śmig_śmigalska 02.02.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Piękne te schody na stryszek, fajny loft można by tam zrobić w garażu ) Bardzo ładna brama Czekam na tę wykończeniówkę, to taka kropka nad i w całej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Z pod palców (na klawiaturze) mi to wyjęłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 02.02.2016 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 schody będą jeszcze zaopatrzone w linkę stalową nierdzewną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.02.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 schody będą jeszcze zaopatrzone w linkę stalową nierdzewną To już podpada pod szczyt luksusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 02.02.2016 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Wynajęliśmy architekta wnętrz, w sumie dlatego by se zaoszczędzić czasu jeżdżenia po sklepach i niepotrzebnych kłótni i dyskusji:)Spotkaliśmy się z Panią i od razu zaiskrzyło, ma spore doświadczenie, kontakty i rabaty, wie co gdzie dobrze kupić. Wysłuchała czego chcemy i wychodzi na to, że ma być loftowo w stylu skandynawskim.Co wyjdzie jeszcze nie wiem, jak bd miał wizualizacje to bd je wrzucał do dziennika to może trochę podyskutujemy, może jakieś rady opinie. Narazie czekam na lepszą pogodę na wykonanie elewacji.Dziś przywieźli 60m3 styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.02.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Dobrze, ze nie ma burzy z wichurą. nasz styropian nie zmieścił się w garażu, po dostawie misternie ułożyłam go wzdłuż ściany bocznej, a on mi odfrunął... piękne wspomnienie. Pomysł na loft w skandynawskim stylu bardzo w moim guście. Mam alergię na nadmiar chromu i wielkoformatowych płytek o dużym połysku. Nie wiem wtedy wyjątkowo, co powiedzieć na temat... czekam z niecierpliwością na efekt. Lubię sensowny minimalizm, a Skandynawowie są w tym mistrzami. Dorze trafiliście z ta panią od wnętrz, skoro aż zaiskrzyło. A co na te iskry koleżanka małżonka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 02.02.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Wszystko pod kontrolą Ja im te wnętrza zostawiam, mam zaufanie. Myśle, że bd zadowolony. Narazie zaczęło się dobrze, ona jest w stanie napluć w sklepie na kafelkę i sprawdzić czy trzeba polerowac po przetarciu;) I to mi się podoba. Miejsca na styro jest wystarczająco. Edytowane 2 Lutego 2016 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 A tłuszczem też sprawdza, takim z kuchenki gazowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 02.02.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Wynajęliśmy architekta wnętrz, w sumie dlatego by se zaoszczędzić czasu jeżdżenia po sklepach i niepotrzebnych kłótni i dyskusji:) Spotkaliśmy się z Panią i od razu zaiskrzyło, ma spore doświadczenie, kontakty i rabaty, wie co gdzie dobrze kupić. Wysłuchała czego chcemy i wychodzi na to, że ma być loftowo w stylu skandynawskim. . Witam się w dzienniku podczytuję od dłuższego czasu- gratuluję bryły - bardzo ładna. Powiedź proszę coś więcej o projektantkach, jak wygląda współpraca, jak to mniej więcej cenowo wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MayekMM 03.02.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Tak jak przedmówniczka witam się i od razu chciałem pochwalić wszystko co tu widzę Tym bardziej że domek bardzo podobny do mojej stodoły, rozwiązania prawie identyczne. Kibicuję i podglądam! Parę pytanek: 1. Nawiązując do dolnego źródła pompy - czy pompa z bezpośrednim parowaniem potrzebuje mniej metrażu na dolne źródło? U siebie planuję wstępnie tradycyjną solankową i myślę nad poziomym kolektorem, ile to mi działki zajmie... U Ciebie to naprawdę niewiele jak na dość duży metraż użytkowy. 2. Schody na strych masz w garażu, a jak to będzie z zaparkowaniem drugiego auta? Nie przywalisz gdzieś drzwiami w te schody? Wejście na górę mam tak samo usytuowane, to może też bym pomyślał nad zmianą ze składaka? 3. Kanały wentylacyjne będziesz czymś izolował? W którym miejscu planujesz centralę? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 03.02.2016 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A tłuszczem też sprawdza, takim z kuchenki gazowej ? No wiem, że żartujesz ale dobrze jest jak ktoś doradzi coś ładnego,praktycznego i łatwego w utrzymaniu czystości. Nie chcę być niewolnikiem szmaty i latać za psem, który zostawi odcisk łapki na superbłyszczącym gresie, który po umyciu szmatą trzeba polerować bo widać smugi pod światło, albo umywalkę/miskę i nisko zamontowane lustro i patrząc pod kątem z góry widzisz co jest za umywalką - to jest fajne ale w hotelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 03.02.2016 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam się w dzienniku podczytuję od dłuższego czasu- gratuluję bryły - bardzo ładna. Powiedź proszę coś więcej o projektantkach, jak wygląda współpraca, jak to mniej więcej cenowo wychodzi Witam w moim skromnym dzienniku. Nie wiem jak jest z innymi, tą panią mamy z polecenia i wygląda to mniej więcej tak: Na pierwszym spotkaniu się poznajemy i rozmawiamy w neutralnym miejscu, ona słucha czego chcemy, pytamy się jej co ona oferuje i w jakim zakresie i to w zasadzie u nas było tak, że to ona zgodziła się na współpracę bo nas rozumiała i czuła, że my ją też. Trzeba liczyć 7-10kpln w zależności od zakresu, funkcjonalność i rozmieszczenie mebli mieliśmy za sobą na poziomie projektu domu. Nam chodzi o to by dobrać kolory/materiały ścian, podłóg rozmieszczenie oświetlenia, dodatków i innych pierdół. Pojechaliśmy na sklepy i co najbardziej mi się podobało, że przez 3 godziny wbiliśmy do 5 sklepów ale nie żeby chodzić i zwiedzać, to były szybkie misje w konkretne miejsca i tam 30 minut rozmowy na konkretny temat. To było piękne bez glemdzenia, tylko rzeczowe argumenty. Chcemy płytki w sypialniach drewnopodobne no i pokazała nam takie, że nie musimy już więcej szukać, jej zdanie jest takie że jak ma być imitacja to musi być doskonała i jak je zobaczyłem to musiałem postukać palcem by sprawdzić czy to napewno płytka, wyglądała jak szczotkowane drewno i nawet w dotyku była ciepła poprzez tą fakturę - to też na to nam zwróciła uwagę. Inna płytka wyglądała podobnie ale nie miała tak głębokiej faktury przez co dotykając jej była zimniejsza bo dłoń bardziej się z nią stykała. Potem pokazała nam gres na salon i korytarze. Żona chciała beton polerowany ale uznaliśmy, że jest problematyczny, nieprzewidywalny i drogi. Pani nam wytłumaczyła, że jeśli tak to taka płytka nie może mieć mazów ani konkretnej faktury bo na większej powierzchni stworzy się struktura, która nam się opatrzy. Pokazała nam później taki gres, nie wyglądał jak beton, wyglądał lepiej miał w strukturze drobinki jakby piasku delikatnie odbijające światło i to ma też mieć plusy, nawet jak gdzieś stworzą się ścieżki w ciągach komunikacyjnych to tego poprostu nie będzie widać, nawet jak się przejdzie w zapiaszczonych buciorach to śladów nie będzie widać. Wiesz nie chodzi o to żeby nie było widać brudu tylko chodzi o to żeby nie było głębokich śladów normalnego użytkowania i nie tworzenia problematycznych powierzchni tymbardziej, że salon ma 80m2. Teraz ma do nas przyjechać niespodziewanie na kawę, żeby zobaczyć jak jest u nas i looknąć ale z pelna świadomością, że mieszkanie remotowaliśmy dawno temu z czymś innym w głowie, z innymi możliwościami i portfelem. Ona chce poznać nasze przyzwyczajenia bo z nimi nie ma co walczyć. to tyle aż mnie palce bolą Potem taka archi stworzy wizualizację my na nią będziemy gapić i korygować itd itp Potem ona tworzy projekt wykonawczy dla glazurnika z dokładnością do 1mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 03.02.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Tak jak przedmówniczka witam się i od razu chciałem pochwalić wszystko co tu widzę Tym bardziej że domek bardzo podobny do mojej stodoły, rozwiązania prawie identyczne. Kibicuję i podglądam! Witam:cool: Parę pytanek: 1. Nawiązując do dolnego źródła pompy - czy pompa z bezpośrednim parowaniem potrzebuje mniej metrażu na dolne źródło? U siebie planuję wstępnie tradycyjną solankową i myślę nad poziomym kolektorem, ile to mi działki zajmie... U Ciebie to naprawdę niewiele jak na dość duży metraż użytkowy. Dokładnie, bezpośrednie parowanie wygląda mniej więcej tak, że jak chcesz ogrzać 160m2 to potrzeba 160m2 gruntu, jak liczyłem na glikolu to potrzebowałbym ze 500m2 2. Schody na strych masz w garażu, a jak to będzie z zaparkowaniem drugiego auta? Nie przywalisz gdzieś drzwiami w te schody? Wejście na górę mam tak samo usytuowane, to może też bym pomyślał nad zmianą ze składaka? w garażu w domu bd parkował jedno auto, drugiemu zaplanowałem wiatę po domem. 