szb 22.05.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Witajcie! Zainspirowany innym tematem postanowiłem wymyślić sposób na poczynienie pewnych oszczędności na budowie. Otóż sytuacja jest taka, rozpoczynam budowę (zalane ławy), podłączony prąd w taryfie C11 (budowlana). Prąd podłączyłem sobie do blaszaka, kabel wkopany w ziemię, blaszak zamykany na klucz. Przymykając nieco oczy, można uznać, że jest to tymczasowa docelowa instalacja wewnętrzna Pytałem w Tauronie na infolinii co muszę zrobić, żeby zmienić taryfę, kwestia 2 papierków i mogą mi to zmienić - zakładając, że ten prąd będzie użytkowany "nie do celów budowlanych". Pytanie jakie mi się od razu nasunęło, jakie mogą być konsekwencje użytkowania prądu w inny sposób niż wybrany plan taryfowy? Czy ktoś kombinował w podobny sposób? Macie jakieś wskazówki? Jeżeli jedyną konsekwencją będzie powrót do C11 to mogę takie coś zrobić - nic gorszego niż mam mnie nie spotka. Gorzej jak chukną mi jakąś kilkutysięczną karę... Pozdrawiam wszystkich budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 22.05.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Myślę, że nie zrobią nic, bo im klienci pouciekają. Skoro nawet Plus prąd sprzedaje... W PGE ostatnio napisaliśmy oświadczenie, że prąd będzie wykorzystywany w gospodarstwie domowym, miał przyjechać kontroler, sprawdzić, czy to prawda i przeprogramować licznik. Kontroler oczywiście przyjechał, ale na dom nawet nie spojrzał. Nasz kolega miał tylko zalane fundamenty, a już miał normalną taryfę. Poza tym nam na samym początku, przed założeniem skrzynki, w PGE sugerowali, żeby sobie prąd od sąsiada "pożyczyć", bo taniej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Teraz już się da - wystarczy stosowne oświadczenie właściciela, a nie decyzja z nadzoru o dopuszczeniu do użytkowania i można zmieniac taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 22.05.2015 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A jakie ja mogę oświadczenie napisać? O czym dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Że zakończyłeś daną inwestycję (np garaż/budynek gospodarczy, altanak) i nadaje sie ona do "normalnego" użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 22.05.2015 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 I to przejdzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A dlaczego nie? Kto zabroni Ci wykonac w altance lub w budynku gosp. inst. elekt. A w garażu to w zasadzie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 22.05.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Teraz już się da - wystarczy stosowne oświadczenie właściciela, a nie decyzja z nadzoru o dopuszczeniu do użytkowania i można zmieniac taryfę. No własnie nie koniecznie. Może w Tauronie ale ta postkomunistyczna Energa wciąż robi problemy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru/page19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Ja ma taurona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 22.05.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 No to po weekendzie spróbuję wykonać taki ruch - dam znać jak poszło i czy były jakieś problemy Najwyżej spróbujcie mnie potem z więzienia wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Jak by co to ja nie składam sie na kaucję miłego uropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.05.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 W Tauronie wczoraj zmieniałam miałam oświadczenie elektryka i we wniosku zaznaczyłam bud jednorodzinny więc sytuacja inna.Pytali czy dom ma dach okna i drzwi to ma ale nie ma nawet numeru ale z tym nie ma problemu.Do 4 dni roboczych przychodzą spisać licznik to tyle. Konsekwencji nie znam bo u mnie schną wylewki więc inny etap budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 22.05.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Jeśli ktoś ma naciągać prawo to tylko zakład energetyczny w tym wypadku.Nie może być żadnych konsekwencji bo nie ma w prawie czegoś takiego jak prąd budowlany jest to wymysł zakładów energetycznych aby ostrzyc inwestora.Nie istnieje taryfa budowlana a jedynie taryfa dla firm którą sprzedają pod nazwą "budowlanej"Kupując prąd w żadnej umowie nie ma na jakie cele możemy go wykorzystać płacisz i robisz z nim co chcesz.Ja żadną firmą nie jestem i buduje systemem gospodarczym a w zasadzie zacznę budować może w tym roku jak papiery pozwolą bo z tymi urzędami to też inna bajka więc i za prąd dla firm nie zapłacę. Długo rozważałem czy lepiej kupić agregat czy lepiej podłączenie jakieś próbować tzn taryfy C11 za nic w świecie nie wezmę jest to jawne oszustwo ale właśnie do blaszaka się wpiąć i bardziej się skłaniam na agregat raz że tego prądu na budowie za wiele nie idzie agregat zawsze się przyda a po postawieniu ścian i dachów do środka już podłączył bym docelowy prąd. Ja mam niestety energe i jak mam marnować czas i się z nimi użerać gdzie wiem że mam racje, ale głową muru nie rozbije to chyba wolę już ten agregat dla którego i tak będę miał zastosowanie w przyszłości. Mimo wszystko daj znać jak poszło słyszałem o takich co w taki sposób bez większych problemów się podłączyli do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielababa 09.02.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A jak to jest w przypadku zgłoszenia budowy garażu blaszka oraz budynku gospodarczego np domek holenderski do przechowania sprzętu .mamy ten tzw budowlany mamy zgodę na dom ale na razie nie budować się przynajmniej przez 5-8 lat umowa tauron a jeździ się w sezonie letnimgarza 3x5 domek 3x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielababa 09.02.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A jak to jest w przypadku zgłoszenia budowy garażu blaszka oraz budynku gospodarczego np domek holenderski do przechowania sprzętu .mamy ten tzw budowlany mamy zgodę na dom ale na razie nie budować się przynajmniej przez 5-8 lat umowa tauron a jeździ się w sezonie letnim garaz 3x5 domek 3x10 czy da się zmienić taryfę teraz C11 i 15 kWh czy coś w tym stylu no prąd budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 07.10.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Hej wiecie w którym momencie od początku budowy można zmienic taryfe budowlana na G 11 albo G 12? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.10.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Zalezy od regionu, u mnie trzeba miec ssz. Ja chce zmienic majac sso, bo mam juz licznik i nikt tego nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts