Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna stodoła - dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Hejo!

Dziś upał był masakryczny. Miałem w planie wiele ale się nie dało, pół godziny pracy i uciekaliśmy pod dach pod którym było całkiem przyjemnie.

Zebraliśmy ze starszym synem śmieci z placu głownie resztki styropianu i folie z pakowania silikatów, była tego poplątana góra jakieś resztki rur kanalizacyjnych i setki butelek po wodzie i napojach. Ze cztery godziny nam zeszło żeby to ugnieść zwinąć i przygotować do wywózki.

Wysprzątałem też blaszaka i jest teraz w nim pięknie czysto, pusto i wszystko poukładane…ale chyba nie pstryknąłem foty tego osiągnięcia ale zrobię następnym razem.

a ponizej… wiecie co to jest? to jest światełko w tunelu czyli kontrolna fota wnętrza komina :)

IMG_3944.jpg

a tu kilka fotek widoku ogólnego całej tej męczarni

IMG_3937.jpgIMG_3939.jpgIMG_3941.jpgIMG_3958.jpg

cdn

Są następne:

widok z tarasu na panoramiczne kuchenne

IMG_3945.jpg

tu z prawej wejście do salonu a lewej korytarz "na pokoje"

IMG_3946.jpg

z prawej okna fixy przy jadalni a z lewej w cieniu komin do kozy, która będzie z lewej strony komina a lewej strony komina będzie składzik na drewno

IMG_3947.jpg

tu widac z korytarza przez garderobę do wejściowych drzwi

IMG_3948.jpg

pokój starszego, wszystkie te pokoje maja ten sam metraż i widok z okna

IMG_3950.jpg

cdn

o ile się nie mylę to tu korytarz od łazienki i po prawej są pokoje, po lewej wpierw mała łazienka i garderoba i w dali widać ścianę na której nie chcę tam telewizora, wolałbym projektor tylko do ciekawych filmów i zestaw stereo do fajnej muzy to by było git bo w tv samo bagno jest.

IMG_3952.jpg

a tu jest fota miesiąca!!!!!!!!!!!!! eeee fota życia!!!!!!

lookajcie

IMG_4277.jpg poddasze wys 2,6, szer 4,0 dł 17 albo 18 m

tam na końcu daleko będzie zestaw relaksacyjny, może jakiś stół do pingla i zestaw perkusyjny albo i dwa.

trzymajcie kciuki żeby to wszystko pykło bo łatwo nie jest:)

Edytowane przez bob_budownik

a jaki masz pomysł na izolację pod deskowaniem?

cały czas zastanawiam się jak to ładnie zrobić, najłatwiej byłoby zostawić tylko taki tunel ale to będzie słabo wyglądało, w planie mam jedno okno połaciowe ale czasem myślę żeby je zlikwidować bo te skosy….. i jest gęsto drewna, słupki i jętki są co metr.

W skosach chcę puścić instalację WM, szkoda że te instalacje trzeba gdzieś puścić bo te drewienko i gra światła jest urocza:)

U mnie był podobny problem. Chciałam mieć skosy z widocznym belkowaniem, ale nikt mi nie powiedział, że można to zrobić niejako odwrotnie. Tzn. na belkowaniu – krokwiach – położyć deski, albo karton gipsy i dopiero na tym robić ocieplenie i pokrycie dachowe.

U nas nie ma tylu słupków i jętek. W ogóle nie ma. W salonie jest tylko jedna belka 8-metrowa i na niej supek. Krokwie zostały niestety przykryte deskowaniem na 30 cm wełny. Chcemy zrobić nałożone krokwie, ale to trudne.

Tak to wyglądało przed położeniem ocieplenia. Odstępy między krokwiami to 100 cm.

Salon-04w.jpg

Masz tez deskowanie?

Bo widac jakby na krokwiach byla folia i nad nią deskowanie.

Dopisuje teraz bo widzę, że masz całkiem inny układ, nie ma pasa dolnego i masz ścianę kolankową.

Nie wiem czy dobrze rozumiem to "niejako odwrotnie"…że niby izolacja dopiero na deskowaniu pod dachówką?

Edytowane przez bob_budownik

To nie jest ścianka kolankowa. Kolankową mam na poddaszu. Tu poniżej więżby jest normalna ściana.

Salon-05w.jpg Salon-16w.jpg

Na folii nie ma deskowania. Leży blachodachówka.

Całe ocieplenie mam tak:

• pomiędzy krokwiami 17 cm'
  • poprzecznie na krokwiach druga warstwa około 15 cm,
  • deskowanie sufit-w-salonie-P1010054.jpg czeka na nałożenie atrap krokwi :(

Dobrze rozumiesz to odwrotnie. Patrząc od dołu są krokwie, na nich deskowanie, a potem kolejne warstwy ocieplenia. To się nazywa ocieplenie nakrokwiowe o ile wiem.

Aniko, dziękuję :hug: , ale póki co niewykończone i widać wszystkie niestaranne przycięcia. Robiliśmy sami, we dwoje, i wiedząc, że pokryją to nakładki krokwiowe niezbyt się staraliśmy. Teraz nas to strasznie wkurza, ale są pilniejsze rzeczy.

Ja trzymam kciuki przede wszystkim, aby ten zestaw perkusyjny się przybliżył. Sam marzę o takim :-)

Super robota!

nk akurat to jest przy mnie od daaaaaaaawna jakieś 20 lat to moje hobby, looknij foty mam kilka

20040101-PICT0313.jpg20040101-PICT0317.jpg to taka hybryda ale potem z tego zrezygnowałem na rzecz tego:

20040501-moje graty.jpg20060324-alegro,graty 017.jpg

tu zestaw podróżny

20060429-manu kacze 003.jpg

cdn

To nie jest ścianka kolankowa. Kolankową mam na poddaszu. Tu poniżej więżby jest normalna ściana.

[ATTACH=CONFIG]323211[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]323212[/ATTACH]

Na folii nie ma deskowania. Leży blachodachówka.

Całe ocieplenie mam tak:

• pomiędzy krokwiami 17 cm'
  • poprzecznie na krokwiach druga warstwa około 15 cm,
  • deskowanie [ATTACH=CONFIG]323213[/ATTACH] czeka na nałożenie atrap krokwi :(

Dobrze rozumiesz to odwrotnie. Patrząc od dołu są krokwie, na nich deskowanie, a potem kolejne warstwy ocieplenia. To się nazywa ocieplenie nakrokwiowe o ile wiem.

Pestko, nie mam pytań, te deski wyglądają super!!!! niestety ja nie dam rady to tak ogarnąć, muszę się oddzielić od poddasza izolacją i mam też pas dolny, który jest dość gęsto bo co metr.