3. Kanały wentylacyjne będziesz czymś izolował? W którym miejscu planujesz centralę? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi Pierwszą zimę bd obserwował i notował Potem bd chciał coś zrobić jeśli trzeba będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.02.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Pewnie, ze żartuję bo napisałeś tak, że nie mogłą nie kwiknąć ze śmiechu. Ale to świetnie, że taka jest ta projektantka. Jednak spodziewaj się, że na pewno coś w wizualkach znajdziemy, żeby się powtrącać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 03.02.2016 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Licze na to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.02.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Zdradzisz nazwę i producenta tych idealnych drewnopodobnych płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 04.02.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) czy Wy juz ocieplaliście strop? bo albo coś ominęłam w dzienniku albo nie ocieplaliście co byłoby logiczne bo schniecie podoba mi się Wasza projektantka, a właściwie jej podejście kontaktowałam się jakiś czas temu z projektantką popularną na watkach FM o urzadzaniu wnętrz jak mnie zdenerwowała! wysłałam jej wnętrza, które mi się podobają, odpowiedziala,że dla niej nie ma czegoś takiego jak loft w stylu skandynawskim loft to tylko w domu który jest kamienicą, 3,5m wysokosci scian, wielkie biale okna ze szprosami styl skandynawski - wszystko białe łącznie z podlogą plus 1 mebel z lat 70 Jedną ze skandynawskich inspiracji które jej przesłałam nazwała "country" bo w jasnym wnętrzy byla żeliwna koza .... generalnie próbowała mnie przekonać,że w naszym domu to tylko standardowa aranzacja czyli co? skazana jestem na meble bodzio? a ić pan z taka architect, szufladkowanie to nie projektowanie Wasza zapowiada się super Edytowane 4 Lutego 2016 przez malydomekpodlodzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 04.02.2016 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Zdradzisz nazwę i producenta tych idealnych drewnopodobnych płytek? Porcelanosa kolekcja oxford Edytowane 4 Lutego 2016 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.02.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Dzięx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.02.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Porcelanosa kolekcja oxford Bardzo mnie zainteresował Twój opis płytek i wrażenie dotykowe. Jest to przekonujące. Ucieszyłem się też, że są architekci wnętrz, który potrafią dobrze zrozumieć inwestorów i wyjść na przeciw ich potrzebom. Pomysł z odwiedzeniem z zaskoczenia przyszłych klientów, to dla mnie strzał w dzisiątkę. Widać, że kobieta ma wolę poznania Was i zrozumienia Waszych potrzeb. Przeglądam sobie te płytki, o których wspomniałeś i zastanawia mnie jedna sprawa - proszę nie odbierz tego osobiście, ale uświadom mnie, jeśli czegoś nie wiem lub nie rozumiem - jakie są zalety (poza subiektywnymi preferencjami i modą) płytek drewnopodobnych w cenie >300 PLN/m2 ponad prawdziwy parkiet lub jeszcze lepiej - deskę warstwową klejoną do jastrychu? Te ostatnie powinny wyjść nie więcej jak 200 PLN/2, a choćby nawet z super drewna, to pewnie podobnie, ok. 300 PLN/m3, a jednak drewno nie musi niczego imitować, i daje o niebo przyjemniejsze wrażenie w dotyku (to moje subiektywne zdanie), lepszą akustykę, znakominty mikroklimat, brak lub minimalne "fugi". Zwłaszcza jeśli mowa o tak intymnych pomieszczeniach jak sypialnie. Oczywiście, jeśli odpowiesz, że macie swoje prywante, subiektywne argumenty, to nie mam o co pytać. Z tego co dowiedziałem się (i tu znowu mogę być w błędzie), to przy tak izolowanych domach jak nasze i przy klejeniu desek, nie stanowią one istotnej bariery - izolatora dla podłogówki. Ważne, aby zachować 10x lepsze przewodnictwo "w górę" niż w "dół", ale to raczej masz zapewnione. Pytam, bo sam piewotnie zauroczony gresem imitującym drewno powoli zaczynam się zwracać w kierunku drewna na podłogach. Po prostu nowe wnętrza z ceramiką i betonem wydają mi się mało przytulne, mało ciepłe -nie w sensie temperaturowym, choć w okresie przejściowym moga byc faktycznie chłodne, ale to znowu subiektywne odczucie. Tak ogólnie - domek świetny, cały czas śledzę wątek i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts