szczelne szambo i wodociąg. Ale dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.05.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Nie musisz oczyszczalni robić w ziemi. Można zrobić tzw. piaskową. W skrócie - sypiesz gorkę i układasz drenaż rozsączania na tej górce. Można to zrobić jako dodatek do szamba także. Jeśli jesteście zainteresowani to chętnie podpowiem i podrzucę linki. My mamy właśnie taką górkę, bo u nas glina i płytko (1,5 m) wody gruntowe. To oszczędność 50% w wydatkach na wodę w porównaniu z kanalizacją. W porównaniu z płaceniem za wywóz szamba sama policz. My wołamy szambiarzy raz na 2-3 lata do wyciągnięcia wszystkiego ze zbiorników (są 3) do zera i przepłukania drenażu. Koszt 250 zł. w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.05.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Pestko, w takim razie poproszę linki i informacje ale może u mnie w wątku, bo już tutaj mały off top robimy Bobie Budowniku, przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.05.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 U nas gmina w tym roku zrobiła akcję. Można było zapisać się na projekt i budowę oczyszczalni przydomowej z 40% dopłatą. To chyba nie wszędzie w gminie była ta akcja, u mnie podobno wysokie stany wód gruntowych i pozostało tylko szczelne szambo. A studnia nawet do ogrodu, przy cenie m3 wody 3,76 to kiepski interes, chyba że bardzo dużo się zużywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.05.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 OK, Mother PaRa, jak musisz podlać 2000m2 ogrodu, to żaden interes unikający płacenia za wodę nie jest zły Wkleję te linki do informacji także u Ciebie, bo widzę, ze niewiele wiesz na temat możliwości posiadania oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 28.05.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Bob a jaki klej stosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 29.05.2016 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Ceresit ZS, ale oni nawet kleju nie umieli wymieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 29.05.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Patrzę, patrzę iii patrzę i?! Bob wyrazy głębokiego współczucia i żalu nawet, łapy po prostu opadają. Znowy potwierdza się powiedzenie: chcesz mieć dobrze zrobione, zrób to sam. Ocieplenie oprócz szczelności budynku, jest jedną z najważniejszych etapów budowy domu (pomijam samą konstrukcję), tu nie ma kompromisów. Ociepla się dobrze lub w ogóle. Miałeś proste ściany, po co paprać się z klejem w workach? Pod styro masz później sporą czasami szczelinę, spierniczenie obwodowego klejenia powoduje później migrację powietrza pod ociepleniem. Nie wierzę, żeby cwaniakom chciałoby się porządnie uszczelnić okolice listwy startowej. Po przyklejeniu płyty pianką, odstęp pomiedzy nią, ą ścianą wynosi 2-3mm. Do tego można nakładać klej po obwodzie i sklejać płyty między sobą. Te placki trzeba usunąć, nie kombinuj z jakimś wyrównywaniem, grubszą warstwą kleju czy coś takiego. Rzeźbienie tylko pogarsza sytuację. Usunąć placki, zagruntować ściany (opryskiwacz, unigrunt i jazda) i ocieplić porządnie. Na pocieszenie powiem, że moi murarze twierdzili, że ociepla się na placki tak żeby była szczelina pod styro, a w lewym dolnym i prawym górnym narożniku ściany robi się kratki wentylacyjne. Ściana mysi przecież "oddychać". Noo nie miałem w takim razie więcej pytań, ociepliłem sam . Trzy dni roboty i po zabawie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 29.05.2016 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Tak. Rozmawialem z nowym wykonawcą i stwierdzil ze te placki trzeba usunąć.Pod koniec tygodnia wchodzą na budowe.Bd pstrykał foty, dużo fot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.05.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Bob, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 09.06.2016 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Tak tylko na szybko. Da się? Wszystkie placki zostały delikatnie odkute a kilkanascie odpadlo same. Spece z certyfikatami nawet kleju dobrze nie dały rady wymieszac. Jest i pierwsza instalacja w domu. powyzej widzimy poczatek i koniec rurki, która miala byc w poczatkowych fazach budowania swoistego rodzaju wymiennikiem do czerpni, mial byc tam wymiennik lamelkowy z odzyskiem ciepla z pod domu za pomoca 100m rurki PE i gklikolu wewnatrz tejze rurki. Potem jakoś pozmieniałem/ dojrzałem i z tego pomysłu zrezygnowałem ale 100m rury pod domem zostało i se wymyśliłem, że przez tą rurkę przepuszczę wodę do pralki, spokojnie tam styknie wody na całe pranie. W sobotę dokładnie zmierzę jaka jest temperatura "prosto" ze studni a jaka po tej długiej podróży:) Trzymajcie kciuki Edytowane 9 Czerwca 2016 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.06.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Świetnie wygląda taki ciemny nawet nie tynkuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 09.06.2016 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Też mi sie podoba, będzie podobnie. Walcze z fotkami. Na windzie jest łatwiej ja tu mam jakis dziwny system i musze kombinować zamiast normalnie wkleić fote:) No to powyżej jest trochę radości, mam wodę która spełnia normy, nie ma już bakterii, nie ma żelaza i manganu ale.... Zawsze jest jakieś ale, nic nie idzie łatwo. Krótka opowieść o POŚ: W tamtym roku przyjeżdża kolo od POŚ i pyta: gejowskie BMW - Robił Pan badanie gruntu? ja - Tak bmw- ile pod poziomem gruntu? ja- 80-120 bmw- wysoko ja - no 15 maja dzwonie do bmw - kiedy co i jak, miał Pan dzwonić, żeby się namówić bmw - sorry, ale nie mogłem, zadzwonię jutro i się spotkamy bo bd w okolicy 16 maja bmw - no jestem w okolicy i nie mogę być o umówionej godzinie bo jestem tu już bo potem to musiałbym jechać tam 50km i potem wracać 50km ja- ale tam jest słaby zasięg, może być ciężko żeby pogadać bmw - spróbujemy bmw - no jestem, rowy tu Pan nie ma? ja- nie, a trzeba? :) bmw - nie ale wie Pan.... ma Pan badanie gruntu? ja- ku&^%$# oczywiście, w jakim kolorze Panu podesłać bo woda 80-120 ppt bmw- wysoko ja - no bmw - dobra, damy rade, będziemy jutro o 9 rano ja- ok tego samego dnia godzina 21:20 dzwoni już pracownik Seba seba- bedziemy jutro u Pana, żwir Pan ma? ja- ku!@#$ jaki żwir, nikt mi nic nie mówił seba - no musi być do rozsączania ja- będzie żwir 17 maja przyjechali rozładowali, minikoparkę zładowali, skrobnęli raz i powiedzieli - "woda jest musi byc większa koparka i przepompownia" ja- no przecież było wiadomo, że jest woda oni- ale aż tyle:| 4 czerwiec przyjechali znów się rozładowali, przyjechał koparkowy i kopie 4 godziny i: ...chyba nie trzeba nic pisać, chłop załamany, pompa w łyżce kopary nie daje rady, potem jeszcze z 40min wybierania wody łychą kopary i ..... i ..... chłop - zasypuj, nie da rady, musi przyjechać kopara WIELKA, która grzebnie 3x i woda nie zdąży napłynąć no i pompę musimy wziąść bo woda jest. ja- se k@#$% myśle - zaklinacze rzeczywistości - stwierdził "woda jest" - ku@#$%wa - odkrycie. 18 czerwca mają być, jestem ciekaw co to będzie, Wy pewnie już też bo to komedia Tak se siedze i se klikam i dochodzę do wniosku, że budowlanka to żałosna dżungla. Jest fhooj słabych, nieuczciwych, koszmarnie pazernych na kase zawodników i widzę, że wystarczy mieć odrobinę szczerości, uczciwości, zaangażowania i szacunku aby odnieść na tym polu naprawdę sukces... Edytowane 10 Czerwca 2016 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts