Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna stodoła - dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie polecam z poziomem, zalezy jak chlonny masz grunt, u mnie po ostatniej nawalnicy zalało komore z kompresorkiem i wywalilo korki. Przyjechali podniesli o 15cm :rolleyes:

Tak wiec jakis lekki nasyp bede mial ale jakims zielskiem to zamaskuje.

Jak bd na budowie to pstrykne pare fotek jak to obecnie wyglada.

Bob, możesz posadzić wrzosowisko i niskie trawy ozdobne. Będzie OK.

U mojej sąsiadki nasyp jest na 120 cm wysoko. A u mnie wody gruntowe są najniżej na 1,5 m i też mamy pagórek, choć nie taki wysoki.

Zobacz czy go widzisz :) zdjęcia są sprzed 2 lat z jesieni i z maja tego roku

2013-27wrzesien-IMG_4621w.jpg Miskanty+company_12sierpien2013-IMG_4054.jpg 2016_05-11maj-P1010011w.jpg 2016_05-03-do-06maj-P1010061w.jpg

• 1 month później...
Bob, możesz posadzić wrzosowisko i niskie trawy ozdobne. Będzie OK.

U mojej sąsiadki nasyp jest na 120 cm wysoko. A u mnie wody gruntowe są najniżej na 1,5 m i też mamy pagórek, choć nie taki wysoki.

Zobacz czy go widzisz :) zdjęcia są sprzed 2 lat z jesieni i z maja tego roku

[ATTACH=CONFIG]365453[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365454[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365455[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365456[/ATTACH]

Pestko chciałbym być na etapie sadzenia zielska w "ogrodzie". Narazie mamy prawie trawnik bo po walce z POŚ miałem tak przegrzebany humus z piachem, że po deszczach został sie tylko piasek i trawa nie ma jak sie zakorzenić:)

Pstryknę jutro rano pare fotek wstawie to se oblookacie okolice:)

Z tematów budowlanych to kurde dzis brałem prysznic jak biały człowiek w domu w łazience, toalety działają, rolety działają oprócz jednej bo elektrycy musza coś poprawic ( chyba zapomnieli jakis kabel połozyc i jedna roleta nie ma zasilania)

łazienki wykafelkowane, czekamy na oswietlenie i lustra, reszta podłóg tez wykafelkowana tylko wiatrołap został ale z 3-4 dni i bedzie gotowe.

Pan Roger aka gipskartonITD ma przyjechać w piatek na weekend żeby dokończyć kilka spraw okołosufitowych i zabudowa ale w sumie nie wiem czy przyjedzie bo komunikacja ograniczona i niechetna. Czyli ja dzwonie nie odbiera przez 5 dni, potem pisze na mesendzeze albo sms i bez odpowiedzi, potem jak odbierze to rozmowa słaba.

Całe szczeście , że mam Pana Marcina od wykończeniówki- jest doskonały i sumienny - potem Wam wkleje fotki z łazienek, on "wykańcza" od wieków, mnie pewnie też wykończy wiec na łaskę Pana Rogera specjanie nie licze. Roger dobry jest zna sie na wszystkim i to BDB ale jest specyficzny i nie nalezy sie z nim zaprzyjazniac czy tam spoufalać, nie nalezy kupowac ciasteczek, papierosów, piwa bo nie pije, zabierac na wycieczki rowerowe w weekendy bo nie warto - to takie moje jego wstepne podsumowanie bo nie wiem czy przyjedzie dokonczyc to co zaczął.

Drzwii byli kilka dni temu pomierzyć - sporo ich.

Kończę "białą" elektryke też sporo tego, wybrałem karlik "deco", gniazdek ponad 80, właczniki i rolety spoko daje rade ale niektore krzyzowe, schodowe to przyjadą elektrycy podlaczyc.

Pozdrawiam i trzymajcie sie na tych budowach, bo ja juz jestem letko zmięczony :)

• 2 weeks później...
Bob napisz mi czy w kuchni i łazienkach masz nawiew i wywiew od rekuperacji czy np. sam nawiew albo sam wyciąg pytam bo firma której zleciłem wycenę twierdzi że w pomieszczeniach brudnych montuje się tylko nawiewy co wydaje mi się mało logiczne - przecież chcemy pozbyć się zapachów i wilgoci a nie mieszać ze świeżym powietrzem .

w kuchni jest wywiew a w salonie jest nawiew i wywiew, w spizarce jest wywiew, w garderobie wywiew, w łazienkach jest wywiew w sypialniach są nawiewy wszystkie drzwi będą miały podcięcia.

Roger aka gipskartonitd nie przyjechał, nie odbiera telefonu- olałem go. Znalazłem se dwóch zawodników co to wykończą w zasadzie obecnie wykańczają.

Czekamy na drzwi, tylko 8 tygodni :) w przyszłym roku kostka i ogrodzenie.

• 1 month później...
  • 1 month później...
:)

[ATTACH=CONFIG]355640[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]355641[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]355642[/ATTACH]

oglądało to wielu fachowców i mówili żeby całego nie zrywać ja jednak podjąłem decyzję zrywać wszystko.

Przejrzałem cały Twój dziennik i współczuje przeżyć z ekipą od ocieplenia.

Jednakże ja osobiście na pewno nie zrywałbym całości (no chyba, że ekipa zwraca kasę za styropian i klej...).

Przecież to wszystko było w miarę do uratowania. Nie szkoda Ci było kasy na materiał?

Tak się zacząłem zastanawiać, czemu dopiero po obklejeniu całego domu zauważyłeś te niedociągnięcia?

Nie byłeś w stanie zweryfikować ekipy podczas pracy?

Pytam Cię oto, gdyż też aktualnie ekipa ociepla mi dom. Niestety gdybym ich nie pilnował na pewno odwaliliby fuszerę.

Ogólnie tak przez Twoje przejścia doszedłem do wniosku, że od początku mojej budowy nie trafiłem na ekipę, którą mógłbym dalej polecić.

Nawet Ci najlepsi fachowcy jak nie są pilnowani idą na łatwiznę...

Edytowane przez Michalmon

Hej.

Nie było do uratowania, zrobiliśmy próbne rwanie jednej płyty, kleju było b. mało i źle wymieszany a po dwóch godzinach jeden placek odpadł.

Nie było wyboru, mogłem jedynie liczyć i miec nadzieje że nic nie odpadnie i oglądając pozniejsze rachunki za ogrzewanie zadawać sobie pytanie czy nie dało sie lepiej tego zrobić.

Zdecydowaliśmy, że zrywamy wszystko i to był dobry wybór bo to co było dalej to było tylko gorzej, brak klejenia obwodowego, klej źle wymieszany był wszędzie w wielu płytach klej albo nie dolegał do sciany albo nie dolegał do styropianu, płyty odpadały od sciany bez walki.

Było mi żal tego materiału ale co zrobić, oni te tłuste metry opędzlowali w dwa dni i ja cały czas miałem uwagi mieli poprawiać ale niestety olewali uwagi i ich wyrzuciłem.

Jeszcze troche i umieszcze tu pare nowych fotek i opiszę wszystkich swoich wykonawców.

Wesołych Świąt.

Witaj Bob. Przeleciałam cały twój dzinnik i współczuję tobie najbardziej fachowców od ocieplenia. Mój szwagier miał pracowników od kanalizacji od wiosny i tak się jego uczepili, że robili wszystko dalej i tez mu spartolili ocieplenie, bo na placki tylko zrobili, ale on sobie nie dał powiedzieć, że tak jest źle, że musi być obwód. Też mu wciskali ściemę, że powietrze musi przechodzić, aby ściana oddychała. Ale on nadal nieświadomy tego złego ocieplenia i w sumie już u niego nie pracują, bo ciągnęli wszystkie roboty zaczynali i kończyli powoli, aby inna ekipa nie weszła na ich miejsce. Zakończyli na gładziach i poszli sobie jak mu już kasy brakło z ostatniej transzy kredytu. Gładzie poprawiał ponownie po czasie i wsumie już wykańcza dom z inną ekipą. W styczniu ma się wprowadzać. ale nie świadomie rachunki będzie miał większe, ale mówić mu już o tym nie będziemy, bo z nim się ciężko rozmawia, on jest mądzrzejszy i wszystko ma najlepiej. :) Fajnie, że już masz końcwkę i niedługo przeprowadzka. Życzę, aby dalsze prace przebiegły bez problemowo już.:)

• 4 weeks później...

Nie mam nagrzewnicy, może jest w urządzeniu ale wątpie.

W zasadzie nie mam uwag ale tez nie mam porównania do innej, miałem to w komplecie z ogrzewaniem.

MAm taki sterownik w salonie z ekranem kolorowym na dotyk, jest funkcja kominek, otwarte okno, wietrzenie i pusty dom.

kominek to tak, że robi w domu nadcisnienie i otwierając kominek dym nie wydostaje sie z niego.

wietrzenie to 5 minut 100% wydajnosci i wtedy słychać jak powietrze z anemostatów wyplywa

otwarte okno to podciśnienie

pusty dom to praca na 15% wydajnosci

normalna praca to 30% wydajności

dodatkowo mozna sobie ustawić w danym czasie przewietrzanie czyli praca na 70%.

Mam to ogólnie na poddaszu nieogrzewanym/nieocieplonym i przy mrozach jakie były a dochodziło do -30st lała mi sie woda z anemostatów zwlaszcza wywiwewnych na nawiewnych sie rosiłtroche ale wszystko dlatego że rury wentylacyjne były zupełnie nieizolowane leżały tak poprostu na podłodze poddasza - róznica temperatur była około 40st bo w domu 23st a na poddaszu -20st.

Miałem to izolowac na wiosne ale ostatecznie wezwałem firme i na szybko zaizolowali je porządną wełna 20cm i teraz to dopiero działa bez zarzutu.

Obecnie zysk z rekuperatora ponad 10st to naprawdę dużo a jak napalę jeszcze w kominku to zysk jest jeszcze wiekszy bo pod sufitem może być i z 30st w trakcie kominkowania :)

reku.JPG

Wczesniej zysk był 5-6stopni

Wszystkich przestrzegam!!!

Rury wentylacyjne dobrze zaizolujcie.

Zrobie pare fotek i wrzuce jak wygląda po zaizolowaniu bo przed izolowaniem chyba są w DB gdzies wczesniej.