Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna stodoła - dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały błąd w sztuce. Dobra manierą jest wsadzanie w złączkę śrubową przewodu tak żeby przy dokręcaniu był wciągany przez śrubę. Czyli po lewej stronie od śruby. Jest to szczegół, ale warto pamiętać.

która złączka?

o jaki rozłącznik chodzi? w tablicy rozdzielczej?

Marcelix już wiem o co chodzi, zgadza się powinny być tulejki, powinno być tak żeby wciągało i powinna być lepsza puszka. Mieli to zrobic Ci od podłaczenia studni ale finalnie sam musiałem skoczyć do castoramy i złapać cokolwiek żeby podłączyć tą pompę. Jeszcze się tym zajmę, zrobię to profesjonalnie i puszcze fotki :)

...a rozłącznik to jest FR IS-100

A dziś na budowie zobaczyłem w końcu jakiś konkret

IMG_4343.jpg

IMG_4344.jpg

IMG_4345.jpg

IMG_4346.jpg

Kilka ścian było już na gotowo i na moje oko zrobione było doskonale, ale oczywiście to się okaże bo co kolejny etap i spec to słyszę o k$%wa kto to robił???

Na początku mnie wnerwiało jak słyszałem od fachmana ŁOOO KU%$A (że coś niby źle zrobione ) ale teraz widzę, że to norma i w sumie czekam i sam mu pomagam, jak widzę jak okiem mierzy coś tam i zaczyna mówić to ja mu szybko łoooo kur@@ na cały głos i tak właśnie tynkarze nie mieli okazji ponarzekać tylko zaczęli się śmiać.

mają skończyć do końca przyszłego tygodnia

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Wykop i układanie dolnego źródła do ciepłej pompy:D

[ATTACH=CONFIG]340258[/ATTACH]

O, kolejna PC na Śląsku to krok w kierunku nie_większego smogu. Dzięki Ci Ziomku!

Jaka powierzchnia wykopu, jak głęboko, planujesz chłodzenie pompą ciepła?

Parterowa, indywidualna stodoła na wsi. Gdzie w Bytomiu jest ta wieś? ;-)

O, kolejna PC na Śląsku to krok w kierunku nie_większego smogu. Dzięki Ci Ziomku!

Jaka powierzchnia wykopu, jak głęboko, planujesz chłodzenie pompą ciepła?

Parterowa, indywidualna stodoła na wsi. Gdzie w Bytomiu jest ta wieś? ;-)

Oj w Bytomiu potrafi być wiejsko ;) a na śląsku coraz więcej PC chociaż na mojej ulicy 60% domów powstało w przeciągu 2 lat a na nas patrzą na czubkow bo każdy normalny pali gazem

Bob fajne postępy!

Można też chłodzić poprzez zawór trójdrogowy i puszczony osobny obieg pod klimakonwektor... jedna jednostka z wiatrakami na zewnątrz mniej. Choć pewnie dedykowane urządzenia pod chłodzenie to jednak mniejsza komplikacja (u mnie samo chłodzenie to jeszcze nie problem - ale chciałem by kliemakonwektor w razie czego mógł też obsłużyć potrzebę nagłego, szybszego dogrzania - choćby powietrza - i tu zaczynają się schody z sygnałami sterującymi).

• 1 month później...